Zagrepčanina ‘štrecnuo’ nenadani prizor u stanu: ‘Jučer mi je uletio, mačka pobjegla pod stol’

Susjedstvo, ilustracija (Foto: Guliver)

Posljednjih godina se čini kako u svojim domovima, kao i vrtovima, sve više nailazimo na smrdljive martine, a riječ je o kukcima iz porodice stjenica koji su ime dobili po neugodnom mirisu kojeg, kada su uznemireni ili se osjećaju ugroženo, ispuštaju iz žlijezda na prsima.

Privlače ih toplina i svjetlost, a iako mogu biti jako naporni, nisu opasni za naše zdravlje. Jedna stara poslovica kaže “Kad smrdljivi martin uđe u kuću – bit će novca”, međutim, većina ljudi bi radije platila da ove ‘beštije’ odu iz kuće jednom zauvijek.

Smrdljivi martini se u domove obično krenu zavlačiti kada krene hladnije vrijeme, odnosno od kraja ljeta pa do jeseni, gdje onda traže pogodno mjesto za prezimljavanje. Međutim, posljednjih su godina najezde smrdljivih martina u zagrebačke domove krenule i ranije, a Zagrepčani su se na društvenim mrežama raspisali o tome jesu li ih nepoželjni gosti već počeli posjećivati.

‘Baciš ga van, a one se vrati s cijelom ekipom nazad’

“Jučer mi je uletio kapitalac! Mačka je pobjegla pod stol, a ja sam ga nježno stavio na list papira i van kroz balkon”, “Za sada manji broj, ulete u kuću, lagano ih krpom vratim van i sve ok”, glase neki od komentara.

Jedna čitateljica ističe kako ih je primjetila u svom vrtu na povrću. “Počeli su napadati paradajz. Baš ga muž zato obrao danas, odjednom su naišli”, napisala je jedna gospođa, a druga pak ističe kako su ih primjetili i mnogo ranije. “Sezona smrdljivih martina nam je počela još u proljeće”.


I drugi su primjetili nezvane goste. “Da, uđu u stan i onda nikako van”, “Pun vrt”, O da, najezda je počela. Baciš ga van kroz vrata… A on ti se sa cijelom ekipom vrati kroz prozor”, “Ove godine ih ima prilično, uranili su. Nježno ga uhvatim papirnatom maramicom, izbacim kroz prozor, neka ide u život”, pišu Zagrepčani.

Smrdljivi martin (Foto: Pixababy)

‘Cijelu su godinu tu’

Neki su pak istaknuli kako sezona smrdljivih martina kod njih nikad nije niti završila. “Cijelu godinu su tu”, “U Slavoniji su cijele godine aktivni”, “Već dugo napadaju”, “Počela? Pa nije ni prestala!”, glase neki od komentara.

Međutim, neki imaju dovoljno sreće pa ih nametljivi kukci još nisu posjetili. “Ne, to kad zahladi je onda bježe utoplije”, “Kod mene ih nema, ali sve zelenilo u dvorištu uredno držim i povremeno ga pošpricam insekticidima, nema ni njih ni komaraca, mir”, “Ja živim na 11. katu i ne dolaze, ni muha nema”, “Još ne. Dođu kad zahladi”, pišu Zagrepčani.

Postavlja se pitanje kako se riješiti ili barem pokušati riješiti smrdljivih martina? Naime, preporučuje se postavljanje mrežice na prozore koja bi spriječila njihov ulazak te dvije biljke čiji miris smrdljivi martini mrze – češnjak i metvica. Stavte na prozore teglice s metvicom, a poslužit će i usitnjeni češnjak. Bolje takav miris nego onaj smrdljivog martina.

Također, smrdljivi martini navodno vole žutu boju pa izvan kuće ili stana ostavite neku žutu krpu u koju se mogu uvući i odustati od prezimljavanja u vašem domu.

Zagrepčane neugodno iznenadili neželjeni gosti: ‘Nemojte ih dirati golim rukama’


Komentari