Zagrepčanka o dijagnozi koja joj je promijenila život: ‘Kad su stigli nalazi, nisam mogla udahnuti od šoka’

Bolnica, ilustracija (Foto: Pixabay)

Svjetski dan oboljelih od tumora mozga obilježava se svake godine 8. lipnja. Obilježavanje je pokrenula njemačka organizacija za tumore mozga još 2000. godine, s ciljem podizanja svijesti i informiranja ljudi o ovoj bolesti, stoji na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Taj se dan naziva još i Dan sive vrpce.

U Hrvatskoj je u 2020. godini dijagnosticirano 418, od čega 50 posto kod žena, primarnih zloćudnih tumora mozga, od čega je čak 81 posto kod osoba starijih od 50 godina.

Iako su češći u starijoj dobi, zloćudni tumori mozga jedno su od najčešćih zloćudnih oboljenja kod djece – u 2020. godini odgovorni su za 13 posto svih dijagnoza zloćudnih bolesti kod djece mlađe od 19 godina.

Bolnica, ilustracija (Foto: Pixabay)

Kako nastaju tumori

Tumori mozga nastaju kada rast stanica u mozgu počne izmicati kontroli. Primarni tumori mozga češći su kod muškaraca, dok su meningeomi češći kod žena. Tumori mozga obično se razvijaju tijekom rane ili srednje odrasle dobi, ali mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi. Učestalost se povećava s dobi, posebno kod starijih osoba.

Mogu biti benigni (dobroćudni) ili maligni (zloćudni). Većina benignih tumora raste polako i ne širi se na druge dijelove tijela, no i oni mogu biti opasni jer mogu komprimirati moždano tkivo i druge strukture unutar lubanje. Kompresija može uzrokovati ozbiljne simptome i stoga termin “dobroćudni” može biti zavaravajući.

Tumori mozga četvrti su najozbiljniji i najčešći rak na svijetu, a očekuje se da će do 2030. postati drugi najčešći rak.


Zagrepčanka je pobijedila jedan od najagresivnijih tumora na mozgu: ‘Sve je krenulo s glavoboljama’

Koji su simptomi tumora na mozgu

Simptomi su slični kao i kod većine drugih stanja koja signaliziraju na probleme/ štećenje mozga, kažu u Udruzi Glia. Neki od simptoma mogu biti glavobolja, smetnje vida, epileptički napadaji, promjene u mentalnom funkcioniraju, raspoloženju, osobnosti, otežan govor, poremećaji osjetila okusa, njuha, sluha, gubitak ravnoteže, neuobičajene promjene rada srca, načina disanja.

Većinu njih zdrava osoba može doživjeti, a da nije u pitanju tumor mozga – poput glavobolje, nepravilnog rada srca, gubitak njuha, raspoloženja, slabije koncentracije – no u slučaju mozga te su promjene naglašenije i osobu u pravilu usmjeravaju da potraži liječničku pomoć, kažu u Glii.

Građani bi trebali obratiti pozornost na simptome koji su iznenadni odnosno jako izraženi. Dobar primjer je glavobolja, koju dio bolesnika oboljelih od tumora mozga opisuje kao glavobolju karaktera, često i intenziteta kakvog nikada do tada nisu doživjeli.

 

Zagrepčanka hrabro poručila: ‘Vrećica mi je spasila život, idemo dalje’

Sve je počelo s jakim glavoboljama

Zagrepčanka Vesna u ranim tridesetima, sretno udana, majka dvoje male djece radila je kao računovođa u jednoj firmi. No sve se promijenilo jednog dana.

„Počela sam osjećati jake glavobolje koje nisu prolazile ni nakon šake tableta protiv bolova. Prvo sam mislila ok migrena je, proći će kada odspavam i popijem još tableta protiv bolova. Ali kada su se počele javljati vrtoglavice i problemi s vidom, sve mi je bilo mutno, odlučila sam posjetiti liječnika. Neurolog me poslao na sve moguće pretrage, rezultat me pogodio kao grom iz vedra neba – tumor na mozgu. Nisam mogla udahnuti koliko su me te riječi paralizirale“, prisjeća se Vesna.

Liječnici su joj rekli da je operacija neophodna, ali i rizična. No, Vesna priznaje da nije oklijevala. Zajedno sa suprugom donijela je odluku da će se boriti se svim snagama. „Operacija je trajala satima, a kada je završila, liječnici su mi rekli da uspjeli ukloniti tumor. Srećom nije bio velik i nije ugrožavao motorne ili kognitivne funkcije. Pokazalo se da tumor nije zloćudan, što mi je u tom trenutku značilo više nego bilo što na svijetu“, rekla je Vesna.

Oporavak je trajao dugo, nekoliko mjeseci, no Vesna priznaje da nikada nije klonula duhom, imala je cilj – biti opet ona stara. „Redovito odlazim na kontrole i evo već petu godinu za redom sve je dobro. Naučila sam cijeniti svaki trenutak života i ne uzimati ništa zdravo za gotovo. Uživam u svakom danu“, kaže Vesna.

Zagreb je dobio revolucionarni laboratorij: Imaju ga samo dvije europske zemlje

Tumori uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme

Bez obzira na to jesu li benigni ili maligni, tumori mozga mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme zbog ograničenog prostora unutar lubanje i važnosti moždanih funkcija koje mogu biti pogođene. Rana dijagnoza i odgovarajuće liječenje ključni su za optimizaciju ishoda i kvalitete života pacijenata.

Prognoza ovisi o vrsti tumora, dobi oboljele osobe, lokaciji, obliku i veličini tumora. Ako nije moguće operativno liječenje, koriste se kemoterapija i zračenje. Prema podacima o preživljenju u Europi, oko 30 posto odraslih osoba s dijagnozom primarnog tumora mozga preživi pet godina nakon dijagnoze.

Bolnica/laboratorij (Foto: Pixabay)

Naša udruga nastoji pomoći bolesniku i obitelji prije svega informiranjem, kažu u Glii. Iako živimo u vremenu kada su informacije dostupnije nego ikada prije i dalje se javlja problem kvalitete i upotrebljivosti informacija. Zbog čega su materijali i informacije na hrvatskom jeziku koji govore o lokalnim prilikama i mogućnostima dostupniji, razumljiviji i korisniji za bolesnike i članove obitelji. Zdravstveni sustav je velik i kompleksan i ima resurse namijenjene dijagnostici, terapiji i rehabilitaciji osoba oboljelih od tumora mozga.

No često je otežan protok informacija prema bolesniku, zbog čega nastojimo odgovoriti na svaki upit bolesnika i obitelji kada se nađu u situaciji da ne znaju kome se mogu obratiti i što im zdravstveno osiguranje pruža. Ako netko treba pomoć i savjetovanje oko ove teške bolesti mogu se javiti na [email protected] ili Facebook profilu Udruga Glia.


Komentari