Zagrepčanin zbunjen praksom na Rebru: ‘Zašto moju majku premještaju, a mogu ostati oni koji nisu iz Zagreba’

FOTO: Željko Puhovski/CROPIX

Prava pacijenata ponekad lijepo izgledaju pobrojana na komadu papira, ali ih stvarnost često demantira. Kako smo nedavno pisali, obratio nam se čitatelj čija je majka zaprimljena na hitni prijem u KBC Zagreb te nakon inicijalnog obrađivanja ostavljena na ležanju. Bilo je za očekivati da će biti zadržana na liječenju u istoj ustanovi.

Međutim, sljedećeg jutra naš čitatelj je doživio neočekivano iznenađenje – majka je prebačena u drugu bolnicu. Kada je upitao za razlog premještaja, liječnik mu je objasnio da njegova majka ne pripada KBC-u Zagreb po mjestu stanovanja.

Našeg je čitatelja zanimalo zašto se tako postupa prema pacijentima, pogotovo jer su on i njegova majka očekivali da će se liječiti u bolnici u koju su došli na hitan prijem.

Situacija se ne pomiče s mrtve točke: ‘Pacijenti trpe posljedice zbog zanemarivanja’

Ograničen broj kreveta

Dobili smo i objašnjenje KBC-a Zagreb zašto se događaju ovakve situacije.


Zbog ograničenog broja postelja na raspolaganju za hitne prijeme, ponekad se pacijente upućuje na hospitalizaciju u druge zagrebačke bolnice odnosno prema mjestu stanovanja kako bi se izbjeglo da pacijenti hospitalizaciju čekaju u općem hitnom bolničkom prijemu, tj. ako su u tom trenutku sve hitne postelje u KBC-u Zagreb zauzete, pojašnjavaju u KBC-u Zagreb.

„Pacijentima se ova situacija redovito objasni i u načelu se takvi premještaji dogovaraju bez poteškoća. Budući da je većina zagrebačkih bolnica u obnovi, što za posljedicu ima reducirane bolničke kapacitete, a kako bi se svakom pacijentu pružila adekvatna zdravstvena zaštita, i druge bolnice u sličnim situacijama pacijente šalju u KBC Zagreb“, pojasnili u najvećem bolničkom centru u državi.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Pacijenti iz drugih gradova – hitni slučajevi

„Svaki pacijent se u Hrvatskoj može liječiti gdje god želi, bez obzira na mjesto stanovanja. Sam izabire ustanovu, a ako to nije u mogućnosti (bez svijesti) obično se smješta u najbližu ustanovu, ali ako želi premještaj to može ostvariti zahtjevom“, rekla nam je predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata dr. sc. Jasna Karačić.

Doktori i pacijenti slažu se da ovako više ne može: ‘Bare je dobro rekao, vrijeme je’

Naš je čitatelj tražio i objašnjenje zašto mogu ostati oni koji stanuju izvan Zagreba, a njegova majka koja živi u Zagrebu mora u drugu bolnicu i to prema mjestu stanovanja. Na žalost, za našeg čitatelja i njegovu majku, ni taj odgovor nije bio jasan niti zadovoljavajući – jednostavno je tako!

Iz KBC-a Zagreb pojašnjavaju da što se tiče komentara o prijemu pacijenata iz drugih gradova, najčešće se radi o hitnim pacijentima koji se, zbog složenosti dijagnostičkih ili terapijskih postupaka, ne mogu zbrinuti u drugim ustanovama, primjerice pacijenti s akutnim koronarnim sindromom koji se premještaju radi invazivnog kardiološkog liječenja.


Komentari