Zagrepčanka ogorčena stanjem u kvartu: ‘Štakori, miševi i crvi u kantama za otpad’

Kvatrić (Foto: Nenad Dugi / Cropix)

Iako većina Zagrepčana obožava svoj grad i svoj život u njemu ne bi mijenjali ni za što na svijetu, nitko ne može zanemariti one brojne probleme s kojima se građani suočavaju, a koji im pri tom kidaju živce i bar s vremena na vrijeme znatno otežavaju život.

Bilo da se radi o neredovitom redu vožnje u javnom prijevozu, smeću pobacanom oko kontejnera, manjku parkirnih mjesta ili pak lošoj prometnoj infrastrukturi, problemi su brojni.

Naravno, sve zavisi i o dijelovima grada u kojima pojedinci žive, rade i kreću se tijekom dana. Tako su se Zagrepčani na društvenim mrežama raspisali o problemima s kojima se suočavaju u vlastitim kvartovima.

‘Štakori, miševi i crvi’

Mnogi su istaknuli kako smeće i prljavština narušavaju ljepotu naše metropole. “Smeće, svuda, papiri… Zelenila ima, super, ali ulice su prljave. U 3 godine nisam vidjela da netko mete ili pere ulice. Posvuda ostavljene grane koje su obrezane”, piše jedna gospođa iz Ravnica.

“Smeće i odvojeni otpad po cijelom naselju, kod svake kiše na svakom raskrižju, olimpijski bazen. Od kada se ne može autima na Jarun vikendom zelene površine postaju parkirališta. Policijske ophodnje ni u tragovima”, glasi komentar Zagrepčanke iz Gredica.


“Štakori, miševi, crvi u kantama za otpad, nepometene ulice, smrad, prljavština, a živim na Kvatriću… Nikada nije bilo ovako, nikada”, piše jedna frustrirana čitateljica.

Zagreb iz zraka (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

‘Putuje se i putuje, k’o do Rijeke’

Nadalje, jedna čitateljica iz Trokuta navodi probleme koje je primijetila u svom kvartu. “Nesređena prometna infrastruktura. U kvartu niču zgrade, a nigdje nogostupa. Uz to bezobrazluk susjeda koji se parkiraju tako da zauzimaju prometnice i ugrožavaju sigurnost, a komunalnih ni policije nigdje koji bi mogli u mjesec dana uvesti reda da hoće”, opisuje.

Jedna gospođa se pak požalila na problem loše uređenog javnog prijevoza u jednom dijelu grada. “Donje Vrapče, Rudeš, Zagrebačka cesta – promet i povezanost busom do Črnkasa je katastrofalan. Ujutro kad se ide na posel moraš ići dva busa ranije ak’ misliš stić na vrijeme. A kontra se putuje i putuje k’o do Rijeke. A često busa ni nema zbog gužve pa sam preskoč vožnju. Alternative drugim busom – nema. Autom isti jarac. Eventualno pehaka. Tak”, piše ova gospođa.

Grad Zagreb (Foto: Lucija Ocko / CROPIX)

‘O tome nitko ne priča’

“Loše ceste i neredovit bus zet!”, “Blato, nema kraja novim zgradama, infrastruktura nula bodova”, “S vrućim asfaltom i betonskim mamutima bez nekadašnjeg zelenila. To mi je najgore po ovoj vrućini. Trešnjevka, od Cibone do Trešnjevačkog”, “Žohari na Savici”, “Smanjivanje zelenih površina, borba pješaka i auti na nogostupu i (ne)kultura susjeda/stanovanja”, “U Travnom je zrak koma”, Lučkom je potrebna kanalizacija”, raspisali su se Zagrepčani.

Ipak, jedna se čitateljica, koja nije precizirala iz kojeg je naselja, potrudila i sastavila popis problema za koje smatra da ih je potrebno što prije ‘dovesti u red’. I to u cijelom gradu. “Prvo: javni prijevoz koji je zadnjih godina užasno nepouzdan, a broj polazaka smanjen. Drugo: parking kao i u cijelom gradu, no o tome nitko ne priča, štoviše, još su eto napravljeni potezi koji su dodatno na to negativno utjecali. Treće: Prljavština i neodržavanje javnih površina. Četvrto: Prerijedak odvoz smeća ljeti. Pet: Infrastruktura ne prati razvoj – to je u cijelom gradu. Samo se krkaju ogromne zgradurine, a primarno ceste to ne podržavaju, a da ne govorim o ostalim stvarima”, zaključila je.

Zagrepčani u šoku zbog problema koji traje mjesecima: ‘Sramota, mislim da nigdje nije tako’


Komentari