Zagrepčanin tijekom noćne vožnje gradom uočio nevjerojatan detalj na cesti: ‘Nije ni čudo što su gužve’

Gužva u prometu (Foto: Darko Tomas/CROPIX)

Posljednjih su godina prometne gužve postale jedan od gorućih problema u gradu Zagrebu pa tako na društvenim mrežama građani nerijetko izražavaju svoje frustracije zbog ‘nepodnošljivog’ stanja na cestama.

U posljednjih nekoliko desetljeća se broj automobila na zagrebačkim prometnicama udvostručio, a posljedica toga je sve veće zagušenje u gradskom prometu. Tako građani svakodnevno svjedoče prometnim kolapsima.

Zagrepčani često na društvenim mrežama raspravljaju i o uzrocima prometnih gužvi te predlažu potencijalna rješenja, a nas je zanimalo vaše mišljenje po ovom pitanju pa smo vas u našoj Facebook anketi pitali sljedeće – Tko je krivac za prometne gužve u Zagrebu? 

Mnogo je uzroka problema

“Kriv je kriminal unatrag 30 godina, prekomjerna izgradnja bez adekvatnih urbanističkih planova pa i bez adekvatnih dozvola kao i doseljavanje kojekakvih koji redom voze minimalno 2-3 automobila po obitelji”, glasi dio komentara jedne gospođe.

Neki krive lošu prometnu infrastrukturu. “Zagreb ima previše stanovnika za postojeću infrastrukturu. Osim toga, trebalo bi više koristiti javni prijevoz. U autu je većinom samo vozač, što nije ni ekonomski opravdano”, smatra jedan Zagrepčanin, a drugi kao glavnog krivca vide semafore.


“Semafori su dodatni uzrok gužvi. Dovoljno se voziti noću i vidjeti kako su glupo sinkronizirani semafori. Na jednom zeleno nakon 50 metara crveno! S takvim ishodom nije ni čudo što su gužve. Svakih 100 metara semafor. Kako neće biti gužvi”, piše ovaj čitatelj.

Splićanin opisao svoj dolazak u Zagreb: ‘Doživio sam kulturološki šok’

Loša koordinacija i prekomjerna gradnja

Neki pak navode da radovi na prometnicama nisu dobro organizirani što u konačnici dovodi do kaotičnog stanja. “Pokrene se masa gradilišta bez ikakve koordinacije na kojima onda mjesecima tek poneko od radnika radi. Prije nekih 20+ godina ako je nekakav zahvat bio nužan radilo se u 3 smjene da se stvar što prije završi. To je sada nemoguća misija očito, a s obzirom kakvi vode grad mislim da njima nije ni previše stalo da se stanje stabilizira na bolje”, glasi jedan od komentara.

Mnogi kao uzrok problema vide prekomjernu gradnju. “Nekontrolirana gradnja zgrada bilo stambenih bilo poslovnih, znači ovi što izdaju dozvole da se grad nekontrolirano širi. a da za to nema nikakvih komunalnih i cestovnih uvjeta. Badava pljuvanje po vlasti, nema vlasti koja bi to riješila”, piše jedan čitatelj.

A čini se kako je jedna gospođa u svom komentaru sumirala, manje ili više, sve probleme koji dovode do nesnosnih gužvi. “Svi su krivi i prošla vlast i ova vlast i svi stanovnici. Semafori nisu naštimani kako treba (Branimirova pa Vukovarska i paralelno Slavonska/Ljubljanska su kreni stani zbog semafora). Zapravo bi trebalo analizirati ograničenja brzine, npr. Slavonska ima 70km/h, a onda od podvožnjaka Ljubljanska-Zagrebačka avenija ima 60km/h. Također koordinacija radova je loša tako da u jednom trenutku je bilo skoro nemoguće doći sa zapada na istok grada i obrnuto”, smatra ova Zagrepčanka.

Promet u Zagrebu (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

‘Vrtimo se u začaranom krugu’

Dodaje i da je postojeća infrastruktura loša te opisuje još nekoliko problema. “Kad su radovi bi se trebala izmijeniti i prometna signalizacija, a ne da dok traju radovi semafori rade kao da radova nema. Naravno da ima previše automobila, ali i to je zbog neefikasnosti javnog prijevoza. Za 25 km mi treba sat i pol javnim prijevozom. Naravno da radije idem autom”, piše.

“A stanovnici su isto tako komotni. Umjesto da kad god mogu idu javnim prijevozom oni za relacije do 5 km idu automobilom. Naravno da je i zbog količine automobila zakrčen promet pa pati i autobusni i tramvajski promet. Ali loše je što je HŽ postao katastrofa pa sve manje ljudi koristi i tu mogućnost prijevoza iako je to nekada bio daleko najbrži način prijevoza npr. od Sesveta do Zapadnog kolodvora. I puno toga je povezano pa se vrtimo u začaranom krugu”, zaključuje ova Zagrepčanka.


Komentari