Zagrepčani u nevjerici zbog načina novogradnje: ‘Susjedu se može gledati u tanjur’

Novogradnje u Zagrebu (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

U brojnim zagrebačkim kvartovima grade se nove zgrade, a samo neke od njih su novogradnje u Svetoj Klari, Gajnicama, Črnomercu i Kajzerici. Osim na visoke cijene kvadrata, građani se nerijetko žale na problem pratećih sadržaja poput vrtića, škola i zelenih parkova.

O načinu na koji se grade zgrade u Zagrebu nedavno smo razgovarali s vlasnikom agencije za nekretnine Filipom Brkanom koji je potvrdio da se nedostatak prateće infrastrukture najviše osjeti na rubnim dijelovima Zagreba. “Apsolutna preizgrađenost, nema parkova, nema ni “sigurnih zona”, nemate gdje izaći u slučaju, recimo, potresa, evakuacije i slično, jer je sve jedno na drugo, zgrada za zgradom”, objasnio je Brkan.

Što o novogradnjama u Zagrebu, njihovom broju i planu na koji se grade misle Zagrepčani, provjerili smo u anketi – Ima li u Zagrebu primjera prekomjerne gradnje bez plana i vizije?

Mišljenja su jako oprečna po ovom pitanju. 😏

Objavljuje Zagreb.infoPetak, 3. svibnja 2024.

‘Susjedu se može gledati u tanjur’

Da se u Zagrebu gradi bez plana i vizije ističe većina građana. “U Zagrebu ima puno novih zgrada, bez plana i vizije, a najgore je što su pojedine tako jedna blizu druge da se susjedu može gledati u tanjur. Nažalost više se ne grade planska naselja kao 60-ih i 70-ih”, “Moraš hodati okolo s povezom preko očiju da ne vidiš. Infrastruktura u raspadu”, komentirali su.


Također, Zagrepčani su nabrajali kvartove u kojima je problem neplanske gradnje najizraženiji. “Trešnjevka, Vrbik, Kajzerica, Sveta Klara, Blato, dijelovi Španskog i Črnomerca”, “Cijela Trešnjevka urbanistički je uništena”, “Špansko iza City centra, nema škole, vrtića, dom zdravlja. Samo ogromne zgrade”, navodili su.

“Trešnjevka, katastrofa od nedostatka urbanog planiranja”, “Pogotovo tu Jakuševac i Blato užas”, “Vrbik, užas”, “Na Srebrnjaku niču kuće kao gljive sa svih strana”, “Cijela podsljemenska zona”, “Pogledajte trenutno stanje na Remetinečkoj cesti uz istoimenu školu. Ista infrastruktura, iste cijevi kao i do sada, a o parkirnim mjestima da i ne govorim”, komentirali su Zagrepčani.

@zagrebinfo Od kud si, a bez da mi kažeš od kud si 🌇 #zagrebinfo #zagreb #funny #fun #fyp #fy #tiktok #viraltiktok #anketa #voxpopuli ♬ original sound – zagreb.info

‘Cijeli Zagreb je takav’

Nadalje, Zagrepčani ističu da je problem izgradnje bez plana prisutan u većini grada. “Cijeli grad je prekomjerna gradnja”, “Pa cijeli Zagreb je takav zadnjih 30 godina! Ni plana, ni reda, ni stila, niti prateće infrastrukture za sve što se stihijski gradi”, “Naravno. Od 1990. sve je bez plana”, “Rade zgrade, a nemaju niti jednog parkinga, a niti garaže”, “Pola grada je neplanski izgrađeno”, mišljenja su građani.

Da je situacija loša potvrđuju i drugi. “Zadnjih 30 godina sve se gradi bez uma i razuma. Lova igra i nitko ne razmišlja o parkovima, parkinzima, kolnicima. Zgrade su naslagane tako da ljudi jedni drugima u tanjur gledaju”, “Bez imalo razmišljanja gdje god se može nikne zgrada do te mjere da se krče zelene površine i rade zgrade”, navodili su.

“Koliko ti srce hoće. Preizgrađenost, manjak zelenih površina, uvjetovanje investitorima za zamjenu/proširenje kanalizacijskih i vodovodnih cijevi, sulude “urbane vile” krajnje sumnjivih tlocrtnih rješenja. Nema propisa, jer nema vizije”, “Katastrofa od gradnje! Radi tko što i gdje hoće”, ističu neki Zagrepčani.

‘Uništavaju zelene površine’

Dijelu građana od svega najviše smeta uništavanje zelenih površina u korist gradnje. “Uništavaju svaku zelenu površinu, u Dubravi više nema nijednog parka. Sad bi trebalo nekim ljudima ponuditi stanove negdje drugdje, porušiti zgrade ili kuće i napraviti parkove”, navodi jedna Zagrepčanka.

Osim na gradnju novih zgrada bez plana i vizije, neki su se osvrnuli i na cijenu novogradnji po Zagrebu te pitanje najma. “A pritom cijena 3.500 eura kvadrat”, komentirao je jedan Zagrepčanin.

“Najviše ima i onih koji iznajmljuju stanove gdje nema uvjeta za život, a pogotovo bez prijave i po najvišim cijenama. Smatram da bi se tu trebali zabrinuti svi čelnici grada Zagreba i Vlada RH. Sramota što se događa u svim gradovima, a ne samo u gradu Zagrebu”, navode.

Zagrebački kvartovi koji pucaju po šavovima: ‘To je preplavljeno, ali nema novih vrtića ni škola’

‘Nepovratno je uništen’

Zaključno, većina Zagrepčana slaže se s tim da je situacija u gradu izrazito zabrinjavajuća. “Sve u svemu užas!”, “Tko bi to mogao zaustaviti? Mislim da je Zagreb nepovratno urbanistički i arhitektonski uništen!”, komentirali su.

“Svuda se previše gradi i asfaltira”, “Današnji urbanizam ne postoji! Pokažite mi jedno novo naselje koje je urbanistički dobro napravljeno? Sve je natrpano, bez parkova, škola, vrtića”, mišljenja su građani.

“Užas, hitno zaustaviti! Infrastruktura uopće ne prati gradnju. Pogledajte naprimjer od Laništa prema zapadu (u zadnjih par godina izgrađen cijeli mali grad), Remetinečku, Selsku. Ruše kućice gdje je živjela po jedna obitelj i grade zgradurine. Svi se spajaju na postojeći plinovod, vodovod, prometnice koji to ne mogu progutati. Uništili su Zagreb totalno, gužve su nepodnošljive, užas”, poručila je jedna Zagrepčanka.

Planovi Gradske vlasti posvađali Zagrepčane: ‘Zagreb ima 300 prečih stvari’


Komentari