Zagrepčani se raspisali o gorućoj temi: ‘Udarili su po ljudima koji rade cijeli život’

Zagrepčani, ilustracija (Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX)

Od Nove godine Vlada planira uvesti dugoplanirani porez na nekretnine koji je ključni dio nove porezne reforme. Ovakva odluka je naišla na nezadovoljstvo brojnih hrvatskih građana, što ne iznenađuje s obzirom na to da je Hrvatska po broju nekretnina u samom vrhu Europske unije.

I dok će novi porez značajno podebljati državni proračun, neki Hrvati pozdravljaju ovu odluku dok je druge uvelike razljutila i ne smatraju je pravednom, ističući da su porez na navedene nekretnine već platili – kroz porez koji su morali platiti prilikom kupnje, nasljeđivanja i sličnog.

Kako je porez na nekretnine ovih dana goruća tema u javnosti, Hrvati su se raspisali o njoj na društvenim mrežama, a kao i uvijek, građani su podijeljenih mišljenja. Tako neki smatraju da je taj porez trebalo uvesti i mnogo ranije.

‘Oporezivati i to po najvišim stopama’

“Apsolutno! Porez na nekretnine je trebalo odavno uvesti. Smanjilo bi se pranje prljavog novca kroz izgradnju i kupoprodaju nekretnina. Plus, promijenila bi se svijest ljudi o suludom ulagnju u cigle i beton. O devastirajućoj logici rentijerstva da i ne govorimo!”, smatra jedan Zagrepčanin.

“Naravno, osim što iz njega trebaju biti isključene jedine nekretnine, tj. nekretnina gdje osoba živi. Ostalo oporezivati, i to po najvišim stopama”, “Svakako i to u punom opsegu. Pojedinci imaju po 3 kuće, vikendice, apartmane i sve to lijepo skrivaju”, glase neki od komentara.


Neki smatraju da bi porez trebalo uvesti, ali uzimajući u obzir određene okolnosti. “Da za one koji sami ne znaju koliko imaju nekretnina, a ne za ljude koji imaju dvije nekretnine koje su pošteno zaradili i to nažalost u stranoj državi. I nisu krali k’o neki koji danas nas pljačkaju”, ističe jedna gospođa.

Rakete (Foto: Ivana Grgic / CROPIX)

‘Udarili po ljudima koji rade cijeli život’

S druge strane, neki smatraju kako nije u redu da osoba koja je cijeli život vrijedno radila i priuštila si kupnju još jedne nekretnine sada mora plaćati i porez na to. “Ne, tko ima nekretnine, a zaradio je na pošten način, svojim radom, njih sad treba po džepu, a oni koji su uživali po moru i skijanju njih nagraditi. Sramota od ministra i predsjednika Vlade. Dobili izbore i sad ‘udarili’ po ljudima koji rade cijeli život”, piše jedna Zagrepčanka.

“Ne, dok nisu sređeni katastar i gruntovnica….i pogotovo dok kao u Sloveniji Porezna uprava javno i online ima procijenjenu vrijednost nekretnine… Onda nema muljaže”, “Ne, jer će se oporezivati i stare napuštene kuće kako bi se primoralo natjerati vlasnike da ih prodaju stranim kupcima”, navodili su građani.

“Naslijedio staru ruševnu kuću u selu u kojoj se ne može stanovati i da na to plaćam porez”, “Ako je netko poštenim radom zaradio ili nasljedio ne bi trebao platiti porez, no komunalna je isto porez onda bi trebali to ukinuti ili?”, glase neki od komentara.

Hrvatima bi uskoro mogle narasti plaće: Evo koje se sve promjene očekuju

‘Otimanje privatnog’

“Ne podržavam. Neka se uvede red strancima koji su kupili stanove i kuće i koje iznamljuju na crno”, “Ne, porez se već kroz svašta nešto bere… Što kog boli kifla što ću sa svojim stanom? Čekam da mi sin naraste i neću da unutra nitko boravi… Uostalom prijaviš nekog na adresu od ukućana pa nek sisaju kalajbus”, pišu Hrvati.

Jedna gospođa detaljno opisuje zašto ovakav potez smatra velikom nepravdom. “Porez na nekretnine je otimanje privatnog, po Ustavu neotuđivog, vlasništva građana. Na sav materijal kojim je nekretnina izgrađena kao i na usluge izgradnje plaćen je porez. Na kupnju izgrađene nekretnine plaćen je porez.

Na plaće (prihod) kojim je nektetnina kupljena ili građena plaćen je porez. Ne brinite, oni koji su na sumnjiv način došli do sredstava za stjecanje nekretnine, izuzeti su od bilo kojeg zakona, pa tako i od najavljenog poreza na nekretnine”, zaključuje jedna Zagrepčanka.

Država će uskoro neke udariti po džepu, Zagrepčanin poručio: ‘Očajan sam i ogorčen’


Komentari