Zagrepčanku zgrozio potez biciklista na pješačkom prijelazu: ‘Sa sobom je vozio i dijete’

Biciklistička staza (Foto: Davor Pongracic/ CROPIX)

Brojni Zagrepčani često se žale na ponašanje biciklista za koje navode da voze prebrzo, ne drže se svoje trake i ne paze na ostale sudionike u prometu.

Neugodno iskustvo doživjela je i jedna Zagrepčanka, koja nam je ispričala kako je bila u automobilu s djetetom kada je biciklist u punoj brzini ‘izletio’ na pješački prijelaz na kojemu nije bila označena biciklistička staza.

“Približavala sam se prijelazu i naizgled se činilo da nema nikoga, a onda je odjednom na cestu izjurio biciklist”, započela je.

Biciklistička staza
(Foto:Davor Pongracic / CROPIX)

‘Kao muha bez glave’

“Ono što me dodatno zaprepastilo bila je činjenica da je taj čovjek sa sobom na biciklu vozio i dijete. Mislim da biciklisti ne razumiju da oni na pješačkom prijelazu nemaju prednost pred automobilima”, rekla je pa dodala: “Biciklisti bi prema zakonu na prijelazima na kojima nije označena biciklistička staza trebali sići s bicikla, ali ako već ne silaze, onda bi trebali biti svjesni da su vozači automobila tu u prednosti i ne izlijetati na cestu kao ‘muhe bez glave.”

“Ono što me dodatno šokiralo je što je čovjek, iako u prekršaju, počeo meni gestikulirati rukama kao da sam ja kriva, a ne on.”

Dodala je i da isti problem ima i s vozačima električnih romobila.


“Čini mi se kao da su oni čak i brži od biciklista i da u punom gasu također izlijeću na prijelaze. To je opasno. Mislim da nisu svjesni činjenice da ozbiljno ugrožavaju vlastite živote. Vjerojatno smatraju da su vozači automobila dužni zaustavljati se i da u slučaju sudara oni neće biti krivi, ali to nije točno”, upozorila je.

Nema više parkinga ispred Pravnog fakulteta, umjesto njega sad je nova biciklistička staza. 🚴‍♂️ Što kažete na ove promjene u centru grada?

Objavljuje Zagreb.infoUtorak, 13. kolovoza 2024.

Što kaže zakon?

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (ZSPC) bicikl se definira kao vozilo, što znači da se prema tom Zakonu biciklist smatra vozačem vozila, pa stoga obilježeni pješački prijelaz, odnosno nogostup, nisu prometne površine namijenjene za kretanje biciklista, osim u slučaju kada pored sebe guraju bicikl, odnosno kada ne upravljaju biciklom.

Što se tiče prelaska pješačkog prijelaza, ako prijelaz nije označen i kao biciklistički, biciklist gura bicikl i cestu prelazi kao pješak. Zakoni navodi i da je ‘vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva koji se kreće biciklističkom stazom dužan pri prelasku kolnika obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja mu se približavaju te kolnik prelaziti nakon što se uvjeri da to može učiniti na siguran način.’

Mnogi se ne usude voziti bicikl u ovoj ulici u Zagrebu: ‘To je teški rulet, odvratna dionica’

Također, čak i kada je prijelaz označen kao biciklistički, automobili zakonski i dalje imaju prednost. Pri prijelazu biciklističke staze preko ceste koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, oduzeta je prednost biciklistima koji se nalaze na biciklističkoj stazi i izlaze na kolnik ceste s prednošću prolaska, što znači da biciklist mora propustiti vozila koja se kreću kolnikom, a nakon toga se nastaviti kretati biciklističkom stazom. Ako se cestom s prednošću prolaska ne kreću vozila, biciklist je dužan smanjiti brzinu kretanja i s posebnom pažnjom prevesti se biciklističkom stazom preko kolnika.

Iznimka su automobili koji skretanjem presijecaju biciklističku stazu. Čl.57. stavak 6. ZSPC-a kaže: “Vozač koji pri skretanju presijeca biciklističku stazu ili traku koja se pruža uzduž kolnika kojim se kreće, dužan je propustiti bicikle koji se kreću po biciklističkoj stazi ili traci u istom ili suprotnom smjeru.”

Zaključno, odgovorno ponašanje biciklista u prometu podrazumijeva razumijevanje zakonskih propisa, odnosno sigurnu vožnju biciklističkim stazama i desnom stranom kolnika, kada staza nije označena, uz pravovremeno uvjeravanje da ne postoji opasnost prilikom izlaska na cestu i prelaženja pješačkih prijelaza.


Komentari