Zagrepčani u strahu od novog potresa: ‘Ako zatrese jače, loše nam se piše’

Vatrogasci, ostale službe i građani saniraju štetu na građevinama uzrokovanu potresom (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Potres magnitude 4.7 pogodio je u srijedu Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, a prema izvještajima svjedoka podrhtavanje se osjetilo i u Hrvatskoj. Epicentar je ponovno bio između BiH i Crne Gore. Građani su smjesta pohrlili na portal EMSC gdje su prijavili novo podrhtavanje tla koje ih je uplašilo.

Do potresa je došlo nešto prije 13 sati po lokalnom vremenu. “Sarajevo, fino zadrmalo”, “Lagano podrhtavanje nekoliko sekundi”, “Dubrovnik, zatreslo dobro”, neki su od komentara. Nakon ovog potresa te onog zastrašujućeg na Tajvanu, mnogima su se vratila sjećanja na strašne zemljotrese koji su pogodili Hrvatsku prije četiri godine.

Mi smo vas pitali, bojite li se da će u Zagrebu ponovno udariti potres? Iako je to nešto na što ne možemo utjecati, rijetkima ovakve crne misli ponekad ne padnu na pamet.

Ljuti i tužni

“Ja osobno i ne i da, bojim se da tko ne nastrada a što biti mora biti će”, “Zašto se bojati nečega što se ne može predvidjeti”, “Kako Bog da tako će biti”, “Svaki normalan čovjek se boji za živote svojih i svoj život kao i za ono što je stekao u životu iako smo svi svjesni da se protiv prirode ne može. Ne ponovilo se”, “Pa ne možemo stalno živjeti u strahu! Što će biti, bit će”, neki su od komentara s naše ankete.

Mnogi se slažu: “Što bude, bit će”, pa tako možemo pronaći komentare poput: “Kaj bude, bude”, “Kaj bude, bit će”, “Naravno, ali živimo dan po dan”, a ima i onih koji smatraju kako je situacija u Zagrebu još uvijek loša.


“Ne da se nisu smirili dojmovi, nego i grad izgleda kao da je potres bio prekjučer. Sramota. Nedavno sam se vratila iz Marrakecha, gdje je u rujnu bio potres 6,9…. u gradu sve obnovljeno, nigdje traga potresu. Da nisam znala otprije, nikad ne bih ni znala. Pa evo, neki tam Maroko, i europska Hrvatska…”, ispričala je jedna Zagrepčanka.

Zagrepčane je za vikend zabrinuo prizor u zraku: Objavljena službena analiza čudne pojave

‘Na to ne možemo utjecati’

“Čemu se bojati kad na to ne možeš utjecati, neću provesti život razmišljajući o potresu…”, dodao je jedan Zagrepčanin, dok drugi dodaje: “Veći mi je problem nebriga oko grada nakon potresa”. Jedna komentatorica s Facebooka smatra da priroda ‘sve vraća’:

“Strah od prirode treba imati jer ju ne poštujemo! Potres je prirodna pojava i da bude tu se ništa ne može učiniti. Svjesni smo da se gradilo zbrda zdola, tako i da bude jačeg potresa, bit će i žrtava na žalost”, napisala je. “Loše nam se piše”, nadovezala se druga.

“Ne, pa desi se nam se otprilike svakih 150 godina. Ostalo su manji slabiji potresi. Nemamo mi velike rasjede. Ok, istina je i da imamo puno malih “podrasjeda”. Ne vjerujem da će Zagreb dugo osjetiti tako jak potres.

Ono što me malo brine su mali, ali plitki potresi. Tko se sjeća onog koji je trajao pola sekunde. Osjećaj je bio kao da smo svi propali (cijeli grad) za centimetar, dva. Tada je u mom kvartu, a i u dobrom dijelu grada nestalo struje, za razliku od ovog velikoga. Tada je udarac bio žestok. Kratki ‘bum’  i približili smo se Panonskom moru”, pojasnio je jedan Zagrepčanin.


Komentari