Zagrebački branitelj bez krova nad glavom: ‘Imam geler u glavi, ova rupa bila je moj dom’

Tomislav Grdan. (Foto: Screenshot)

Svjetski dan beskućnika obilježava se 10. listopada kako bi se skrenula pozornost na probleme beskućništva i neadekvatnog stanovanja. Zagrebačka Facebook inicijativa Od ♥️ do ♥️ za beskućnike i potrebite na čelu s humanitarkom Vesnom Ribarić već dugo vremena na razne načine brine o zagrebačkim beskućnicima i pomaže im. Osim što im nosi hranu i potrepštine, vodi bitku s gradskim institucijama oko položaja i prava beskućnika, pomaže im s birokracijom kako bi ostvarili svoja prava, prosvjeduje, urgira umjesto njih kod raznih zdravstvenih i socijalnih institucija, sređuje im papire, privremeni smještaj, poslove i tako dalje.

Iako se čini kako je problem beskućništva nerješiv te neki govore kako gospođa Vesna vodi izgubljene bitke, ona pak pristupa svakom čovjeku pojedinačno. Svaki pozitivan slučaj nekoga tko je sredio svoj život, tko je našao neki smještaj umjesto klupe u parku ili na kolodvoru dokaz je da borba nije uzaludna.

Jedan od takvih slučajeva je i primjer branitelja Tomislava Grđana. Ekipa zagrebačkih humanitaraca na čelu s gospođom Vesnom pronašla ga je početkom proljeća 2024. ispod nadvožnjaka na Savici. Ovako je izgledao kad su ga pronašli.

“Živio sam u rupi”

“Nemam prebivalište ni zdravstvenu iskaznicu. Sve mi je ukinuto”, rekao je tada Tomislav promuklim glasom i u vidno lošem stanju. Humanitarci su ga pokušali potaknuti da ode nešto toplo pojesti i dođe po odjeću u karitativni dućan u Zvonimirovoj ulici.

“Živio sam dvije i pol godine, tako da kažem, u jednoj rupi ispod nadvožnjaka. Brat me izbacio iz stana. Nisam mogao ništa raditi jer sam se jako propio i postao problem. Bio sam branitelj u Tigrovima, 99. Peščenička, 107. Valpovačka. Imam geler u glavi. To sam bio u Valpovu pa me zakačio tu gore po glavi, ali je ostao u kosti”, rekao nam je Tomislav koji se sada nalazi u Vrapču gdje se liječi od alkoholizma.

“Sad ćemo pokrenuti postupak za utvrđivanje statusa ratnog vojnog invalida”, dodala je Vesna Ribarić koja je došla Tomislavu u posjet.


“Zašto niste sami pokušali ostvariti braniteljska prava, upitali smo ga, a on nam je odgovorio:

“A ne znam kad se ja ne razumijem u sve te papire.”

Tomislav se na nagovor zagrebačke humanitarke pokrenuo. Otišao je u jedan dnevni boravak za beskućnike, okupao se i nabavio čistu odjeću. Uz pomoć gospođe Vesne sredio je papire, dobio službeno prebivalište i mogao je krenuti dalje u sređivanje svog života.

“Sin me nije mogao gledati onak pijanog”

To je bio tek prvi korak. Slijedeća je bila odluka da se prijavi na liječenje od alkoholizma. Vesna mu je pozvala hitnu i rekla da se želi liječiti i došli su po njega.

Što vas je potaknulo?

“Morao sam. Ne može se tako živjeti u onoj rupi. Morao sam nešto mijenjati. Pokrenulo me što sam morao izaći iz stana”, rekao je Tomislav pa dodao:

“I sin. Nije me mogao gledat onak pijanog.”

“I ove lude babe koje su ga natjerale”, dodala je gospođa Vesna.

Je li bilo teško?

“Je. Bilo je teško pomaknuti se u životu. Bilo je lakše piti.”

“Zdebljao se sedam kila”

Cijelo vrijeme bodrila ga je, posjećivala i pomagala mu ekipa zagrebačkih humanitaraca. Ubrzo se poboljšanje životnih uvjeta jasno vidjelo i na njegovom izgledu. Naravno, popravilo mu se i raspoloženje.

