ZET-ov vozač: ‘Nitko mi nije pomogao dok me udarao po glavi’

ZET (FOTO: Damjan Tadic/CROPIX)

Većina putnika kada ulazi u ZET-ove autobuse ili tramvaje samo prođe pored vozača, rijetki će reći dobar dan, a manjina već na ulasku vozačima „skida sve po spisku“. I onda postoje oni kojima su upravo vozači autobusa ili tramvaja meta fizičkih napada.

Napadi na vozače javnog prijevoza predstavljaju ozbiljan problem i često su povezani s različitim faktorima, no ono što je zabrinjavajuće je dob napadača. Sve češće se radi o mladim osobama kojima je jedini cilj nekoga napasti, pokazati svoju snagu…

Tri vozača ZET-a podijelila su s nama svoje traumatične priče o napadima.

ZET u problemima: Priznali zašto kasni ostatak polovnih njemačkih tramvaja

Udarao me po licu, a od putnika nitko mi nije pomogao

Slučaj prvi dogodio se 18. ožujka 2023. „Napadnut sam vozeći autobus Vugrovečkom cestom u smjeru Dupca, linija 280, vozni red 1. U tijeku vožnje iz nepoznatih razloga putnik mi je počeo psovati i vrijeđati me, uz riječi „što ja pregledam karte i koji sam ja k… da za to imam pravo. Nakon psovanja i vrijeđanja isti se u tijeku vožnje zaletio prema meni i udario me u lice. Zaustavio sam autobus kako bih se obranio, no on me je još dva puta udario u glavu i u rame. Nakon par udaraca uspio sam izvaditi sprej za samoobranu i pošpricao sam nakon čega je pobjegao iz autobusa.


Pozvao sam policiju koja je nakon izvjesnog vremena došla i napravila uviđaj, a ja sam otišao u bolnicu gdje su mi ustanovljene lakše tjelesne ozljede. Nije mi jasan razlog napada baš zato jer sam sam komunikativan i nisam imao problema s putnicima. Dok me napadač udarao nitko od putnika nije pomogao. Kada sam se vratio s bolovanja nije mi bilo svejedno ponovo voziti jer me bilo strah i svakog od putnika sam smatrao mogućim napadačem. Tražio sam da me više ne disponiraju na tu liniju upravo iz pretrpljenog straha i bojazni da će mi se to ponoviti“, rekao nam je vozač ZET-a.

Izmjene u autobusnom prometu (Foto: ZET)

Udario me u glavu i počela curiti krv

Slučaj drugi dogodio se na Črnomercu 5. prosinca prošle godine. „Na okretištu Črnomerec napadnuti smo kolega vozač autobusa i ja, prilikom čega sam zadobio lakšu, a vozač težu ozljedu s lomom ruke i drugim natučenim dijelovima po tijelu. Na liniji 172 na potezu između Vrapča i Črnomerca netko je bacio predmet koji je razbio staklo na autobusu. Kada je vozač došao na okretište izašao sam da pogledam što je bilo i nakon toga sam rekao da zbog razbijenog stakla autobus mora ostati i ne može voziti na liniji. Prilikom pregleda autobusa ničim izazvani iz smjera Konzuma su dotrčala tri dečka, huligana i počeli se naguravati s nama.

Jedan od njih je izvadio nekakvu palicu i udario mene dva tri puta po tijelu. Vozač koji je bio na Črnomercu pokušao ga je zaustaviti, no i njega su udarili po ruci i slomili je te ga još nekoliko puta udarili s palicom. Drugi napadač mene pogodio s konzervom punom piva u predjelu glave te mi je počela curiti krv. U međuvremenu sam pozvao policiju, a njih trojica su i dalje napadali kolegu i mene te su nas pokušavali još koji puta udariti s palicom. U međuvremenu je došla policija, a napadači su pokušali pobjeći, no policija ih je ulovila. Jedan od napadača, koji ima poveći dosje, zadržan je u pritvoru. Napad nije ničim izazvan, čak ne znamo da li su ti huligani razbili staklo ili ne. Obojica smo bili na bolovanju zbog ozljeda i pretrpljenog straha“, ispričao nam je drugo vozač.

