Zagrepčanka razotkrila kako poznata trgovina vara kupce: ‘Ne bih ni primijetila da sam kupila više toga’

Trgovina (Foto: Gulliver Image)

Često se dogodi da kupimo i platimo proizvod jednu cijenu, pa tek kad stignemo kući shvatimo da smo prevareni te da je cijena iskazana na računu drukčija od one koju smo vidjeli na policama.

Zagrepčanka kupila meso u popularnom lancu pa ostala šokirana: ‘Trgovina me zakinula’

Mnogi ne primijete grešku uopće ili tek kad to postane prekasno, a među njima je bila i Zagrepčanka koja je ispričala kako je u jednom trgovačkom centru kupila majicu koju je, ne znajući, platila mnogo više nego što je to trebala.

Umjesto 12,99 eura, koliko je stajalo na deklaraciji, na blagajni je dala 15,99 eura.  “Tek sam kasnije shvatila što se dogodilo. Mislim da ne bih ni primijetila da sam kupila više proizvoda, no kako sam kupila samo tu jednu majicu, bilo mi je jasno da sam ju platila više nego što ona zaista košta”, ispričala je čitateljica za Dnevno.hr

Nije jedina

Popularna Facebook stranica “Halo inspektore”, koja se bavi upravo potrošačkim temama i trgovačkim trikovima, otkrila je kako je jedan Bračanin prošao slično. On je pakiranje od 690 grama svinjskog filea u jednom trgovačkom lancu platio 7,07 eura, umjesto 5,17 eura koliko je stajalo na deklaraciji.


Predstavnici udruga za zaštitu potrošača za portal su rekli da se vrlo često susreću s ovakvom nepoštenom praksom trgovaca.

“Imamo iskustava da se naplaćuje viša cijena ili čak, ako se radi o proizvodima koji su sniženi pa imaju naljepnicu, da se skenira barkod s proizvoda, a ne s te naljepnice na kojoj bi se ostvarila cijena s popustom”, objašnjava Sanja Keretić, predsjednica udruge Varaždinski potrošač.

Kolica za šoping (Foto: Pixabay)

Njen kolega, predsjednik udruge Potrošački centar, Marko Paripović ističe da građanima jedino preostaje da se štite sami. Naime, istaknuo je da inspekcije najčešće ne kažnjavaju prekršitelje, ali i da građani uglavnom ne prijavljuju takve nepravilnosti, iako su zbog njih ostali bez novca.

“Osnovni problem je to što potrošači nisu dovoljno oprezni kod kupovine, ne prate što se događa na blagajni, nego tek doma vide da su prevareni. Postoji pravilnik o načinu isticanja maloprodajnih cijena.

Što kaže Inspektorat

Trgovci se moraju držati tog pravilnika. To nije samo propisano Zakonom o zaštiti potrošača, nego i pravilnikom kojeg je donio ministar. Taj pravilnik ukazuje točno kako mora biti navedena cijena i kako mora biti označen proizvod. Precizno je navedeno da to mora biti jasno i nedvosmisleno, odnosno sve ono što jamči da cijenu koju vidite na proizvodu morate i platiti”, istaknuo je Paripović.

Iz Državnog inspektorata su nam  poručili kako su od 1. siječnja prošle godine do danas utvrdili 106 prekršaja vezanih uz naplatu veće cijene od one koja je iskazane.

Ako se vozite javnim prijevozom ovo morate znati: Jedna stvar je ključna za smanjenje rizika od infekcije

Podnijeli su 43 prekršajna naloga i 63 optužna prijedloga nadležnim sudovima, koji trgovcima po Zakonu o zaštiti potrošača trgovcima mogu “odrezati” novčanu kaznu u iznosima od 1.327,23 do 26.544,56 eura. Odgovorne osobe u trgovačkim lancima također mogu odgovarati i biti kažnjene iznosima od 1.327,23 do 1.990,84 eura. Trgovci, pak, mogu biti kažnjeni s 663,61 do 1.990,84 eura.

“U slučaju postupanja protivno odredbama Zakona o zaštiti potrošača, potrošači predstavku mogu podnijeti Državnom inspektoratu ispunjavanjem elektroničkog obrasca ‘Podnošenje prijava’, dostupnom na službenim stranicama Državnog inspektorata, slanjem prijave poštom na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, 10 000 Zagreb, odnosno na adrese područnih ureda i ispostava Državnog inspektorata ili osobno u pisarnicama Državnog inspektorata”, poručili su iz DIRH-a.


Komentari