“Trebalo mu je godinu dana da se uopće odluči razgovarati s nama. Mi smo inače podnijeli za njega zahtjev za privremeni smještaj u Rakitje i preko centra za Kosnicu. On se još mora liječiti. Noge mu se moraju oporaviti. Prvo će ići u veteranski centar na oporavak na 21 dan. Nakon toga radimo na dvije strane da ne ostane na ulici nakon toga, preko centra i preko Ministarstva branitelja. Nećemo dozvolit da se opet nađe na ulici.

Tomo je odličan. Sluša. Oporavio se psihički i fizički. Naravno da mu nije lako. Mi ne možemo svaki dan biti tu da mu pravimo društvo, ali evo, zdebljao se sedam kila. Puno je bolje od stanja u kakvom smo ga mi zatekli. Tomo je sam odlučio da se želi liječiti i to je bio okidač. Pozvali smo hitnu i rekli ‘čovjek se hoće liječiti’ i povukli ga i evo čovjek je stvarno dobar”, otkrila je Vesna Ribarić.

“Moguće je odlučit u glavi i promijenit se skroz”

U trenucima pisanja ovog člana Tomislav je već više od mjesec dana na liječenju u Vrapču. Prošlo je oko 6 mjeseci otkako su ga prvi put sreli ispod nadvožnjaka na Savici. Tomislav izgleda kako potpuno drugi čovjek, udebljao se i izgleda uredno.

“Zasad sam tu na trećem odjelu i tak. Ne pijem. Pušemo tu redovito dreger. Jako sam dobro sada. Zglobovi me manje bole.”

Ipak još ima uspona i padova.

“Psihički. Tu malo padam. Potišten sam nekak. Ne znam, radi glave. Jednostavno potišten, nisam za ništa. Ipak, generalno, zadovoljniji sam sam sa sobom. Kak je bilo, sad je odlično. Ponosan sam što sam uspio doći do ovog tu gdje jesam.”

Slijepoj Emanueli vlastita je obitelj učinila nezamislivo: ‘Opet ih volim bez obzira na sve’

Priučeni je maler pa se nada se da će, po završetku liječenja, naći i neki posao.

“Poručujem drugim beskućnicima i braniteljima da se bore kao i ja. Odlučiti u glavi i promijeniti se skroz. Moguće je, sigurno. Najvažnije je psihičko stanje, poguranac, ljudi koji će te razumjeti i malo pomoći”, zaključio je na kraju Tomislav.

Humanitarna akcija za beskućnike

Povodom Svjetskog dana beskućnika, FB inicijativa „Od srca do srca za beskućnike i potrebite“ u četvrtak 10. listopada 2024. od 16.00 do 18.00 sati, na Trgu Kralja Tomislava, na platou pored „spomen lokomotive“ organizira humanitarnu akciju pod nazivom „Tradicijskom užinom pomažemo potrebite“.

U okviru akcije volonteri će dijeliti tanjure s domaćim kruhom, masti, crvenom paprikom i nasjeckanim lukom, kruhom i pekmezom, domaćim kolačima, kruškama i jabukama. U zamjenu za te tradicijske obroke posjetitelji se pozivaju da daruju potrepštine u obliku hrane, higijenskih potrepština za osobne potrebe kao i za čišćenje prostora, donje rublje, čarape… Sva prikupljena materijalna dobra podijelit će se korisnicima u udruzi „Pet plus“. U humanitarnu akciju uključit će se, između ostalih, i dječji zbor „Kikići i genijalci“ sa prigodnim glazbenim programom.

Prije podjele „tradicijske užine“ organizatori održat će kratko predavanje o trenutnom stanju beskućništva u Zagrebu i najaviti zbog nezadovoljstva učinkovitošću službenih institucija na rješavanju problema beskućništva u Zagrebu. Podsjetimo: točno pred godinu dana, 17. listopada 2023., FB inicijativa „Od srca do srca za beskućnike i potrebite“ organizirala je prosvjed na Trgu Svetoga Marka i Vladi RH i Gradu Zagrebu uputila nekoliko zahtjeva, vezanih uz poboljšanje stanja beskućnika i potrebitih. Ali, otada, malo toga se promijenilo!

“Pozivamo vas da nam se pridružite na ovoj humanitarnoj akciji i izvijestite javnost o njoj putem svojih medija. Tako i vi možete doprinijeti rješavanju problema beskućništva u Zagrebu. Jer problem je velik, a svatko od nas, na svoj skroman način, može doprinijeti njegovu rješavanju. Jer – „Klupa nije krevet, ulica nije dnevni boravak“!”, poručili su iz inicijative.


Komentari