Zagrepčani o navici od koje umiru milijuni: ‘Imao sam 13 godina, to se ne zaboravlja’

Građani u Zagrebu (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja svake godine, a radi se o danu kada se osobito nastoji podići svijest o štetnim učincima pušenja i promicati mjere koje mogu pomoći ljudima da prestanu s tom lošom navikom.

Pušenje se smatra problemom na globalnoj razini, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potiče pojedince, zajednice i vlade na djelovanje. Također, pušenje je jedan od vodećih uzroka sprječivih bolesti i smrti diljem svijeta. Prema podacima WHO-a, godišnje od bolesti povezanih s pušenjem umire više od osam milijuna ljudi.

Nadalje, pušenje je povezano s nizom ozbiljnih zdravstvenih problema, a neki od njih su rak pluća, grla i usta, bolesti srca i krvnih žila, kronične respiratorne bolesti te komplikacije u trudnoći. Kada je u pitanju ova loša navika, Hrvatska također ima problem s pušačima kojih i dalje ima u velikom broju.

‘Kao da je bilo danas’

Što o lošoj navici pušenja misle Zagrepčani i pamte li to razdoblje, ako su trenutno ili su nekada prije bili pušači, provjerili smo u anketi – Sjećate li se trenutka kada ste zapalili svoju prvu cigaretu?

“Da. Imao sam 13 godina, maznuo sam jednu pljugu staroj iz torbe, zapalio u WC-u, potegnuo jedan dim, pa kada sam čuo da stara hoda kroz hodnik od panike bacio pljugu u školjku i potegnuo vodu”, navodi jedan Zagrepčanin.


“Pamtim to kao da je bilo danas”, “Dan danas proklinjem taj dan. Crveni marlboro. Iskašljao kaugumu koju sam progutao u prvom osnovne. Ali me nije omelo da i dan danas pušim”, ispričali su drugi.

Kardiolozi upozoravaju: Ovaj česti problem kod spavanja bi mogao biti znak povećanog rizika od srčanih bolesti

‘To se ne zaboravlja’

“To se ne zaboravlja, tatina Opatija, mislila sam da će me spržiti. Ali nije me natjerala da prestanem. Imala sam 15 godina. Tek kad sam došla ‘k pameti’ i počela misliti svojom glavom, tada sam prestala s 23 godine i nisam nikada zapalila poslije”, navodi jedna Zagrepčanka.

“Naravno, točno kad sam napunila 18 godina i sad idem zapaliti jednu”, “Je kad mi je mama dala da potegnem prvi put i nikad više”, “Ironično, bilo je to na koncertu ‘Zabranjenog pušenja’, bilo mi je 16. Zadnju na prijateljevom piru 22 godine kasnije”, prisjetili su se neki.

“Naravno da se sjećam, ali se nekako bojim da se neću sjećati zadnje. Takav je život”, poručila je jedna građanka.

‘Tihi ubojica’ koji zdravlju napravi nepopravljivu štetu: Simptomi su žeđ, pojačana glad, umor, iscrpljenost

‘Sjećam se zadnje’

Također, dio Zagrepčana pohvalio se da pamti svoju posljednju cigaretu. “Da, ali se bolje sjećam kad sam zadnju popušio i već skoro tri godine nisam zapalio”, “Ne prvog, ali zadnjeg da. I jako sam sretna zbog toga”, “Znam kada sam zadnju”, “Sjećam se početka pušenja, ali i dana kad sam prestao pušit”, objasnili su.

“Sjećam se prve i još bolje zadnje koju sam popušio 25.11.1994. godine”, “Sjećam se kad san prvu ispred tate s nekih 14 godina. Sjećam se i kad sam zadnju i prošlo je nekih tri, četiri mjeseca od tada”, navodili su i drugi.

“Sjećam kad sam bacila i zauvijek se riješila poroka. Nikad više ni dim zauvijek”, “Sjećam se i trenutka kad sam zadnju zapalila”, zaključuju Zagrepčani.


Komentari