Zagrepčanin ljutit na odluku Grada: ‘Moramo se doslovno boriti za opstanak’

Građani u šetnji, Jarun (Foto: Ivana Grgic / CROPIX)

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi suradnici prošlog su tjedna najavili veliku promjenu na Jarunu, što uključuje i planove za razvoj tog rekreacijsko-sportskog centra i ostatka kompleksa koji čini jezero i veliku šetnicu.

Naime, najavljeno je da bi područje oko Jaruna trebalo postati pješačka zona. Konkretno, iz Grada najavljuju da bi se to trebalo dogoditi 22. travnja ove godine, na Dan planeta zemlje. Dodaju i da su se za to pripremili uvođenjem ZET-ove linije koja bi bila alternativa automobilima, kao i osiguravanjem boljeg prostora za bicikliste, a o svemu su govorili i ranije.

Pretvaranje Jaruna u pješačku zonu nije se svidjelo nekim građanima koji smatraju da je takva odluka nepotrebna. Jedan od njih javio nam se na redakcijski mail. Radi se o Zagrepčaninu u mirovini koji često odlazi na Jarun radnim danima, a objašnjava da će mu zabrana automobila uvelike otežati posjet jezeru.

Diskriminirajuća odluka

Naš čitatelj ističe da se odluka zabrane prometa automobilima na jezeru Jarun posebno reflektira na starije osobe i ljetne mjesece. Smatra da je nesuvislo i nedorečeno uvođenje takve vrste zabrane, a nije zadovoljan ni uvođenjem autobusne linije oko Jaruna.

“Najavljuju nova parkirališta na Jarunu tj. izvan Jaruna, ali gdje? Osim toga, opet će trebati hodati kilometar, dva do neke od plaža, jer plaže nisu locirane uz veslačku stazu, što je jasno opet problem za starije osobe”, navodi Zagrepčanin.


Također, ističe da je takva odluka diskriminirajuća zbog toga što se zabrana ne odnosi na bicikle, električne bicikle i romobile. “Koliko znam i to su vozila, i zato jer u cijelom Gradu Zagrebu mi pješaci, a pogotovo mi starije dobi, se moramo doslovno boriti za opstanak na nogostupima od najezde i sulude vožnje ovih nazovi zelenih prometala”, objašnjava.

Gradska odluka razbjesnila je Zagrepčane, oglasio se i prometni vještak: ‘Nikako nisam za’

‘Nema nikakvog smisla’

Nadalje, objašnjava da starije osobe jezero posjećuju većinom preko tjedna kada je gužva znatno manja nego vikendom. “Mi stariji koristimo te dane da dođemo do nekog šumarka s klupama ili plaže i malo otplivamo, jer nam je to bitno za zdravlje, pogotovo ako imate problema s leđima, što vjerujte nije isto kao i hodati nekoliko kilometara po Jarunu”, ističe.

Zaključuje da nema nikakvog smisla pretvoriti uređenu jarunsku cestu u takvu vrstu pješačke zone, na kojoj će moći voziti bicikli i romobili, dok Jarun već sada ima više kilometara pješačkih zona u zelenilu.

Podsjetimo, naši čitatelji nedavno su u anketi također izrazili nezadovoljstvo pretvaranjem Jaruna u pješačku zonu te smatraju da će to smanjiti posjećenost jezera i otežati pristup za više vrsta aktivnosti. Protivljenje takvoj odluci izrazio je i Goran Husinec, sudski vještak za cestovni promet. “Samo jezero ima dosta pješačkih površina, uz normalan promet, kakav je godinama bio i kao takav je funkcionirao”, ističe Husinec.

Tomašević najavljuje veliku promjenu na Jarunu: ‘Postaje pješačka zona’

‘Dosta dobro prihvaćeno’

Podsjetimo, gradonačelnik Tomašević prošlog je tjedna istaknuo da se u posljednjih godinu dana prepolovio broj ulazaka automobilima na Jarun. Radi se o razdoblju od svibnja 2023. do veljače 2024. godine kada je bilo više od 62 tisuće automobila koji su ušli u centar, što je dvostruko manje od istog razdoblja u protekloj godini.

Također, gradonačelnik je dodao da je proteklih godinu dana uveden i posljednji vikend u mjesecu kao dan bez automobila na Jarunu, što je dosta dobro prihvaćeno, građana je bilo mnogo, a ugostiteljski su objekti bili popunjeni.

Također, objašnjeno je da će pristup jezeru od 22. travnja biti zabranjen svim motornim vozilima, osim onih koji i sada ulaze po posebnim dozvolama. To uključuje članove sportskih saveza i klubova koji djeluju na Jarunu, fizičke i pravne osobe s poslovnim prostorom na jezeru, ribiče s godišnjom ribolovnom dozvolom te osobe s invaliditetom. Najavljeno je i da se radi na povećanju broja parkirnih mjesta na zapadnom ulazu.


Komentari