ZET-ovac snimio zastrašujući prizor na pješačkom prijelazu: ‘Netko će stradati’

 

Razvalio je vrata busa i udarao me u glavu

Slučaj treći: „Vozio sam učenike u OŠ Granešin, kada sam zaustavio autobus kako bi učenici izašli iz autobusa i krenuli preko pješačkoga prijelaza vozač automobila imao je namjeru proći pokraj zaustavljenog autobusa. Vozač je tim potezom ugrozio učenike na pješakom prijelazu. Mahnuo sam mu rukom da stane jer učenici prelaze cestu, tada se vozač zaustavio i počeo vrijeđati, psovati mene i još dvije gospođe koje su ga upozorile na vožnju. Nakon tog incidenta smo otišli i za mene to bila gotova priča.

Međutim kod Markuševačke Trnave su me sačekali vozač i još jedan njegov poznanik i stali na cestu ispred mene. Zaustavio sam autobus kako ih ne bi pogazio, a onda je jedan od njih dvojice razvalio vrata i udario me par puta šakom u predjelu glave. Razbijen mi je nos i imao sam oteklinu na licu ispod oka. Pozvao sam policiju koja je brzo došla, no obojica napadača su pobjegla. Kako sam saznao ipak su ulovljeni i protiv njih se vodi postupak. Nitko mi nije mogao pomoći jer su u autobusu bila djeca. Nakon svega, bio sam na bolovanju oko pet mjeseci“, priča nam treći vozač autobusa.

Sindikat ZET (Foto: Nera Simic / CROPIX)

Umjesto kaznenih, napadači su dobivali prekršajne prijave

Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a nakon niza napada u 2018. i 2019. organizirao je prosvjed ispred Ministarstva prometa, kada je zatraženo da u Kazneni zakon uđe da je napad na vozača kazneno djelo s kaznom zatvora. To se i dogodilo, pa je u Kazneni zakon dodane članak 315 b u kojem stoji da napadač na osobu koja obavlja poslove od javnog interesa ili javnog službenika može biti osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina. Stvarnost je na žalost bila drugačija, napadači su umjesto kaznenih dobivali prekršajne prijave.

Nakon učestalih napada prošle godine, među kojima je bilo više od dvadeset napada od čega je bilo deset sa težim ozljedama, sindikat je donio odluku o zaustavljanju prijevoza za autobuse koji polaze sa okretišta Črnomerec, čime su htjeli skrenuti pozornost javnosti da se napadi moraju zaustaviti.

Prosvjed je održan 7.12.2024., na kojem je vozačima ZET-a podršku dao i gradonačelnik Tomislav Tomašević. Na prosvjedu je dogovoren i održan sastanak u Ministarstvu pravosuđa gdje je donesen zajednički zaključak da se nastave razgovori u Ministarstvu unutarnjih poslova i da se konačno definira kako i na koji način zaustaviti napade na vozače i drugo prometno osoblje i radnike.

Vozačima u Zagrebu prijete nove kazne: Tomašević o kamerama koje će ih uskoro snimati s tramvaja

Uskoro kamere koje će snimati sve

Nakon sastanka u MUP-u, 5. travnja postignut je dogovor da se načini i potpiše protokol između predstavnika ZET-a i MUP u kojem bi se odredile osobe za bržu i izravnu komunikaciju u slučaju napada.

Ono što je važno jest da je dogovoreno postavljanje video nadzora, koji će moći snimati 360 stupnjeva i isti koristiti za kažnjavanje vozila i osoba koje krše zakon. Kamere će biti postavljene u sva vozila i na sva okretišta tramvaja i autobusa. Nakon prosvjeda na Črnomercu broj napada se znatno smanjio, a tamo gdje su se i dogodili nije bilo teže ozlijeđenih.

Traže se i druga rješenja koja bi pospješila zaustavljanje i pokušaja napada na vozače i drugo prometno osoblje. U sindikatu vjeruju da su na dobrom putu kako bi zaustavili napade na vozače i nadaju se da neće biti potrebe za daljnjim sindikalnim akcijama, a ako zatreba SVPRZZ je spreman i na to.


Komentari