Zagrepčanka na Uskrs snimila neobičnu pojavu nad gradom: ‘Odmah mi je bilo jasno’

Prizor s Medvednice (Foto: Čitateljica)

S obzirom da je zrak u Zagrebu i na Uskrsni ponedjeljak pun čestica saharskog pijeska, a građani su zbunjeni i ne znaju o čemu se radi pa nagađaju da je riječ o smogu, i dalje pišemo o toj pojavi kako bi što više ljudi doznale objašnjenje za koje smo pitali meteorologe.

Ovog puta donosimo i iskustvo čitateljice koja je bila u nedjelju na Medvednici baš u tom oblaku pijeska.

“Čitam na vašem portalu kako se iz Zagreba ne vidi Sljeme i tako sam doznala o čemu se zapravo radi. Evo, ja sam sinoć hodala po istočnoj strani Medvednice, išla sam na Lipu iz Čučerja, i ispred planinarskog doma na Lipi fotografirala sam grad tako da se i s Medvednice ne vidi Zagreb od tog pijeska u zraku.

Dok sam s društvom hodala, bila je noć i imali smo naglavne lampe, točno su se vidjele čestice prašine i pijeska ispred tih lampi. Odmah mi je bilo jasno o čemu se radilo. Bili smo u oblaku tog afričkog pijeska. Osjećali smo se baš puni pijeska i stalno su nam usta bila suha, morali smo stalno piti vodu. Bila je ovo baš neobična šetnja po Medvednici, u oblaku tog afričkog pijeska”, napisala nam je čitateljica.

@zagrebinfo Koga biste ovdje željeli voditi sa sobom? 🤩 #zagrebinfo #sljeme #medvednica #medvedgrad ♬ original sound – zagreb.info

Stiže kiša

Kako su nam potvrdili meteorolozi, riječ je o afričkom pijesku, koji je u većim količinama zrakom dospio do Hrvatske. “Došla je veća količina afričkog pijeska koje se još u subotu i nedjelju nalazi iznad Hrvatske i ovog dijela Europe.


Još će biti i u ponedjeljak do večeri, kada će jaki pljuskovi i vjetar očistiti atmosferu, pa će u utorak konačno biti čišće i zdravije”, potvrdio nam je meteorolog Kristijan Božarov.

Meteorolog Nebojša Subanović kaže da ovo nije neuobičajena situacija. “Gledam malo kroz prozor i atmosfera izgleda zamućena. Možda je taj pijesak došao i do Zagreba, što ne bi bilo ništa neuobičajeno. Baš sam pogledao zadnju satelitsku sliku (EUMETSAT) na kojoj se vidi da velike količine saharskog pijeska putuju preko Tirenskog mora i Italije te preko Otrantskih vrata na Jadran i do naše obale.

Zagrepčane na Uskrs zabrinula pojava na nebu: ‘Nikome ništa nije jasno, svi se pitaju što se događa’

Topao zrak

Međutim, ne vidi se da li taj pijesak odlazi dublje u kopno, a ako da, do kuda dolazi. To da je zrak topao je normalno jer u ovom jakom jugozapadnom strujanju dolazi topao afrički zrak, a s njim i pijesak. Nije to neka neuobičajena pojava, samo ju u hladnom dijelu godine jače osjećamo”, kaže Subanović.

Kao što se može uočiti na satelitskoj snimci (Sat24), gotovo cijelo zapadno Sredozemlje je “zamućeno” uslijed velike količine prašine. Na jugu Jadrana i u Jonskom moru vide se i brojni contrailsi koji dugo opstaju u ovakvoj atmosferi koja je bogata vlagom.

Zbog konstantnog jugozapadnog strujanja nastavlja se dotok toplog zraka obogaćenog česticama pijeska. On će prema prognozama doprijeti daleko na sjever Europe, a otpuhat će ga tek izraženija fronta koja u naš kraj stiže s početkom travnja, javlja IstraMet.


Komentari