Zagrepčani podijeljenih mišljenja o besplatnoj vožnji žičarom: ‘A kaj s nama Zagorcima?’

Žičara Sljeme (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Kako je i ranije najavljeno, od prvog vikenda u svibnju, žičara postaje besplatna za sve Zagrepčane i Zagrepčanke. Ovakva odluka gradskih vlasti u cilju ima zaštititi Medvednicu i unaprijediti kvalitetu rekreacije.

“Dva su razloga za ovu odluku: prvi je činjenica da Zagrepčani već sada financiraju žičaru kroz otplatu kredita koji se plaća iz gradskog proračuna još 11 godina, a drugi što želimo štititi park prirode Medvednica jačanjem javnog prijevoza i postupnim ograničavanjem automobilskog prometa”, izjavio je krajem ožujka gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Ovakva odluka je obradovala brojne građane koji već sad planiraju izlete žičarom na omiljenu zagrebačku goru. Nas je zanimalo hoćete li i vi ići češće ići na Sljeme kada žičara bude besplatna.

‘Konačno nešto za Zagrepčane’

Mnogi su rekli kako jedva čekaju da odluka stupi na snagu i već sad rade planove za posjet Sljemenu, neki pojedinačno, a neki sa svojim obiteljima ili prijateljima.

“Pa većina Zagrepčana će iskoristit tu pogodnost. Konačno nešto za Zagrepčane”, napisala je jedna čitateljica, a druga se složila s njom: “Normalno, bolje gore popiti kavu nego u gradu”, glasi komentar.


Zagrepčanka o prizorima iz gondola sljemenske žičare: ‘Onda ćemo se kasnije svi čuditi’

Jedan je Zagrepčanin istaknuo kako je ovo izvrsna prilika za djecu koja će sada moći više vremena provesti na otvorenom: “Bravo, djeca će više boraviti u prirodi”, napisao je.

@zagrebinfo Vožnja žičarom od Gračana do Sljemena 😍 #zagrebinfo #sljeme #gracani #zicara #timlapse ♬ original sound – zagreb.info

I Zagorci bi rado na besplatnu vožnju

Bilo je i komentara čitatelja koji žive u mjestima blizu Zagreba, kao što su Velika Gorica, Zaprešić, Stupnik i Samobor, a koji ističu kako bi i oni voljeli imati mogućnost besplatne vožnje: “A mi koji smo u Velikoj Gorici, Zaprešiću, itd.? Plati pa se vozi”, piše jedan čitatelj.

Također, javilo se i nekoliko nezadovoljnih čitatelja sa Zagorske strane koji smatraju da bi žičara trebala biti besplatna i za njih, a ne samo za građane Zagreba.

“Ovo je diskriminacija… Zagrepčani su dobili besplatno, svaka čast. A kaj s nama Zagorcima?“, upitao se ovaj čitatelj.

@zagrebinfo Građani o cijenama žičare: ‘Apsurd je da ljudi koji nisu iz Zagreba plaćaju više’ 💶 #zagrebinfo #zicara #zagreb #sljeme ♬ original sound – zagreb.info

‘Ništa nije besplatno’

Međutim, ima i onih Zagrepčana koji ističu kako ta vožnja uopće nije besplatna već da je plaćena kroz poreze i prirez.

“Sve to mi plaćamo, nije besplatno”, “Ništa nije badava , sve su to platili i budu platili Zagrepčani , tak da ne treba biti besplatna karta, nego primjerenija cijena vikendom , u tjednu još jeftinija”, “Sve to narod plaća, nije badava, malo sutra”, glase neki od komentara.

Zagrepčani iskreno o svojoj situaciji: ‘Osjećam se kao da sam u zatvoru’

Međutim, jedan je čitatelj istaknuo kako ga ova ponuda uopće ne privlači jer smatra da će sada navala biti prevelika, a žičare krcate: “Ne, jer to neće biti moguće zbog gužve, redovi će biti dugački kao za grah u Maksimiru za vrijeme pokojnog Bandića”, smatra ovaj čitatelj.

@zagrebinfo Je li žičara dobra investicija? #zagrebinfo #zagreb #sljeme #zicara ♬ original sound – zagreb.info

Zagrepčani će dobiti kupon

Podsjetimo, kako bi korisnici ostvarili pravo na besplatan prijevoz žičarom, potrebno je otići na neko od prodajnih mjesta ZET-a s Pretplatnom kartom ili mobilnom aplikacijom MojZET, a tamo će se uz predočenje važećeg identifikacijskog dokumenta, kao dokaza prebivališta ili boravišta u Zagrebu, dodijeliti odgovarajući kupon u trajanju od jedne godine.

Sugrađani koji nemaju Pretplatnu kartu, na prodajnom mjestu ZET-a mogu predati Zahtjev za izradu, po cijeni od 3,98 eura, te će se karta izraditi u roku od nekoliko dana. Preuzimanja aplikacije MojZET je besplatno.

Zagrepčani se ne žele odreći omiljene tradicije: ‘Prvo to, pa onda sve drugo’


Komentari