Zagrepčani se požalili na promjenu u kvartovima: ‘Ne sjećam se da sam vidio patrolu’

Policija u Zagrebu (Foto: Nera Simic / CROPIX)

U nedjelju, 29. rujna obilježava se Dan policije i blagdan svetog Mihovila, zaštitnika policajaca. Podsjetimo, povodom Dana policije ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je novost koju hrvatska policija uskoro planira uvesti.

Naime, radi se o kamerama koje bi policijski službenici trebali nositi na svojim odorama. “Ova inicijativa ne samo da će osigurati bolju zaštitu prava građana, već će značajno pridonijeti zaštiti samih policajaca u izvršavanju njihovih dužnosti”, poručio je Božinović za Hinu te dodao da će uvođenje kamera postaviti novi standard u transparentnosti i profesionalnosti policijskog rada.

Povodom Dana policije odlučili smo upitati građane što misle o njihovom radu putem ankete – Jeste li zadovoljni radom hrvatske policije? Objava je prikupila više od sto reakcija, a mišljenja Zagrepčana bila su podijeljena.

‘Da ih je barem malo više’

Dio građana navodio je da smatra kako je policajaca na ulicama trenutno premalo. “Vrlo rijetko se vide policajci u običnoj patroli, kad ih trebaš, nikad ih nema. Nekada su hodali kvartom, postojali su i kvartovski policajci, sad se ne sjećam da sam ikada vidio u posljednje dvije godine da policajac (u paru) prođe ulicom, samo da vidi što se zbiva”, komentirao je jedan Zagrepčanin.

Slična razmišljanja navodili su i drugi. “Općenito da, prometne je premalo, također pogotovo temeljne, u manjim sredinama”, “Da ih je barem malo više”, “Prije budem dobila na lotu nego vidjela policiju na cesti”, “Generalno možda, po sektorima kako koji”, “Da, samo da ih je više na prometnicama”, navodili su građani.


“Ne! Zato jer prometnu policiju nigdje ne vidim, a sudionici prometa divljaju. Prolaze kroz crveno svijetlo, voze trke po Ilici, po Aleji Bologne, a prometne policije nigdje”, požalio se jedan Zagrepčanin.

Policajci će na uniformama imati kamere: Zabilježit će sve što im se dogodi tijekom obavljanja dužnosti

‘Samo tako dalje’

S druge strane, neki su navodili da veliki problem u Hrvatskoj leži u sudstvu. “Sudstvo je u rasulu, policija radi svoj posao, sudstvo treba srediti da budemo zadovoljni”, “Uglavnom nije problem u policiji nego u sudstvu”, poručio je dio građana.

Da smatraju kako hrvatska policija radi odličan posao navodili su drugi. “Prezadovoljan sam, nikad nikakvih problema, samo tako dalje”, “S obzirom kakav posao rade i koliko su plaćeni, ja prezadovoljna. Taj posao je debelo potplaćen, kao i posao medicinara! Kad je frka svi ih zovemo!”, navodili su.

“Da nije policije radilo bi se svašta”, “Ja zadovoljan policijom”, “Zadovoljna sam i sretan im njihov dan”, “Sretan im dan policije, rade što im se kaže. Ne mogu ništa po savjesti, a da imaju posla sa svakakvim osobama to stoji”, zaključio je dio Zagrepčana.


Komentari