Nekad je to bilo najjače mjesto za okupljanje u Zagrebu: Pogledajte kako danas izgleda ‘Duhanski put’

Masarykova ulica bila je popularno mjesto 80-ih (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Odlučili smo istražiti gdje se u Zagrebu nekad izlazilo te koja su kultna mjesta i danas u sjećanju njegovih stanovnika.

Nekad je bio centar gradske vreve, a danas je zapušten: Znate li po kome je slavni prolaz u Zagrebu dobio ime?

Početak je 80-ih godina u Zagrebu i gradom vlada zanimljiva atmosfera. Mladi izlaze u život i posebno je popularna nekolicina lokala u centru grada. Takozvani “Duhanski put” prostirao se Masarykovom ulicom do današnjeg Trga Republike Hrvatske.

Zlatni trokut

Za popularnost ovog komada grada zaslužne su bile Zvečka, Blato i Kavkaz. Radi se o tri kafića koja nisu bila posebno privlačna interijerom, ali i dalje su imala brojne goste. Čar je bila u tome što su se pića konzumirala – na cesti. Nazivali su ih i zlatnim trokutom.

Prostor kultne Zvečke bio je neugledan i malen, pa su se mladi Zagrepčani družili na nogostupu ispred, u Masarykovoj.


Za odlaganje šalica i čaša poslužili bi im krovovi i haube parkiranih automobila. Okupljala se tamo umjetnička omladina, uključujući predstavnike Novog vala. Njeno puno ime bilo je Slastičarnica Zvečevo, koje je prikladno skraćeno.

Boemski štih Ujevića

Nešto dalje, na križanju s Gundulićevom, nalazio je buffet Blato. Atmosfera u Blatu bila je mračna, ali doslovno. Lokal nije prejako osvjetljen, a njegov zid krasila je crno-bijela fotografija Tina Ujevića koji je svojevremeno tamo zalazio.

 

Njegovi gosti voljeli su smjestiti se uz prozor od kud se pružao dobar pogled na ulicu, pa se pratilo tko onuda prolazi. Kako se nalazio u blizini dvaju fakulteta, uz glumce i razne fotografe, novinare, književne i druge umjetnike, bilo je i pokojeg budućeg pravnika.

Mali kavez

Treća popularna lokacija tadašnje mladeži bila je Kazališna kavana “Kavkaz”. U 80-ima je ona bila jedna od skupljih mjesta za sjesti na kavu, okupljalište šminkera.

I ovaj lokal dobio je nadimak, bio je poznat i kao Kavez. Zgrada kavane nalazi se na križanju Masarykove ulice i Trga Republike Hrvatske.

Ulaz pored kavane nalazio se Mali Kavkaz koji se naizgled bio produžetak luksuzne lokacije, no njegov interijer nije bio lijepo uređen. Shodno tome, cijene tamo bile su pristupačnije.

Dvor u šumi: Generacije Zagrepčana uz ovaj restoran vežu divne uspomene, a danas je obrastao i zapušten

Ipak, mladima je veći užitak bilo stajati ispred, na pločniku. Zbog te navike često je bilo teško probiti se kroz Masarykovu ulicu. Dok Zvečke ni Blata danas više nema, Kavana Kavkaz nakon dugo godina ponovno je otvorena za goste.


Komentari