Zagrepčanku iznenadio prizor: ‘Kaj se događa, ovaj tramvaj nikad nije vozio mojim kvartom’

Zastoj tramvajskog prometa. Ilustacija. (Foto: Lucija Ocko/CROPIX)

U Zagrebu se svako malo odvijaju neki radovi na poboljšanju gradske infrastrukture od sanacije mostova, obnove muzeja, uređenja prometnica, pothodnika do tramvajske infrastrukture. Jedan od većih projekata u posljednje vrijeme kada je tramvajski promet u pitanju je rekonstrukcija tramvajskog okretišta Mihaljevac. Vrijedna je oko četiri milijuna eura, trebala bi biti gotova do kraja godine.

Opsežni radovi uzrokovali su brojne izmjene u tramvajskom i autobusnom prijevozu, a neke od njih i dalje zbunjuju građane. U redakciju se tako javila Zagrepčanka koju je iznenadio prizor u kvartu u kojem stanuje. Tamo je, naime, vidjela kako vozi tramvaj broj 8 kojeg nikad dosad nije viđala u svom kvartu.

“‘Kaj se događa, ovaj tramvaj nikad nije vozio mojim kvartom. Kaj ne bi osmica trebala ići na Mihaljevac ili tako nešto. Baš sam se iznenadila. Još je ujutro bio neki krkljanac s tramvajima, stvorila se kolona, a u koloni Maksimirskom dvije osmice. Mislila sam si kaj sad još te osmice tu rade samo stvaraju gužvu, kaj opet ZET petlja. Znate li možda kaj se to događa, kaj bu sad osmica Maksimirskom vozila?”, upitala nas je.

Tomislav Tomašević obišao okretište Mihaljevac u Zagrebu: ‘Bilo ga je nužno prilagoditi’

Promjena linije do kraja godine

U normalnim okolnostima linija 8, jedna je od 19 tramvajskih linija u Zagrebu, vozila je na relaciji Mihaljevac – Zapruđe. Povezuje Borovje, Donji grad, Folnegovićevo naselje, Gračane, Kanal, Ksaver, Medveščak, Savicu i Zapruđe.


Linija 8 inače je vozila trasom: Mihaljevac – Draškovićeva – Autobusni kolodvor – Zapruđe.

Zagrebački električni tramvaj izvijestio je da se od 24. lipnja do završetka rekonstrukcije terminala Mihaljevac ukida tramvajski promet od Gračanskog dolja do Draškovićeve te će tramvaji 8 i 14 prometovati izmijenjenim trasama, dok linija 15 i dalje neće biti u prometu.

Linija 8 prometuje trasom Kvaternikov trg – Vlaška – Draškovićeva – Branimirova tržnica – Autobusni kolodvor – Zapruđe. 

Uobičajeni radni sati linije su od 04:08 do 23:30. Linija vozi radnim danima što znači da vikendom ne prometuje zagrebačkim ulicama.

Trasa linije broj 8. (Foto: Screenshot)
Trasa linije broj 8. (Foto: Screenshot)

 

Godine 1951. osmica je vozila  kao pomoćna linija na trasi:

Savski most – Trg Republike (Trg bana Jelačića) – Maksimir

Godine 1982. postaje redovna linija na trasi:

Mihaljevac – Draškovićeva – Autobusni kolodvor – Sopot

Zatvaranjem tramvajskog prstena 1985. godine, linija 8 skraćuje se do Zapruđa i vozi trasom:

Mihaljevac – Draškovićeva – Autobusni kolodvor – Zapruđe

U tunelu u Markuševcu doživio stravičan susret: ‘Smrznuo sam se’

I druge promjene još na snazi

Osim osmice zbog rekonstrukcije okretišta Mihaljevac na snazi su i dalje još neke promjene. Tramvajske linije 8 i 14 prometuju će izmijenjenim trasama, dok linija 15 i dalje nije  u prometu.

Linija 14 vozi trasom: Trg žrtava fašizma – Trg hrvatskih velikana – Trg bana Josipa Jelačića – Frankopanska – Savska cesta – Savski most.

Sve promjene vrijedit će do završetka radova na okretištu koji je planiran do kraja 2024. godine.

Umjesto tramvaja prometovat će izvanredna autobusna linija 617 (Gračansko dolje – Draškovićeva). Početna stajališta linije 617 bit će Gračansko dolje (redovno autobusno stajalište linije 233) u smjeru juga i tramvajsko stajalište Draškovićeva u smjeru sjevera.

Usputna stajališta autobusa bit će nasuprot postojećih tramvajskih, ili u njihovoj neposrednoj blizini, zbog prometno-tehničkih i sigurnosnih razloga. A vozni red linije 617, dostupan je na internetskim stranicama ZET-a.

Na noćnoj liniji 33 (Jandrićeva – Savišće), umjesto tramvaja prometovat će autobusi, sa spojem na stajalištu Jandrićeva na noćne polaske linije 233 u smjeru Markuševca. Autobusi na linijama 102 (Britanski trg – Jandrićeva), 140 (Jandrićeva – Sljeme) i 233 (Jandrićeva – Markuševec) i dalje će početno/krajnje stajalište imati na Ksaverskoj cesti, uz vojni ordinarij, nasuprot Jandrićeve ulice.

Autobusi će se polukružno okretati na Ksaverskoj cesti, kod Gupčeve zvijezde. Sukladno tome, privremeno će se uspostaviti obostrana autobusna stajališta Jandrićeva, Radićevo šetalište i stajalište Gupčeva zvijezda u smjeru Mihaljevca, dok stajalište Gupčeva zvijezda u smjeru Draškovićeve ulice, linije 102, 140 i 233 neće koristiti.


Komentari