Zagrepčanka došla na grob suprugu pa ljutito poručila: ‘Pa zar ni gram poštovanja prema mrtvima nemaju više’

Mirogoj (Foto: Zagreb.info)

Iako većina ljudi u pravilu ne razmišlja previše o grobljima tijekom godine, za blagdan Svih svetih malo tko razmišlja o bilo čemu drugom, budući da se taj dan svi prisjećamo  preminulih prijatelja i članova obitelji.

‘Zarasla i puna smeća’ Gradska groblja nikad zapuštenija: ‘Niti tko što radi, niti koga briga’

Međutim, među Zagrepčanima je stanje gradskih groblja bila tema razgovora još tijekom ljeta ove godine.

Kako smo ranije pisali, brojni su nadgrobni spomenici bili prljavi i zarasli u gustu travu jer se nisu redovito čistili.

Groblje Mirogoj (Foto: Zagreb.info)

Situacija nije bila dobra čak ni prošlog tjedna kada je naša sugovornica naišla, kako nam je rekla, na pseći urin na grobu svojeg supruga.


“Zamislite kakva osoba morate biti da to dozvolite svom ljubimcu da popiša nečiji spomenik. Ja zaista nemam ništa protiv pasa i sama sam vlasnica jednog, ali nikada mi ne bi palo na pamet da pesa vodim na groblje. Pa zar ni gram poštovanja prema mrtvima nemaju više”, očajno je ustvrdila.

Podsjetimo i kako Gradska groblja zabranjuju ulazak na groblje s kućnim ljubimcima.

Zagrepčanku razbjesnio prizor na groblju: ‘Nemaju niti gram poštovanja prema mrtvima’

Radnici čiste pred blagdan

Prošetali smo Mirogojem u ponedjeljak, želeći vidjeti stanje i (ne)urednost gradskih groblja dva dana prije prvog studenog kada se na njega, kao i svake godine, očekuje ogroman priljev Zagrepčana i Zagrepčanki.

Iz Holdinga odgovorili svima koji se žale da se ne uređuju groblja: Imaju svoj plan

Naišlii smo na više radnika koji su čistili groblje i po svemu sudeći, dobro su upoznati s kritikama koje su Zagrepčani uputili tijekom godine.

“Jedan traktor, dva kombija, dva elektro romobila”, pobrojala nam je jedna radnica, pod uvjetom anonimnosti, što su u ponedjeljak ujutro sve koristili od vozila kako bi čistili groblja.

Groblje Mirogoj (Foto: Zagreb.info)

Micali su staro cvijeće, izgorjele lampione, i drugi otpad koji je možda donio vjetar.

Radnica je istaknula da su sve počistili, ali i da ne mogu oni biti isključivo krivi za neodržavano groblje.

“Nekima od posjetitelja se ne da prošetati do kontejnera kako bi bacili otpatke stoga povremeno ima smeća”, napomenula je naša sugovornica.

Groblje Mirogoj (Foto: Zagreb.info)

Vratio se središnji križ: Svijeće već gore

Razgledom groblja vidjeli smo kako je većina grobova doista lijepo uređena i čista.

Velebni križ vraćen na Mirogoj: Evo kako su ga obnovili uoči Svih svetih

Međutim bilo je i onih koja su obrasla gustim lišćem, a nažalost se radi o grobovima koja, po svemu sudeći, dugo nisu bila posjećena.

Groblje Mirogoj (Foto: Zagreb.info)

Ono što će brojnima pružiti mir i spokoj je i povratak velikog centralnog križa koji je obnovljen prije Svih svetih, nakon nezgode krajem kolovoza ove godine.

Centralni križ na Mirogoju (Foto: Zagreb.info)

“Središnji križ na Mirogoju popravljen je i ponovno vraćen na svoje mjesto. Križ je bio srušen 29. kolovoza, slučajnom nepažnjom jednog radnika tijekom izvođenja radova na groblju. No bila je pozvana i policija, koja je tada napravila očevid”, poručili su 13. listopada iz Holdinga.

Centralni križ na Mirogoju (Foto: Zagreb.info)

Više je lampiona već u ponedjeljak bilo zapaljeno oko središnjeg križa, od čega su neki, doduše, kako je vidljivo na fotografiji, bili i srušeni.

Centralni križ na Mirogoju (Foto: Zagreb.info)

No, radnici koje smo susreli i koji čiste groblje, upravo takve stvari uklanjaju.


Komentari