Zagrepčanka proživjela horor film na Sljemenu: ‘Doživjela sam nešto što nikad prije nisam’

Autobus za Sljeme, Ilsutracija (Foto: runo Konjevic/CROPIX)

Zagreb je urbana sredina, no građani se često susreću sa životinjama koje se spuštaju s Medvednice. Tako smo pisali o susretima sa srnama, divljim svinjama, napadima vrana i sličnim doživljajima naših sugrađana, a u najnovijem susretu jednu ženu je prepalo jato ptica.

“Prije pola sata sam doživjela nešto što nikad prije nisam, iako puno boravim u divljoj prirodi. Na vidikovcu pod Pečovjem na Sljemenu: iznenada me prepala jaka buka, kao da se veliki objekt velikom brzinom približava kroz zrak. Nakon valjda 2 sekunde je munjevito prohujalo iznad mene veliko jato ptica (stotinjak?). Nisam ni stigla pomisliti da ih slikam”, započinje jedna ljubiteljica prirode u grupi Ptice Hrvatske na Facebooku.

“Koliko se mogu prisjetiti a i po udaljenosti iznad niske krošnje hrasta, činile su mi se srednje veličine (između šojke i goluba), proletjele su usklađeno, nisam uočila lepet krila. Boja odozdo: siva krila, nešto tamnije tijelo. Pomalo zdepast oblik. Nikako mi ne pada na pamet koja vrsta ptice bi to mogla biti. Ima li netko ideju?”, zatražila je pomoć od sugrađana.

Čvorci (Foto: Damir Skomrlj / CROPIX)

Teritorijalni su oko gnijezda

Poznavatelji ptica objasnili su da su ptice vjerojatno čvorci koji se u ovo doba godine okupljaju u velika jata kako bi se pripremili za migraciju na jug.  Ove ptice selice nešto su manje od kosova. Prepoznatljivi su po točkama na perju koje nestanu kad se vrate s juga jer im se perje istroši.

Izrazito su društvene životinje koje se kreću u grupama tijekom cijele godine, često formirajući velika jata. Teritorijalno se ponašaju samo oko gnijezda, unutar područja od oko 10 metara, ali zajednički koriste hranilišta.

Mladi čvorci, koji postaju samostalni od sredine svibnja, odmah se okupljaju u jata, koja se povećavaju tijekom ljeta, dostižući vrhunac sredinom srpnja.


Čvorci (Foto: Damir Skomrlj / CROPIX)

Može ih spavati i milijun na jednom mjestu

Noću ptice spavaju zajedno, često u područjima obraslim trskom, šumarcima, gustim grmljem ili čak u urbanim središtima. Zanimljivo je da u Berlinskoj katedrali živi oko 40 tisuća čvoraka.

Noćna mora mnogih Zagrepčana nemilosrdno hara kvartovima: ‘Odjednom sam dobila po glavi’

Na mjestima gdje spavaju po zimi može se okupiti i više od milijun jedinki. Manja jata lete nisko, dok veća, s tisućama ptica, oblikuju oblake koji spiralno padaju prema tlu, nalikujući tornadu iz daljine. Čvorci nisu opasni za ljude, no moguće je da veliko jato prepadne osobu, kao što se dogodilo u ovom slučaju.


Komentari