Zagrepčani nezadovoljni velikom promjenom: ‘To je kontra zdravom razumu’

Parkiraliste Paromlin (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Od ponedjeljka 8. travnja građani se više ne mogu parkirati na veliko parkiralište Paromlin. Ono je zatvoreno zbog izgradnje Gradske knjižnice Grada Zagreba i društveno-kulturnog centra Paromlin.

Umjesto toga, građani se mogu parkirati na parkiralištu Zagrebačkog velesajma – istok (Zona IV.2.). Na njemu su dovršeni radovi sanacije i od 5. travnja ove godine parking se neće naplaćivati. Podsjetimo, parking pored zgrade Paromlina je otprilike kapaciteta 450 parkirnih mjesta, a ispod planiranog društveno – kulturnog centra Paromlin izgradit će se nova parkirna garaža.

Što o ovakvoj odluci izgradnje knjižnice i društveno-kulturnog centra te rješenju za parking misle građani, upitali smo ih u anketi – Hoće li vam nedostajati parkiralište Paromlin? 

‘Kontra zdravom razumu’

Dio Zagrepčana smatra da takvo rješenje nije dobro jer je problem s parkingom već ionako prevelik. “Bit će zanimljivo kad krene Advent i koncerti u Lisinskom”, “Parkirališta uvijek manjka u Zagrebu”, “Ovako već kronično nedostaje parkirališta a oni grade zgrade koje traže dodatna parkirna mjesta”, komentirali su.

“Natrpavanje svega u centar je kontra zdravom razumu. Toliki uredi državni i privatni, a nemamo riješeno kako doći do njih brzo i jednostavno. I onda na kraju još nema se kud sa autom za one koji tako dolaze što je dodatni problem. Bolnice iz 19. i 20. stoljeća treba smanjiti, a izgraditi novu modernu. U Blatu ili negdje drugdje. Vrijeme i strpljenje građana istječe”, smatra jedan građanin.


Da će im parkiralište Paromlin nedostajati slažu se i drugi. “Naravno! Parkiralište je bilo super”, “Itekako će nedostajati jer parkiralište takvoga tipa i na toj lokaciji je bilo pun pogodak za više potreba, gostima Lisinskog, putnicima HŽ-om, svim posjetiteljima Zagreba, poglavarstva grada”, mišljenja su neki građani.

‘Od tamo se može pješke’

Također, nekima nije jasno gdje će se parkirati sva vozila koja su do sada bila na Paromlinu. “A kuda su inžinjeri smislili da će se parkirati sva ta vozila”, “Pa ne može Velesajam (kako kažu) biti zamjena. Ovo je centralno gradsko parkiraliste”, ističu neki.

Osim toga, neki ističu da im parkiralište Paromlin neće nedostajati. “Ni najmanje, vozim se tramvajem”, “Hvala Bogu, neka se grade parkirališta blizu vlakova, s glavnog se apsolutno svugdje pješice može stići”, “Meni ne, nisam ga koristila”, “Neće, nemam auto”, “Niti najmanje, koristim bicikl”, navodili su.

Neki su se s odlukom o zatvaranju parkinga odlučili i našaliti. “Ma što bi falilo, u centru ga ima i previše”, “Ma kakvi, baš slušam, ljudi su jedva dočekali da se riješe tog parkirališta”, “A gdje su parkirali prije nego što su tu počeli parkirati”, zaključuju neki.

Velika promjena u Zagrebu: Vlasnicima automobila ovo se neće svidjeti, ali postoji rješenje


Komentari