Zagrepčanin seli u popularni kvart pa traži savjete: ‘Dobro je, samo se pripremi na jednu stvar’

Zagrepčani komentirali život u Španskom (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Odluka o preseljenju mnogima ne pada lako, osobito kada se radi o selidbi u kvartove o kojima pojedinci ne znaju puno. U takvim je slučajevima vrlo koristan svaki savjet, a raspravu o tome kako je živjeti u zagrebačkom kvartu Špansko, nedavno je pokrenuo jedan korisnik Reddita.

“Uskoro se selim u kvart Špansko pa me zanima koliko ste zadovoljni životom tamo? Prema onome što ima lokaciju na Google mapsu čini mi se da je dobro opskrbljeno dućanima, da ima i parkova i koliko toliko zelenila. Imate neko posebno mjesto za preporučiti za pojesti, popiti, zabavu”, upitao je korisnik Reddita.

Njegovu objavu komentirali su brojni korisnici koji su iznosili različita razmišljanja. “Najbolji zagrebački kvart po mom mišljenju, odrastao sam tamo. Jako je dobar, nije bučno, ima puno parkova, jako dobre škole, dva šoping centra u blizini, trg na kojem se često nekaj zbiva. Isto moram napomenuti da Špansko ima možda najbolju zajednicu od bilo kojeg kvarta u gradu, kvart koji radi svoj advent kao i dosta drugih događanja”, navodi jedan Zagrepčanin.

Zgrade u Zagrebu, ilustracija (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

 

‘Ima puno parkova i zelenila’

Nadalje, da je Špansko dobar kvart navodili su i drugi. “Imaš sve kao i u svakom kvartu, no ističe se puno zelenila i dječjih igrališta, dobra povezanost s ostatkom grada javnim prijevozom, blizina avenije i autoceste, blizina nekoliko shopping centara, uskoro bazen. Kafića imaš koliko hoćeš i to raznih tipova”, komentirali su.

“Prije koju godinu je bila vijest da je Špansko kvart s najvećim brojem mladih obitelji. Ima tri škole na tipa 400 metara zračne udaljenosti, vrtića, čak i jedna gimnazija koja je po meni najljepša gimnazija u Zagrebu (srednje škole izvan centra grada su rijetkost). Jedan dio toga je Malešnica, ali čak i ja koji sam tamo odrastao sad to zovem Špansko.


Puno parkova i zelenila kao što su drugi rekli, a opet blizu svemu, pogotovo obilaznicom. Inače, kvart je više za obiteljski život, nego za noćni život, navečer se ide do grada ili negdje. Prije je bilo par klubova, ali već dugo se ne može usporediti s noćnim životom centra zagreba”, objasnio je jedan korisnik.

Zagrepčaninu nije jasno što se događa na cestama: ‘Sve je poblesavilo, više ne znaš’

‘Pripremi se na gužve’

S druge strane, dio je građana navodio ‘mane’ života u Španskom. “Prometna povezanost – katastrofa. Nema tramvaj nego bus koji ide po zagrebačkoj aveniji pa mu treba pet godina u špici da dođe do Ljubljanice. Također, onaj drugi kaj ide na Črnkas, po Ilici, koma. U zadnjih su se par godina sagradile zgrada na zgradu, a parkinga nema ni za lijek.

Doselio sam se tu iz Dubrave prije 10 godina i požalio sam. Ali ne bi se sada ni u Dubravu vraćao jer ju je zadesila sudbina Trešnjevke, podosta parcela na kojima su bile kuće su se prodale i niče zgrada na zgradi s razmakom od par metara. Ako baš dolaziš u Špansko, gledaj one starije dijelove gdje su one stare zgrade jer one su koliko toliko dobro urbanistički odrađene što se tiče okoliša i sadržaja istog”, poručio je jedan Zagrepčanin.

Zaključno, dio građana istaknuo je da je u Španskom problematičan prijevoz. “Dobar kvart, samo se pripremi na gužve kada ideš na posao i s posla, ipak smo na kraju grada, a infrastruktura cesta nam je katastrofa”, “Bez auta ni pod razno. Sretno”, poručili su Zagrepčani.


Komentari