Zagrepčanku usred noći iznenadio jezivi uljez u domu: ‘Lagano me izluđuju’

Jezivi uljezi u domu, ilustracija (Foto: Neja Markicevic / CROPIX)

Brojni građani u svojim domovima nerijetko nalaze neugodne uljeze poput paukova, moljaca, žohara ili mrava. Iako većina njih nije opasna, već samo izaziva strah kod ljudi, u nekim slučajevima, poput otrovnog pauka crne udovice, situacija može biti opasna.

Na jeziva bića koja je pronašla u svom domu požalila se jedna korisnica na Redditu. “Pozdrav, imam problem s ovim bićima, navodno se narodski naziva ‘Zmijski češalj’. Naletjela sam na prijašnje upise, no zanima me je li tko imao u posljednje vrijeme doticaj s njima.

U nepuna dva mjeseca sam ih četiri ugledala na potezu hodnik-kupaona, sve u noćnim satima. Odmah sam reagirala i zvala deratizaciju, no sinoć sam opet naletjela na ovo biće. Ponovo sam kontaktirala deratizaciju, a u međuvremenu bih molila bilo kakav savjet, jer me lagano izluđuju”, napisala je u objavi.

‘Mogu biti i korisni’

“Da napomenem, živim na petom katu i u ovom sam stanu četiri godine, te sam razgovarala sa susjedima i oni nemaju problema s ovim napastima. Do posljednjih dva mjeseca rijetko da bih našla malog pauka u stanu, kamoli nešto ovakvo. Unaprijed zahvaljujem!”, zaključila je korisnica u objavi.

Njezina objava izazvala je mnoštvo reakcija, dok neki nisu znali o kakvom se točno stvorenju radi. “Mislio sam da govoriš o nekim mitskim bićima”, jedan je od komentara, jer je zmijski češalj u objavi ostao nedefiniran.


Inače, radi se o vrsti stonoge koju zovu i štitonosna striga. Odrasli primjerci ovog stvorenja imaju 15 pari nogu. Aktivni su noću, a hrane se kukcima, paucima i grinjama, zbog čega mogu biti korisni u kući. Otrovni su, no ugrizom ne mogu probiti ljudsku kožu, pa su bezopasni za nas.

Turistkinju prepale priče o Zagrebu uoči putovanja: ‘Rekli su mi da se pripazim jer je grad pun toga’

‘Simptom najezde’

“Hmmm onda bi moralo u stanu postojati neko biće koje se češlja s njima. Laganom eliminacijom dolazimo do zmije”, našalio se jedan korisnik. “Provjeri odvode, nalij solnom kiselinom, iako imaju blago toksičan ugriz ne bih ih volio naći u sobi ili dnevnom boravku”, jedan je od komentara.

“One su samo simptom najezde neke druge gamadi. One su korisne isto kao i pauci. Jedu druge kukce tipa žohare. Mogu ti samo pomoći”, “Mislim da dođu za drugim bubama kroz odvode uglavnom kupaone”, savjetovao je dio korisnika.

“Nama su na katu došli žohari zbog nepokretne stare žene o kojoj su samo susjedi malo brinuli, to jest nosili hranu, a čistio nije nitko. Onda su se počeli širiti žohari po hodniku i ispod vrata dolazili kod nas. Srećom za par tjedana je došla ekipa to srediti, ali naravno da je susjeda do nas tvrdila da je kod nje sve čisto i da ona žohara nema… a nemoguće da nisu došli i do nje kako i do nas i svih ostalih kad ispod vratiju ima 1 cm lufta”, prepričala je jedna korisnica.


Komentari