SPRIJEČITE NASTANAK NEUGODNIH AKNI: Kako se riješiti prištića i kvržica na stražnjici

FOTO: Pexels
Male izbočine na stražnjici zapravo su folikulitis. Kvržice folikulitisa nastaju od ostataka mrtvih stanica kože i bakterija koje se stvaraju u korijenu dlake.

Oni koji redovito vježbaju češće su skloni takvoj vrsti akni zbog znoja i uske odjeće koju nose za vrijeme vježbanja, ali postoji nekoliko načina kako spriječiti nastanak ovakvih neugodnih akni.

  • korištenje proizvoda koji sadrže benzoil peroksid

Ako želite iskorijeniti akne na stražnjici i neugodne kvržice koje od njih nastaju kada se tuširate ili kupate, koristite proizvode za tuširanje koji u sebi sadrže benzoil peroksid. Taj sastojak obično se koristi u proizvodima namijenjenim masnoj koži sklonoj aknama. On djeluje tako da sasuši i oslobodi zarobljene mrtve stanice kože te time prištići nestanu.

  • odčepite pore salicilnom kiselinom 

Začepljene pore na stražnjici najbolje ćete odčepiti salicilnom kiselinom koja se nalazi u proizvodima koji se koriste u borbi protiv prištića. Nekoliko puta tjedno očistite stražnjicu proizvodima koji sadrže salicilnu kiselinu jer će ona odčepiti pore i dezinficirati ih. Stražnjica je poput kože lica, sve što djeluje na prištiće na licu, djelovat će i na stražnjicu.

  • korištenje losiona s mliječnom kiselinom

Ako mislite da nakon dobrog čišćenja mjesta na kojem su akne kožu trebate hidratizirati, u pravu ste, ali nemojte koristiti obične losione. Klasični losioni će zatvoriti pore i još više vam naštetiti. Koristite losion s mliječnom kiselinom jer ona nježno uklanja mrtve stanice s kože i pomoći će vam da se riješite kvržica od prištića.

  • tuširajte se nakon vježbanja

Priznajte da se povremeno poslije treninga ne otuširate odmah, nego sjediš u znojnoj odjeći iz teretane. Ova loša navika može dovesti do stvaranja prištića na stražnjici pa bi bilo najbolje da se odmah poslije vježbanja otuširate.



Komentari