Zagrepčanka Gabriela o borbi s teškom dijagnozom: ‘Sve je bilo toliko zastrašujuće’

Bolnica (Foto: Pixabay)

Rak dojke je jedan od najčešćih oblika raka među ženama diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku. Ova bolest predstavlja značajan javnozdravstveni problem zbog visokog morbiditeta i mortaliteta, ali i zbog složenosti liječenja i rehabilitacije oboljelih.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, incidencija raka dojke u Hrvatskoj je u porastu posljednjih desetljeća. Razlozi za to su višestruki, uključujući starenje populacije, promjene u reproduktivnim navikama, te sve bolju dijagnostiku i svijest o važnosti ranog otkrivanja bolesti.

Faktori rizika za razvoj raka dojke uključuju genetsku predispoziciju, dob, hormonske faktore, životni stil poput pušenja, pretilosti, konzumacije alkohola te povijest prijašnjih bolesti dojke.

Liječnik (Ilustracija. Freepik)

Kako će izgledati moj život

„Kada sam saznala za dijagnozu raka dojke, bila sam prestrašena i u panici, prva misao je bila hoću li ja preživjeti takvu bolest i kako će moj svakodnevni život izgledati“, ispričala nam je Gabriela Belinac svoju priču.

Prvi koraci koje je morala poduzeti bile su mnoge pretrage, konziliji i odluke koje je morala donijeti.

„Sve što sam do tada čula bilo je zastrašujuće, ali sam se trudila ostati koliko toliko smirena i ići korak po korak. Dijagnoza raka je promijenila dinamiku života privremeno, dok se nisam uhvatila u koštac s trenutnim stanjem. Bilo je jako teških dana, što emocionalno, što fizički“, kaže Gabriela.


Ljekarnici upozoravaju: ‘Hrvati ove lijekove ne koriste pravilno’

Napokon sam imala osjećaj da vraćam kontrolu

Rana dijagnostika ključna je za uspješno liječenje raka dojke. U Hrvatskoj se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, koji uključuje mamografski pregled žena u dobi od 50 do 69 godina svake dvije godine. Mamografija je zlatni standard u otkrivanju raka dojke, a uz nju se koriste i ultrazvuk, magnetska rezonanca, te biopsija za potvrdu dijagnoze.

Liječenje raka dojke u Hrvatskoj uključuje multidisciplinarni pristup koji obuhvaća kirurgiju, kemoterapiju, radioterapiju, hormonsku terapiju i ciljane terapije. Izbor terapije ovisi o stadiju bolesti, tipu tumora, te općem zdravstvenom stanju pacijentice. Zahvaljujući napretku medicine, preživljenje oboljelih od raka dojke znatno se poboljšalo, no izazovi u liječenju i dalje ostaju.

„Sa svakom kemoterapijom i pretragom sam se sve bolje prilagođavala novonastaloj situaciji. O mogućnostima rekonstrukcije dojke sam dobila informacije od svog kirurga profesora Domagoja Eljuge. Vrlo jasno objašnjenje kako se radi rekonstrukcija i potpuna mastektomija i što me očekuje nakon toga. Nakon svih informacija koje sam dobila i nakon obostrane mastektomije i rekonstrukcije dojki, napokon sam imala osjećaj da vraćam kontrolu u svoj organizam“, priznaje Gabriela.

Liječnički karton (Foto: Pixabay)

Podrška obitelji pomaže oboljelima

Borbu protiv opake bolesti kao što je rak dojke teško je voditi bez pomoći obitelji i prijatelja. Njihova podrška i razumijevanje često krucijalni za oporavak pacijentice.

„Podrška obitelji i prijatelja je bila ono najbitnije, bez njih i njihove brige i ljubavi bi puno teže prošla kroz taj težak period. Nekada je bilo dovoljno da samo budu prisutni u istoj prostoriji da znam da nisam sama u toj borbi. Odluka o rekonstrukciji dojki je imala veliki utjecaj na mene i fizički i psihički, dala mi je nazad moje dojke, moj osjećaj sigurnosti i da sam ponovno kompletna osoba“, kaže Gabriela.

Psihološka podrška, rehabilitacija i edukacija važni su aspekti skrbi za oboljele od raka dojke. U Hrvatskoj djeluju brojne udruge i organizacije koje pružaju podršku oboljelima i njihovim obiteljima. One rade na podizanju svijesti o raku dojke, pružanju emocionalne i praktične pomoći, te organiziranju različitih preventivnih i edukativnih programa.

Dio Zagrepčana želi zabraniti automobilima ulaz u centar grada: ‘Nemaju tamo što tražiti’

Normalno je osjećati ljutnju, strah, tugu i nemoć

S emocionalnim izazovima Gabriela se nosila uz pomoć psihoterapije koja je dostupna u udrugama koje se bave ženama oboljelima od raka dojke, ali i razgovorima sa ženama po hodnicima onkologije koje su prošle isto ili slično iskustvo. „Ti svi razgovori su mi pomogli da shvatim da je normalno osjećati ljutnju, strah, tugu i nemoć, da nisam sama u toj borbi“, kaže Gabriela.

Rak dojke predstavlja ozbiljan zdravstveni izazov u Hrvatskoj, no zahvaljujući napretku u dijagnostici i liječenju, te sve većoj svijesti o važnosti preventivnih pregleda, mnoge žene uspješno se bore s ovom bolešću. Ključ uspjeha leži u kontinuiranoj edukaciji, podršci oboljelima, te promociji zdravog načina života.

„Svim ženama koje trenutno prolaze kroz borbu rekla bi im neka potraže pomoć, neka prihvate pomoć od svojih bližnjih. Ja sam dosta često rekla sama sebi, ali to nije njihova borba, zašto bi ih opterećivala, što je potpuno krivo, jer ljudi koji nas vole su tu uz nas u toj borbi. Borba je teška i intenzivna, ali sve je to trenutno stanje koje prođe, iz kojeg izađeš jači, bolji i svjesniji onog najbitnijeg, a to je biti zdrav. Sve ste vi žene lavice u ovoj borbi i nikada ne odustajte“, poručuje Gabriela.


Komentari