Zagrepčanka iznajmljuje stan za 540 eura: ‘Kvalitetan život, sram vas bilo’

Stanovi u Zagrebu, ilustracija (Foto: Marko Todorov/CROPIX)

Najam stanova u Zagrebu postaje sve skuplji, a najmoprimci sve nesretniji što potvrđuju i nedavna istraživanja. Časopis The Economist nedavno je proglasio Zagreb četvrtim najskupljim gradom u Europi po kriteriju najma jednosobnog stana.

Filip Brkan, vlasnik agencije za nekretnine Imperium Immobiliare, dodatno objašnjava situaciju usporedbom cijena najma u tri najveća hrvatska grada. Iako Zagreb po prosječnim cijenama nije najskuplji, čak osam od 16 analiziranih zagrebačkih četvrti bilježi tražene cijene najma veće od 1000 eura. Posebno se izdvajaju četvrti Gornji Grad-Medveščak i Donji Grad, gdje cijene prelaze 2000 eura.

Međutim, realnost nije uvijek u skladu s visokim cijenama, što je postalo očito iz objave jedne Zagrepčanke na Facebooku. Ona je oglasila jednosoban stan u Radničkoj ulici za 540 eura mjesečno. Iako je oglas isticao zonu tramvaja, blizinu svih sadržaja i idealnu prometnu povezanost, fotografije su izazvale lavinu negativnih komentara zbog stanja stana.

Foto: Facebook/Stanovi Zagreb – Najam

‘Krš od stana’

Fotografije su prikazivale stare zidove i pločice, loše napravljen pregradni zid i instalacije električne energije. Mnogi su se obrušili na tvrdnju o kvalitetnom životu u takvom prostoru, pa su komentari bili oštri.

Jedan od komentara glasio je: “Uz cijenu ovog krša od stana vjerojatno idu i 3 obroka.” Drugi su se osvrnuli na cijenu parkiranja: “Stvarno? ‘Ajde da ste se pohvalili besplatnim parkingom, ali još i to.” Još jedan komentar ističe: “A parking se može kupiti povlašteni za stanare. Ili ih ne namjeravate prijaviti?”

Cijena od 540 eura za jednosoban stan u takvom stanju mnogima se čini pretjeranom. Jedan od komentara glasio je: “”Kvalitetan život? Sram vas bilo.” Drugi su prepoznali da se radi o Radničkom naselju: “Jesu to ‘Gradske kuće’? Ako jesu, kvart je čista depra.”


Stan. (Foto: Screenshot)

Građani frustrirani

Neki su ponudili i savjete iznajmljivačici. “Predlažem da prije objavljivanja oglasa popijete terapiju, ukoliko vam nije prepisana posjetite svog liječnika,” napisao je jedan korisnik, dok je drugi dodao: “Mislim da ste objavili slike nekog stana od 300 eura pa editirajte objavu, za ovo vam se nitko neće javiti.”

Komentari na društvenim mrežama jasno pokazuju frustraciju građana zbog visokih cijena najma i niske kvalitete stanova. Pohlepa iznajmljivača dodatno otežava situaciju na već nereguliranom tržištu nekretnina, a građani se nadaju da će se stanje uskoro promijeniti.

Foto: Facebook Screenshot

“Polako, vidjet ćete sve… Pričekajte malo, neće to tako moći dugo,” glasio je jedan od komentara koji možda najbolje odražava osjećaje mnogih Zagrepčana.


Komentari