ZET-ovi planovi za budućnost: Novi niskopodni tramvaji, autobusi, novo ruho Uspinjače

ZET (FOTO: Damjan Tadic/CROPIX)

Gradski prijevoz je nužnost i bez toga veći i veliki gradovi ne mogu funkcionirati. Tako se i u Zagrebu oslanjamo na tramvaje i autobuse kako bismo stigli od točke A do točke B.

Ponekad, to putovanje zna biti duže, prekinuto ili se jednostavno ne dogodi. Onda smo ljuti na javnog prijevoznika, ZET jer nam nije došao autobus na vrijeme, skretnica ne radi pa tramvaj ne dolazi, i tako dalje… Ono što slušamo posljednje vrijeme je da ZET-u nedostaju vozači, da nam stižu novi tramvaji, ali i autobusi.

Svi prijevoznici suočeni su s nedostatkom vozača autobusa na tržištu rada, a u ZET-u to nastoje premostiti na nekoliko načina. Od kolovoza 2022. godine otvoren je javni poziv za zapošljavanje na radnom mjestu vozač autobusa.

Zagrebački tramvaji, ilustracija (Foto: ZET)

Nedostatak vozača nadomjestiti raznim mjerama

„Kako bismo smanjili odljev radne snage te motivirali nove potencijalne kandidate za zapošljavanje u godinu dana dva puta su kroz Kolektivni ugovor povećavana materijalna prava i brojni dodatci za zaposlenike, a u drugom navratu su povećani i koeficijenti za operativne radnike koji čine 89 % strukture tvrtke“, kažu u ZET-u.

Dodatno, pokrenuli su javni poziv za vozače korisnike mirovine, a koji su zdravstveno sposobni, da sukladno zakonskim odredbama rade 20 sati tjedno. Treća mjera je poziv vozačima autobusa koji su pred mirovinom da, ukoliko žele, mogu nastaviti radni odnos na mjestu vozača u ZET-u.

„Ovim mjerama uspijevamo nadomjestiti dio potrebnih vozača, a nedostaje ih još stotinjak“, pojašnjavaju u ZET-u.


ZET u problemima: Priznali zašto kasni ostatak polovnih njemačkih tramvaja

Dvadeset novih niskopodnih tramvaja na prugama 2025.

Što se vozila tiče, ona se redovno održavaju sukladno uputama proizvođača i propisanim servisnim intervalima te su sva vozila koja izlaze u promet tehnički ispravna i sigurna za prometovanje. Tramvaje tip NT 2200 i NT 2300 održava tvrtka Končar-Električna vozila d.d. u suradnji s tramvajskom radionicom i servisima ZET-a, a podjelu u vidu tko obavlja koje radove, odnosno održavanje i na kojoj opremi definirano je Okvirnim sporazumom za održavanje.

„Ostale tipove tramvaja samostalno održava ZET. Ispravnost niskopodnih tramvaja treba biti 87%, a u slučaju odstupanje od navedenoga naplaćuje se ugovorna kazna. Autobuse održava autobusna radionica ZET-a i pripadajući servisi, dok za vozila u jamstvenom roku određene radove obavljaju ovlašteni servisi“, kažu u ZET-u.

Novi niskopodni tramvaji koje izrađuje Končar – Električna vozila već su u procesu proizvodnje i trebali bi Zagrepčanima omogućiti ugodnije i sigurnije putovanje. „Uključenje u promet prvih primjeraka novog tramvaja tip NT 2400 proizvođača Končar-Električna vozila d.d. očekujemo u proljeće 2025. godine, a u tijeku su aktivnosti na nabavci dodatnih 20 novih niskopodnih tramvaja. Dinamika isporuke rabljenih tramvaja iz Augsburga se stabilizirala i u voznom parku trenutno raspolažemo s četiri tramvaja tip GT6-M, a uskoro očekujemo isporuku petog“, poručuju iz ZET-a.

ZET autobus, ilustracija (Foto: Marko Todorov/CROPIX)

Trideset rabljenih autobusa iz Austrije

Tamo gdje nema tramvajske mreže voze autobusi, danas su velikom većinom klimatizirani ili grijani, tako da nema problema s grijanjem ili hlađenjem, ali postoje problemi s brojem autobusa.

Naime, dogodi se da autobus preskoči jedan polazak i time putnike ostavi da čekaju sljedeću liniju. Kako se rješava problem vozača, tako se rješava i problem autobusa.

„Uskoro slijedi isporuka 30 rabljenih autobusa iz Austrije, većinom zglobnih koji su nam najpotrebniji i putem kojih ćemo osigurati održivost voznog reda. Riječ je o iznimno očuvanim vozilima i modelu kakvim već raspolažemo u našem voznom parku. Želimo posebno naglasiti da nam slijedi jedan od najznačajnijih projekata što se transformacije javnog prijevoza u Zagrebu tiče, a riječ je o procesu dekarbonizacije, u sklopu kojeg se planira u znatnom obimu modernizirati flota nabavom autobusa na struju ili vodik“, pohvalili su se iz ZET-a.

Od ponedjeljka nove promjene u voznom redu ZET-ovih autobusa i tramvaja

Stara dama uskoro u novom ruhu

Nakon 50 godina od posljednje obnove, započinje revitalizacija jednog od najprepoznatljivijeg simbola našega grada, Uspinjače. Ugovor za revitalizaciju potpisan je u ožujku te traje dvije godine, poručuju iz ovog javnog poduzeća. Upravo je u tijeku prva faza u sklopu koje se izrađuje projektna dokumentacija i proizvodi oprema, a kada se ishodi potvrda glavnog projekta, započet će se s demontažom stare opreme i ugradnjom nove, kao i građevinskim radovima. „

Revitalizacijom uspinjače planira se zamijeniti sva postojeća oprema novom (pogonski, upravljački i kočioni sustav), vagoni će se zamijeniti novima, no zadržat će sadašnji izgled, stolarija i opločenje gornje i donje stanice se zamjenjuje novim, kao i sve instalacije i oprema grijanja, odvodnje i vodovoda. Na ovaj način će naša „Stara dama“ dobiti zasluženo novo ruho te smo uvjereni kako će još dugo godina služiti na ponos svih Zagrepčanki i Zagrepčana“, kažu u ZET-u.

Sve informacije o prometu građani mogu doznati pozivom na broj pozivnog centra 072 500 400, a također  se mogu obratiti i pisanim putem na e-mail [email protected] ili osobno posjetiti na adresi Ozaljska 105.


Komentari