Zagrepčanku rastužio prizor pored kontejnera na Jarunu: ‘Netko je uz nju proveo život’

Zagrepčani na Jarunu (Foto: Ivana Grgic / CROPIX)

Jedna Zagrepčanka naišla je na prizor pored kontejnera u naselju Jarun koji ju je rastužio. Naime, netko je odlučio baciti jedan jako lijepi rad.

“Našla sam ovu ljepoticu naslonjenu na kontejner za smeće preko puta NK Jarun, jučer. U original okviru starom 50 plus godina. Netko je uz nju proveo život, ruke neke žene su ovo satima i satima vezle. I onda je bačena. Za kaj? Za neku maljanciju valjkom po platnu za 20 eura? Za samoljepljivi mural? Za laserski printanu fotku zalaska sunca i svjetionika?, napisala je na početku objave.

“Na putu doma sam srela dvije bake kojima su oči zasjale kad su je vidjele. ‘Jeste li to kupili?’ – ‘Ne, našla sam je pokraj smeća…’. Bile su šokirane. U BiH je ovaj goblen predložen da bude službeno proglašen nacionalnim blagom. Hvala Vam, tko god ju je bacio. Čuvat ću je do kraja života”, zaključila je.

Slika pronađena pokraj smeća (Foto: Facebook)

‘Uloženo puno truda’

Na njezinu objavu reagirali su brojni građani. “Tužno. Ako ništa bar su je lijepo naslonili na kontejner, čitavu”, “Prekrasna je. Hvala Bogu da je bila priložena uz smeće, a ne u smeću i da ima novi dom”, “Prekrasna, uloženo puno truda, sačuvajte, možda opet dođu u modu”, navodili su.

“Bravo! Lijepo ste i napisali uz goblen, svaka čast. Ja ih imam punu kuću, sama sam ih vezla i znam koliko je sati, dana, godina trebalo za to. Čuvajmo ručne radove, uživali smo stvarajući ih, uživajmo gledati ih”, navodi jedna Zagrepčanka.

“Bolje nego baciti…Vi ste ga udomili…Vilerov goblen kao ručni rad je cijenjen…je li ovaj, znaju znalci. Znam samo da je materijal dosta kvalitetan i ima cijenu, a izrada zahtjevna uz planove i puno preciznosti”, poručuju drugi.


Zagrepčanka u dilemi s Raketama: ‘Ako susjed nije normalan, svi moraju plaćati’

‘Imam istu takvu’

Uspomene koje ih vežu uz goblene navodili su i drugi. “Imam istu takvu (ja sam je izradila) isti okvir, otprilike 52 godine uspomena na jedno vrijeme. Nije na udarnom mjestu, uvijek se nađe mjesto gdje ćeš je postaviti i gledati. Tržišna vrijednost meni nije bitna. To je dio jednog dijela mog života”, objasnila je jedna Zagrepčanka.

“To se radilo u obitelji, nije se kupovalo gotovo. Svakom njegovo – ali ja ne bih mogla odbaciti nešto ovako vrjedno. A vrijednost se ne mjeri samo u novcu”, “Vani je ta vrsta i općenito bilo kakva vrsta ručnog rada u modi”, navodili su.

S druge strane, neki su naveli da im se takav rad ne sviđa. “Ne moraju se svima sviđati gobleni. Imam dva na Njuškalu već valjda 10 godina, čini mi se da budu bolje prošli ako ih se odloži negdje na cestu nego da skupljaju prašinu na ormaru”, objasnio je jedan Zagrepčanin.


Komentari