Zagrepčane na parkiralištima dočekali neugodni prizori: Zbog toga se stvaraju ogromne gužve

Saharski pijesak (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

U zraku na području Zagreba i u ostatku Hrvatske već danima je prisutan saharski pijesak koja stvara probleme građanima. Najveća koncentracija pijeska u zraku zabilježena je u pteak, zbog čega je građane u subotu ujutro dočekao neugodan prizor na parkiralištima.

Naime, brojni automobili zaprljali su se pijeskom te su se na njima mogle vidjeti ogromne mrlje i tragovi.

Saharski pijesak (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Mnogi nisu imali izbora pa su se morali zaputiti u autopraonicu kako bi temeljito očistili svoje limene ljubimce. Fotoreporteri Cropixa zabilježili su velike gužve u jednoj praonici na području Zagreba, u Dupcu.

Saharski pijesak (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)
Saharski pijesak (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Loša kvaliteta zaaka

Osim što se Zagrepčani žale na konstantno prljave automobile od prašine, saharski pijesak je utjecao i na kvalitetu zraka.

Naime, prema podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja s gradskih mjernih postaja, kvaliteta zraka u Zagrebu u subotu je loša. Onečišćenje zraka česticama PM₁₀ iznosi 86,53, a PM₂.₅ 35,43. Nadalje, situacija je još gora u Rijeci i Splitu u kojima je kvaliteta zraka označena kao vrlo loša.

Inače, saharska prašina može biti opasna za malu djecu, starije odrasle i osobe s plućnim bolestima. Zbog čestica u zraku mogu se pogoršati simptomi astme, alergija i kronične opstruktivne plućne bolesti. Građanima se savjetuje da ostanu kod kuće, a u slučaju pojave problema s disanjem, potrebno je potražiti medicinsku pomoć.


Upaljen crveni meteoalarm za dio Hrvatske, stiže opako nevrijeme: ‘Postoji opasnost za život’


Komentari