Zagrepčanin u šoku zbog situacije na putu do posla: ‘Još uvijek sam uzdrman’

Prometna gužva u Zagrebu (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

U velikim gradovima poput Zagreba promet je često vrlo otežan i nepredvidiv, a situaciju mogu dodatno pogoršati i drugi čimbenici poput loše vidljivosti, vremena, kiše, snijega i sličnog. Da je u prometu svakako potrebno biti vrlo oprezan, neovisno o tome jeste li vozač ili pješak, istaknuo je jedan korisnik na Redditu.

“Ne mogu vjerovati da je ovo potrebno napisati, ali možda nekome spasi život. Ljudi, nemojte prelaziti cestu, čak ni na pješačkom prijelazu, bez da ste se pogledali u oči sa vozačem automobila koji vas treba pustiti da prijeđete cestu.

Jutros idem na posao i prolazim raskrižje na kojem silazim sa ceste sa prednošću prolaska na cestu iz koje izlazi kolona vozila koja čekaju slobodan prolaz. Rano jutro je i još je potpuni mrak. Od njihovih svjetala ne vidim da preko pješačkog prijelaza prelazi osoba obučena potpuno crno, kapuljača na glavi. Prolazim manje od pola metra ispred osobe sa 30 na sat. Nije neka brzina ali sam 100 posto siguran da ne bi stigao stati i da bi udarac bio vrlo ozbiljan”, opisao je korisnik.

Promet u Zagrebu (Foto: Josip Moler / CROPIX)

‘Pješački se jedva vidi’

“Još uvijek sam uzdrman kad pomislim kako mi je današnji dan mogao izgledati da su okolnosti bile samo mrvicu drugačije. Znam da pješak ima prednost ali dajte imajte malo mozga. Kaj ti znači prednost ako završiš u bolnici?”, napisao je korisnik na Redditu.

Njegova objava prikupila je više od 200 komentara. Mišljenja građana bila su podijeljena. “Treba biti iskusan vozač kako bi shvatio sve opasnosti za pješake. Najgore je po kišnoj noći u gradu dok je gužva. Svjetla vozila iz suprotnog smjera toliko zaslijepe vozača da ne može vidjeti pješaka.

Inače, po danu kroz grad vozim do 60kmh, a jučer nakon druge smjene nisam prelazio 30 jer baš ništa nisam vidio, samo neke crne mrlje u obliku ljudi. Pjesački se naravno jedva vidi jer se nije farbao od doba Tita, dobro pa postoji znak pa pripremim nogu na kočnicu u slučaju da netko izleti iliti pomisli da vidim te da ću propustiti”, navodi jedan korisnik.


Zagrepčani se raspričali o najgorem raskrižju u Zagrebu: ‘Ako je istina, onda je to za tužiti grad’

‘Mene je auto udario’

Svoja iskustva navodili su i drugi korisnici Reddita. “Stojim danas na zebri, čekam da prođem, kolica s malom bebom ispred mene. Deset auti prošlo dok se jedan nije zaustavio. Još sam i zastala prije druge trake da se uvjerim da će i taj auto stati. Strpam malu u auto, krenem, stanem na pjesačkom da neki lik prijeđe cestu, lik mi se iza naguzi na auto da su mi svi senzori krenuli pištat i još sjeo na trubu. Kultura”, opisala je jedna korisnica.

“Mene je auto udario na pjesačkom prijelazu prije nekih dvije godine, glavom sam mu probio šajbu i odletio nekih pet metara nakon sto je zakočio, dan danas me boli lijevo rame, škljoca kad mičem ruku i imao sam blagi potres mozga, što je smiješno gledao sam lijevo i desno i vidio sam auto udaljen nekih 30 metara (tako mi se učinilo bar), ja uzeo šansu i prešao i mislio da će stati, ali očito nije, čim sam napravio dva koraka udario me i od šoka nisam znao što se događa”, opisao je nesreću koju je doživio jedan korisnik.

“U zadnjih 6 dana otkad su krenule ove kiše sam imo više close callova nego čitav život do sada. Ko da je netko uzeo friško položenih 100 000 vozača i samo ih iskrcao u Zagreb. Znači ko pješaka me netko pokupio skoro 3 puta u samo zadnja 4 dana. Pričamo o ovim novim pješačkim koji idu preko ležećeg, doslovno me lik slijeva pušta da pređem i stojim nasred ležećeg/pješačkog i polako naprijed, dok iz drugog smjera ide vozačica i sa solidnih 40-50 prelazi preko ležećeg/pješačkog, kiša pada”, napisao je jedan korisnik.

Promet u Zagrebu (Foto: Ivan Lackovic / Cropix)

‘Treba usporiti i dobro pogledati’

“Treba voziti u skladu s okolnostima u prometu, ako ne vidiš (jer je potpuni mrak i zasljepljen si) i ne možeš zakočiti na vrijeme na pješačkom, doslovno si opisao situaciju di prebrzo voziš za okolnosti u prometu.

Tako završi i na sudu kad se nakon nesreće ljudi brane s “ali ali vozio sam po ograničenju” pa se čude šta su krivi, ali zapravo ograničenje je samo maksimalna brzina kojom je dopušteno voziti. Potpuni mrak, zasljepljen si, ideš preko pješačkog, pa ajde polako. Nije na pješacima da te mole pogledom da im staneš” zaključio je jedan korisnik.

Da je potrebno biti vrlo oprezan zaključili su i drugi. “Pa valjda trebaš usporiti i dobro pogledati kad se približavaš pješačkom prijelazu. Najbolje da stojim pola sata dok mi neki vozač ne pokaže milost tamo gdje ja imam prednost”, “Pješački prijelaz je označen, uspori ako nisi siguran da nema nikog. Svakako je on to sa svoje strane mogao spriječiti, ali mogao si i ti”, navodili su korisnici.


Komentari