(VIDEO) ŽIVAHNA GRADSKA TRŽNICA U JEKU SEZONE: Na zagrebačkom Kvatriću potražite najukusnije sezonsko voće i povrće!

Foto: Zagreb.info

Ako se pitate gdje pronaći zdravo voće i povrće, možete se slobodno uputiti na zagrebački Kvatrić. Zadnjih godina broj štandova na ovom placu se povećao, upravo zbog velike potražnje kupaca.

Jedan od najstarijih gradskih placeva je trenutno u jeku sezone, a na njemu možete pronaći pregršt zdravog voća i povrća. Ponuda hrane je bogata, i gotovo da ne postoji hrana koju ovdje ne možete pronaći.

Zadnjih godinu dana nakon potresa koji je pogodio Zagreb, kažu nam čitatelji koji su ranije gotovo svakodnevno odlazili na Dolac, počeli su izbjegavati kupovanje u središtu grada, a Kvatrić se pokazao jednom od najboljih gradskih tržnica.

Osim voća i povrća na Kvatriću možete pronaći i kvalitetnu ribu i meso. Ako je vaše nepce pak željno ukusnih slastica, možete ih pronaći u Grunt Shopu, oko kojeg je uvijek okupljeno mnoštvo, a nalazi se u prolazu, taman preko puta ulaza u unutarnji dio gdje su mesnice.

Mi smo vam odlučili pojednostaviti popis zdravih sezonskih namirnica koje možete potražiti na ovom gradskom placu:


TREŠNJE
Domaće trešnje u su uvijek glavne na tržnicama, a možete ih pronaći na gotovo svakom štandu. Svježe trešnje su dobre za smanjenje fizičkog i psihičkog umora, te daju energiju. Osim toga, trešnje sadrže jako puno dobrih nutrijenata koji potpomažu kod kroničnih oboljenja. Također čuvaju srce, omogućuju dobar san, ali čine kosu i kožu zdravijom, i sjajnijom.

Foto: Zagreb.info

MARELICE
Utječu na zdravlje očiju zbog vitamina A i E, ali i na zdravlje kože, zahvaljujući vitaminima C i E. Inače vitamin C štiti kožu od UV zraka, te pridonosi izgradnji kolagena, zbog kojeg koža bude jača i elastičnija. Ove voćke su pune vode, pa utječu na reguliranje krvnog tlaka, zdravlje zglobova, i otkucaje srca.

RAJČICE
Ovo povrće sadrži vrijedne nutrijente, i fitokemikalije, pa je vrlo zdravo za organizam. Rajčica opskrbljuje vitaminom A koji podržava imunitet, vid i zdravlje kože; te vitaminom K koji je dobar za kosti. Sadrži i kalij koji je bitan sastojak za rad srca, kontrakciju mišića i održavanje zdravog krvnog tlaka.

Foto: Zagreb.info

SMOKVE 
Imaju specifičan okus i teksturu, a vrlo su hranjive. Ove voćke su slatke, sočne te imaju glatku zelenu kožu koja se ne jede. Najukusnije su dok su svježe. Nemaju dug rok trajanja, jer se brzo osuše na vrućinama.

LUBENICA
Savršeno čisti organizam i izbacuje otrove. Ona sadrži jako puno vitamina A, koji održava zdravu kožu, sluznicu pluća i usne šupljine. Lubenica je puna antioksidanasa, koji su bitni za prevenciju raka dojke, gušterače, raka prostate, pluća i debelog crijeva. Lubenica sadrži puno kalijuma, koji spriječava srčane i moždane udare.

Foto: Zagreb.info

Osim ugodne šetnje, i razgledavanja uvijek možete popiti kavu u ranim jutarnjim satima, i popričati s poznanicima na ovom popularnom gradskom placu!


Komentari