Zdravko se ujutro probudio s nateklom nogom: ‘Nakon dijagnoze, život mi se raspao na komadiće’

Zdravko Hanžek (Foto; Privatna arhiva)

Danas, 15. rujna obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o limfomima, a kako bismo podigli svijest o ovoj vrsti bolesti, razgovarali smo s gospodinom Zdravkom Hanžekom, 68-godišnjakom iz Varaždina koji je krajem 2015. godine obolio od jednog od non-Hodgkinovih limfoma. Kako nam otkriva, u trenucima kada je shvatio koliko je teška njegova dijagnoza, život mu se “raspao” na komadiće.

Inače, riječ je o lokaliziranoj ili proširenoj zloćudnoj proliferaciji tumorskih stanica koje potiču iz limforetikularnog sustava i prvenstveno zahvaćaju limfne čvorove i koštanu srž. Hodgkinov limfom je vrsta limfoma koja se razlikuje od drugih nalazom posebne vrste stanica raka zvanih ReedSternbergovim stanicama koje imaju pod mikroskopom osobit izgled.

Da nešto nije u redu Zdravko je shvatio krajem 2015. godine, tijekom Božićnih blagdana, kad mu je naotekla lijeva noga. “Ujutro sam se probudio i nisam do kraja mogao obući hlače. I to je bio prvi znak da tu nešto ne valja”, kaže Zdravko koji dodaje kako je i nekih mjesec dana ranije primijetio da nešto nije u redu s njegovom nogom, ali tada tome nije pridavao neku posebnu pažnuju jer se u to vrijeme bavio trčanjem i planinarenjem pa je taj neobični osjećaj otpisao kao posljedicu tih aktivnosti.

Zdravko Hanžek (Foto; Privatna arhiva)

‘Imao sam tvrdu, bezbolnu tvorevinu u preponi’

Nakon što mu je noga naotekla, Zdravko je ipak potražio liječničku pomoć. “Isprva su doktori sumnjali na trombozu, međutim sam rekao doktoru da u preponi imam nekakvu tvrdu tvorevinu, bila je duga oko 12 centimetara, i bezbolna”, kaže Zdravko kojeg su liječnici uputili na daljnje pretrage koje su pokazale da se radi o limfomu.

Inače, non-Hodgkinova limfom obično se otkriva kada osoba ima povećani limfni čvor, najčešće na vratu, ali katkada pod pazuhom ili na preponi, a ti su uvećani limfni čvorovi najčešće bezbolni, kao što je bilo i u slučaju gospodina Hanžek.

“Već se bio proširio kroz trbušnu šupljinu pa na više. Na vratu sam osjetio zadebljanje, kao da sam imao mali grašak”, prisjeća se Zdravko koji dodaje da je čekao nalaze još mjesec dana kako bi se potvrdilo da je riječ o non-Hodgkinovom limfomu. Dodaje kako mu je doktor već tada, dok su čekali konačnu potvrdu, kazao kako sumnja da je riječ o limfomu.


Trebali su dani da Zdravko dođe sebi

U tom trenutku Zdravko nije niti znao što je limfom, a kad mu je doktor objasnio da je riječ o jednoj vrsti raka, Zdravko je ostao šokiran. “Raspao sam se na stotine tisuće komadića, nisam imao kontrolu ni nad čim. Trebalo mi je dva dana da koliko toliko dođem sebi”, opisuje nam svoje tadašnje emotivno stanje kada su ga liječnikove riječi pogodile kao grom iz vedra neba.

Oko dva mjeseca nakon pojave prvih simptoma su došli konačni nalazi koji su pokazali da se u Zdravkovu slučaju radi o jednom non- Hodgkinovom limfomu. Inače, liječenje ove teške bolesti se provodi radioterapijom (zračenjem) ili kemoterapijom ili pak kombinacijom ovih dvaju tretmana.

Zdravkova je bolest otkrivena u trećem stadiju i nakon uspostave dijagnoze, uslijedila je kemoterapija od osam ciklusa, a svaki novi ciklus se provodio u razmaku od tri tjedna. “Nakon četvrte terapije, pretrage su pokazale da se limfom povlači, a nakon osme je situacija već bila jako dobra jer sam jako dobro reagirao na kemoterapiju”, kaže Zdravko koji dodaje kako je tijekom tretmana izgubio kosu i povremeno imao mučnine.

Zdravko Hanžek (Foto; Privatna arhiva)

Promijenio život za 180 stupnjeva

Srećom, Zdravko je nakon kemoterapije bio izliječen, a isprva je išao na kontrole svaka tri mjeseca kako bi redovito provjeravao svoje zdravstveno stanje. Godinama kasnije bolest se nije vratila. “Meni je danas osma godina u remisiji”, otkriva nam Zdravko koji sada jednom godišnje obavlja pretrage.

Iako je dobivanje dijagnoze ove teške bolesti bio jedan od najtežih trenutaka u Zdravkovu životu, kaže nam kako je to bio svojevrsni poziv “za buđenjem”. Naime, nakon što je saznao da je bolestan, Zdravko je promijenio život za 180 stupnjeva.

“Ranije sam radio posao koji je bio jako stresan, u firmi koja je brojala oko 400 ljudi. Praktički bih radio po cijeli dan, osim možda nedjelje, a sam je posao bio odgovoran i stresan. Rečeno mi je da je taj stres zasigurno doprinijeo razvoju bolesti i da moram promijeniti životne navike”, kaže Zdravko koji je savjet i poslušao. U međuvremenu je shvatio da život koji je vodio prije pojave bolesti nije imao nikavog smisla.

Zdravko Hanžek (Foto; Privatna arhiva)

Danas se bavi vrtom, pčelarstvom i drugim zanimljivim aktivnostima

Otišao je pet godina ranije u mirovinu i odlučio živjeti zdravo i bez stresa. “Životne navike sam počeo mijenjati s vrtom. Mama je imala relativno velik vrt pa sam se počeo time baviti. Volim sadnju i sijanje- nema boljeg i opuštenijeg načina da čovjek uživa”, kaže Zdravko koji sada nastoji raditi stvari koje ga vesele i kloni se stresa.

Kako nam objašnjava, živi u trenutku i ne razmišlja o onome što je bilo jučer niti što će biti sutra. Nakon smrti oca, koji je držao pčele, i sam se počeo baviti pčelarstvom. “Također trčim, plivam i vozim bicikl. To je sve rekreativno, ipak ne smijem imati prevelike napore”, kaže Zdravko koji je nakon bolesti presložio prioritete pa mu je sada najbitnije da je sretan i radostan, a jako se veseli svakom novom danu.

Dodaje kako je dok je bio bolestan udomio i psa, a njegovo mu je prisustvo mnogo pomoglo tijekom liječenja, a ima ga i dan danas. Naravno, ogromna mu je podrška bila njegova obitelj, ali i Hrvatska udruga leukemija i limfomi te njezin predsjednik Dražen Vincek. “Mnogo znači kad se možete podružiti i razovarati s ljudima koji se nalaze u situaciji sličnoj kao i vi sami. Takva vrsta psihološke pomoći mi je mnogo pomogla”, zaključuje Zdravko Hanžek.

Davorku su godinama mučili teški simptomi: Doktori mislili da su alergije, ali je istina bila mnogo gora


Komentari