Zagrepčanka bijesna zbog popularnog hobija: ‘Grad nam izgleda odvratno’

Grafiti u nikad izgrađenoj Sveučilišnoj bolnici (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Svima nam je drago da naš grad bude lijep i uredan, sa što manje smeća i što više zelenih površina. Pročelja kuća su poput lica grada, pa je jednu Zagrepčanku razbjesnilo što su neka “unakažena” kako ona smatra bespotrebnim žvrljotinama.

“Ako ima ovdje koji crtač grafita, možete li mi objasniti u čemu je tu zabava? Ok razumijem neki lijepi grafit, sa značenjem, ali oni glupi grafiti gdje samo da se zašara, to mi nije jasno. Grad nam izgleda odvratno, toliko lijepih zgrada, zašarano s idiotskim grafitima. Koja je zabava u tome?”, pita se Zagrepčanka koja je vidi čar iza ovog hobija.

“Primordijalni divljaci označavaju/zapišavaju prostor, nikakve estetske namjere”, “Trebali bi imati zakon po kome kad kreten zaspreja onda mora platiti dovođenje u prijašnje stanje, naravno od strane ovlaštenog izvođača, uključivši porez. Plus kazna. Ako nema grafiter, roditelji. Ako nema nitko zatvor”, bili su neki od komentara.

Grafiteri uništavaju fasade u Zagrebu (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

‘Radi se o respektu na sceni’

“Ni meni to nije jasno, pogotovo zato kaj je jedan lik kaj je išao sa mnom u razred kad smo bili na maturalcu nacrtao kukasti križ sprejem na Areni u Pragu. Počastio je cijelu školu jer smo trebali platiti kaznu da bi mogli iz zemlje. I dalje ne znam koji je bio povod toga, pa ako čitaš, objasni”, ispričao je jedan Zagrepčanin svoje neugodno iskustvo.

Građani su se na Redditu uglavnom složili da smatraju da je grafitiranje vrijedno prijezira i da za njega trebaju biti strže kazne. No onda se javio jedan hobist i objasnio u čemu je čar ovog hobija.

“Ja sam prije dosta godina bio u inozemstvu u kontaktu s tamošnjom scenom. Prvenstveno se radi o respektu u sceni koji želiš postići. Širenju tvog taga, nadimka koji si smislio i njegov grafički prikaz. Na početku se vježbaš i ostavljaš svoj tag okolo po zgradama, WC-ima, klupama, gdje god stigneš prvenstveno sa sprej-bojom ili crnim markerima. Natječeš se da na što više mjesta ostavljaš svoj tag”, ispričao je.


Grafiti na Zamakardijevim stubama (Foto: Nera Simic / CROPIX)

‘Postojao je moralni kodeks ranije’

“Razvijaš vještine i kreneš s bojama i kompleksnijim dizajnima. Hoćeš biti što vidljiviji, biti prvi na krovu zgrade, na novoobojenom mostu. Ili novom vlaku koji ide u Austriju pa će se i tamo vidjeti tvoje djelo. Tu se radi prvenstveno o ilegalnim sprayerima. Postojao je moralni kodeks ranije. Poštivaš tag-ove i slike koje je netko prije tebe postavio. Odaješ mu respekt da je bio prvi, brži, bolji, ili imao više m*da i nećeš preko njegovog dijela spray-ati”, objasnio je kako bi trebao funkcionirati “grafiterski kodeks”.

Uznemireni Zagrepčani prijavljuju neugodnu pojavu diljem grada: ‘Ne može se jesti ni disati’

“Koliko vidim, to baš više i nije slučaj. Naravno ima sada i legalnih umjetnika koje koriste tu tehnike za murale, slike i sl. Ima odlična knjiga, autobiografski: ODEM On The Run. Legenda iz Berlina, opis kako je krenuo i završilo. Inače Hrvat koji je odrastao u Berlinu. Ne znam ima li hrvatski prijevod ali isplati se ako te stvarno zanima”, detaljno joj je odgovorio.


Komentari