Zagrepčanke ‘dobro srce grada’: Uz njihovu akciju možete postati Djed Božićnjak siromašnom djetetu

Udruga "zagrebački humanitarci". (Foto. privatna arhiva)

“Vjerovali ili ne, jedna vrećica hrane može vratiti vjeru u ljude i ljudskost, a to je, između ostaloga, naš cilj”, poruka je to četiri Zagrepčanke koje su se 2013. godine okupile s jednim ciljem – pomoći onima koji nemaju.

“Sve je krenulo spletom sretnih okolnosti. Nas nekoliko, koje dugi niz godina na razne načine pomažemo potrebitima, upoznalo se preko humanitarne grupe na društvenoj mreži. Kako je vrijeme prolazilo, kroz druženja i brojne humanitarne akcije za socijalno ugrožene obitelji, dobro smo se upoznale i odlučile rad preko društvenih mreža ‘ozakoniti’ i osnovati udrugu. Tako su od grupe aktivnih entuzijasta – humanitaraca nastali Zagrebački humanitarci“, kažu zagrebačke humanitarke.

Mia, Iva, Sandra i Ana-Marija danas su i službena mala humanitarna udruga “Zagrebački humanitarci” koja ima više od deset korisnika. Djeluju na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije i sve rade volonterski nakon svojih redovnih poslova u slobodno vrijeme.

“Pomažemo socijalno ugroženim osobama i obiteljima, samohranim roditeljima, djeci s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, te starijim i nemoćnim osobama na način da im donosimo hranu, higijenske potrepštine i sve ono što im može olakšati svakodnevicu ili izmamiti osmijeh na lice.”

Udruga “zagrebački humanitarci”. S lijeva na desno – Mia, Iva, Sandra, Ana-Marija. (Foto: privatna arhiva)

Sve se radi po pravilima

Potrebite obitelji/pojedinci im se javljaju putem kontakata (mail, Facebook) i pišu  o situaciji u kojoj se nalaze. Zatim ih traže da pošalju potrebnu dokumentaciju (kopije osobnih iskaznica, rodnih listova djece, rješenja o primanju socijalne pomoći ili uzdržavanju, rješenje od dječjem doplatku, potvrdu Porezne uprave o primanjima u zadnjih godinu dana, liječnička dokumentacija…) i njihove kontakte i adresu.

Nakon toga voditeljice izlaze na teren i nenajavljeno posjećuju obitelj/pojedinca kako bi se na licu mjesta uvjerili u istinitost situacije. Nakon što su na uvid dobiveni svi potrebni papiri i nakon što je na licu mjesta provjerena istinitost situacije dogovara se objavljivanje priče o obitelji.


“Na našu web-stranicu i profil na društvenoj mreži Facebook stavlja se opis kompletne situacije s naznakom što se potražuje za tu obitelj/pojedinca. Ukoliko obitelj/pojedinac daju odobrenje objave se njihovi podatci, ali u većini slučajeva obitelji žele ostati anonimne i mi, makar to značilo manji broj donacija, poštujemo njihovu želju i ne objavljujemo podatke. Tada nam se javljaju donatori koji žele donirati nešto od traženih stvari i dogovaramo se o preuzimanju donacije. Oni koji ne mogu donijeti donacije na naše sabirno mjesto javljaju voditeljici koja je zadužena za dio grada u kojem stanuje donator, a oni komotniji slobodni su uplatiti novac na žiro-račun udruge.

Nazovu nas ljudi, ne znam, imamo vrećicu hrane, i mi obzirom da smo mali i imamo samo privremeno neko skladište, uglavnom odmah tu vrećicu hrane nosimo u kuću neke naše obitelji. Sve mi nosimo našim korisnicima izravno na kućni prag ili oni dođu k nama i mi im predamo donaciju”, pojasnila nam je tajnica udruge Mia Sofilić Gaćeša

Sve dobivene donacije se slikaju, a zahvale donatorima stavljaju na društvenu mrežu Facebook, dok potrebite obitelji/pojedinci potpisuju propisani obrazac prilikom preuzimanja donacije. Donacije se najčešće voze svakodnevno, ali to ovisi o količini dobivene donacije. Nakon što obitelji/pojedinci dobiju donacija dostatno za otprilike dva mjeseca prelaze slijedeću obitelj.

Slijepoj Emanueli vlastita je obitelj učinila nezamislivo: ‘Opet ih volim bez obzira na sve’

Čarobna škrinjica božićnih želja

Tijekom godine organiziraju nekoliko humanitarnih akcija u koje su uključene sve obitelji kojima tijekom godine pomažu. To su: Uskršnja škrinjica Zagrebačkih humanitaraca, Čarobna škrinjica božićnih želja, Neka škola bude radost svima.

Osobito su ponosne na nadolazeću Čarobna škrinjica božićnih želja koju će provoditi i ove godine uoči Božića. 

“To je akcija za pedesetak djece iz obitelji naših korisnika i stotinjak korisnika Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica. Više od 150 djece dobit će kroz tu akciju božićne poklone. Klincima iz obitelji naših korisnika ispunjavamo njihove božićne želje. Točno ono što si oni zažele.

Za Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica prikupljamo po kategorijama poklone s popisa koji nam pošalje ravnateljica ustanove. Obzirom da su tamo i korisnici s poteškoćama u razvoju ona nam sugerira što bi njih razveselilo. Na primjer društvene igre nisu primjerene za njih pa su tu onda kape, šalovi rukavice”, pojasnila je tajnica udruge Mia.

Udruga napravi popis za donatore i objavi na svojim internetskim stranicama i društvenim mrežama i onda se udruzi javljaju ljudi ili tvrtke koje žele sudjelovati u akciji.

“Mi apeliramo na sve koji nam se mogu pridružiti za Božić, svatko je dobrodošao. Mi smo mala udruga. Nemamo velikih donatora, ne dobivamo novac iz nikakvih proračuna. Nigdje niš ne dobivamo.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Zagrebački Humanitarci (@zghumanitarci)

Možete postati dobra vila ili vilenjak

“Mi objavimo popis točno sve djece koju imamo na listi za ovogodišnje božićne poklone. I onda netko tko želi može nazvati i reći evo ja se javljam na primjer za Josipa i postaje dobra vile ili vilenjak za Josipa. I onda kupi točno ono što Josip želi ili ako je Josip iz centra onda sam osmisli što bi mu kupio s popisa iz neke od kategorija koje nam je poslala ravnateljica Centra”, objasnila je Mia.

S prikupljanjem obično kreću već u studenom kako bi sve bilo spremno za podijeliti djeci za Božić.

Udruga “zagrebački humanitarci”.


Komentari