Zmija u dvorištu dječjeg vrtića u Zagrebu: ‘Nemojte ju ubiti molim vas, to je dobra stvar’

Bjelica u vrtiću na Srednajcima (Foto: Moji Srednjaci)

Zadnjih dana Zagrepčani često na društvenim mrežama dijele fotografije zmija na koje su naletjeli u svojim kvartovima diljem grada. Kako na ovakve prizore nismo navikli, te nas zmije često prestraše, a ponekad čak i izbezume.

Tako je jedna Zagrepčanka u Facebook grupi Moji Srednjaci objavila fotografiju zmije koja gmiže niti manje niti više nego u – kvartovskom dječjem vrtiću.

Zmije ljudima definitivno nisu na vrhu popisa omiljenih životinja, upravo suprotno. Međutim mnogi su Zagrepčani u komentarima upozorili da se ta zmija najvjerojatnije ne bi pojavila dok su djeca u dvorištu vrtića jer bi se previše bojala. Nadalje, istaknuli su da se zapravo radi o potpuno bezopasnoj vrsti zmije koja čak može biti i vrlo korisna. Tako je jedna gospođa kontaktirala stručnjake koji su ukazali na to da nema potrebe za strahom ili panikom.

Bjelica u vrtiću na Srednajcima (Foto: Moji Srednjaci)

‘Trebalo bi nam biti drago’

“Evo da malo smirim paniku. Poslala sam fotke u Dumovec i dobila odgovor da se radi o bjelici, neotrovnoj, bezopasnoj i nimalo agresivnoj zmiji. Potpuno isto rekao mi je čovjek iz Udruge Zmijolovac”, piše jedna gospođa i dalje objašnjava što su joj rekli stručnjaci.

“Ništa neobično, dapače, trebalo bi nam biti drago da se ta zaštićena zmija mota ovuda jer to znači da kvart nije uništen pesticidima i kojekakvim otrovima, osim što je smeće i obilje hrane na sve strane. Pa tko ne bi došao na gozbu? Nemojte je ubiti, molim vas”, ističe dalje ova Zagrepčanka.

“Zmijolovac ima čak ideju da održe predavanje o zmijama u urbanim sredinama, to upravo dogovaraju s mjesnim odborima, općinama i zajednicama. Pa neka ih netko pozove. Mjesna zajednica, vrtić, škola”, poručuje gospođa nakon razgovora sa stručnjacima.


Zbog otkrića kod zgrade Sesvećani hitno zvali upomoć: ‘Možda sutra zovnu za žohara, jer se oni boje’

Ljeti su posebno aktivne noću

Inače, bjelica je velika zmija koja može narasti i do 2 metra dužine i uglavnom se voli kriomice kretati kroz bilje i kamenje gdje se u slučaju opasnosti, lako može sakriti. Najaktivnija je u ranim jutarnjim satima i popodne, a ljeti, kad su velike vrućine, je pak aktivna noću.

Kada se osjeća ugroženom, bjelica se od napadača brani zauzimanjem prijeteće poze te ispuštanjem smrdljive tekućine. Hibernira pet do šest mjeseci godišnje, uglavnom u periodu od listopada pa do ožujka. U prirodi živi od 25 do 30 godina, a ljudi su je od davnina smatrali korisnom životinjom jer se hrani uglavnom glodavcima, krticama i rovkama.

Zagrepčanin uživao na balkonu, a onda se zgrozio od prizora: ‘Onako fajn je udarila i samo krenula dalje’


Komentari