Zagrepčanin pronašao osobnu i odnio ju na policiju, pa ostao zapanjen: ‘Napravio sam glupost’

PU u Petrinjskoj (Foto: Nenad Dugi/ CROPIX, Pixababy)

Iako bi bilo lijepo vjerovati u izreku “dobra djela se uvijek isplate”, život pokazuje da često vrijedi i ono “pomozi sirotu na svoju sramotu”. Jedan Zagrepčanin na Redditu je podijelio kako je pokušao napraviti dobro djelo, no da ga mu je to zakompliciralo dan.

“Jutros sam na putu prema poslu pronašao osobnu na podu i pomislio kako ću napraviti dobro djelo i pokušati je vratiti. Prvo sam pokušao naći neki kontakt po imenu, nisam našao odgovarajući Instagram, Facebook ni LinkedIn niti broj u telefonskom imeniku”, započeo je svoju priču.

“OK, blizu je Importanne centar, tamo svakako prolazim i uvijek bude patrola na ulazu pa ću njima dati, oni sigurno mogu izvući neki kontakt. Auto je bio tamo, ali policajaca nije bilo pa sam nastavio misleći da patroliraju unutra. Na kraju sam naletio na njih četvero na kavi kod Glavnog kolodvora. Priđem stolu, pozdravim, pružim osobnu, samo su me prostrijelili pogledima i digli ruke da oni to ne smiju uzeti ako sam ja našao, da moram nositi u policijsku postaju, nešto, nešto… Očito je bilo da im se ne da zamarati time”, nastavio je.

Policijska postaja Zagreb-Trešnjevka
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

‘Tu mi je bilo dosta’

“Tu sam shvatio da sam napravio glupost, ali sad mi je jedina druga opcija vraćati osobnu na pod tamo gdje sam je našao, što bi možda bilo bolje, ali žurio sam na posao, a policijska stanica mi je relativno usput. Uđem unutra, na prvom šalteru nije bilo nikoga, pružim osobnu, kažem da sam je našao na podu, lik mi mrtav hladan odgovara da bi bilo bolje da to odnesem u Vukovarsku 70 i tamo to riješim”, rekao je kako ga je u postaji dočekao “hladan tuš”.

“Tu mi je bilo dosta, rekao sam da žurim na posao i da ne mogu prelaziti pola grada za osobnu koju sam našao na podu, ja s njom nemam što rješavati, samo sam htio pomoći da se vrati, ostavio sam je tamo i otišao. Eto, pokušao sam napraviti dobro djelo, na kraju ostao zapanjen inertnošću čitavog sustava i vjerojatno napravio još veću glupost osobi koja ju je izgubila”, ispričao je.

“Mogao si joj poslati poštom na tu adresu. Taman bi došla od Zagreba do Samobora za mjesec dana kad izradi novu”, “Dok sam čitao post, nakon njihovog odgovora, prvo što mi je palo na pamet je da bih osobnu ostavio na njihovom autu. Tako bi ju oni pronašli pa nek idu do vukovarske kao savjesni građani”, “Ja našla novčanik 100 m od policijske postaje na Zrinjevcu i dođem tamo da predam i dva tutleka stoje i kažu da ga ne smiju uzet, da ga moram nosit u dežurnu PP jer je bilo već nakon ponoći. Izguglala ime i našla se sa ženom za 15 min”, bili su neki od zanimljivih komentara.


Stručnjak o skloništima u Zagrebu: Naveo što u njima sve nedostaje, objasnio i kako funkcioniraju WC-i

Što nalaže MUP?

Na web stranici MUP-a stoji da je osoba nužna prijaviti kako nestanak, tako i pronalazak nečije osobe iskaznice najbližoj policijskoj postaji. “Osoba je dužna bez odgode prijaviti nestanak, sumnju u zlouporabu ili pronalazak osobne iskaznice najbližoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji.

Ako je osobna iskaznica nestala ili pronađena u inozemstvu, osoba je dužna njezin nestanak ili pronalazak prijaviti najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske koji je o tome dužan bez odgode obavijestiti policijsku upravu, odnosno policijsku postaju koja je izdala osobnu iskaznicu.

Nakon što se osobnoj iskaznici, temeljem prijave o nestanku, evidentira status nevažeće osobne iskaznice automatski se pokreće zahtjev za opoziv certifikata”, navodi se na stranici Ministarstva.


Komentari