Zagrebački beskućnik Nenad domišljato iskoristio Plenkovićevu mjeru: ‘Tu se najbolje naspavam’

Beskućnik Nenad. (Foto: Zagreb.info)

Zahvaljujući novoj Vladinoj mjeri jedan od zagrebačkih beskućnika 66-godišnji Nenad pronašao je novo rješenje gdje i kako u miru prespavati i dobro se naspavati. Otkako je Vlada omogućila umirovljenicima besplatno putovanje vlakovima Nenad je to vidio kao rješenje svog problema. Umirovljenik je pa ima besplatnu kartu i noćima se vozi vlakovima po cijeloj Hrvatskoj i tako se dobro naspava.

“U beskućništvu sam od 2010. godine. Kad sam imao novaca i radio vani spavao sam u hostelima i privatnim kućama. U posljednje četiri godine više ne mogu raditi jer sam obolio na kičmu. Meni je starosna mirovina 145 eura i od grada dobijem 50 eura. Ne mogu si iznajmiti stan, ni krevet ne možeš naći za te pare”, ispričao nam je.

Zato je snalažljivi Nenad ove godine na zanimljiv način iskoristio vladinu odluku da se umirovljenici mogu besplatno voziti u vlakovima od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. godine.

“Vozim se noću vlakovima, danju dođem natrag u Zagreb pa skupljam boce i tako životarim. Evo sad ima više od mjesec dana kako se noću vozim vlakovima”

‘Jedino mi ne paše Split’

Već je posjetio brojne gradove. Vozio se od Zagreba do Osijeka, Vinkovaca, Splita, Metkovića, Knina, Daruvara…


“”Već sam obišao skoro cijelu Hrvatsku. Idem za Osijek, Vinkovce, Split, kako kad. Gledam da dođem rano ujutro da mogu skupljati boce. Jedino mi ne paše Split. Za Split odeš navečer, dođeš ujutro u sedam i nemaš vlaka za natrag do dva popodne.

Zna biti problem za natrag jer ne bude mjesta u vlaku. Jednom sam se zeznuo i otišao za Split u petak i vlak natrag za Zagreb išao je tek u nedjelju. Pa sam se vozao taj put do Metkovića, pa Knina, nema gdje nisam bio dok nisam sjeo na vlak natrag za Zagreb”, kaže Nenad.

 

Beskućnik Nenad. (Foto: Zagreb.info)

‘U vlaku se najbolje naspavam’

Je li toplo u vlaku?

“Da noću bude toplo. Pred jutro, oko sedam, onda tek ugase grijanje. Meni to odgovara jer se ja tijekom vožnje od 3 do 4 sata naspavam.”

Inače je znao spavati na autobusnom kolodvoru.

“Tamo mi se nemoguće naspavati jer svaki korak tamo čujem, a uz to, tamo imaš i problema sa zaštitarima. Jednostavno me istjeraju van, ali kad prođe pola sata ja se vratim. Kažu mi možeš sjediti, ali ne smiješ spavati.”

S policijom je kaže u redu. Kaže kako su ga odbili za smještaj u prenoćištu u Kosnici uz objašnjenje da njemu treba palijativna skrb. Kaže kako mu sad više ni ne treba ništa drugo jer mu je najbolje voziti se u vlakovima.

“Tu se naspavam i tu sam miran. U proteklih mjesec i pol dana koliko se vozim nije bilo nikakvih problema. Nije me još nitko potjerao jer imam tu iskaznicu koju sam dobio jer sam umirovljenik. Pokažem iskaznicu i osobnu i putnu kartu koju mi besplatno izdaju. Meni vožnja vlakovima odgovara jer se u njima baš naspavam.”

Spavao u WC-u za invalide

Bez vlakova se snalazio na razne načine kako bi se bolje naspavao.

“Ima na autobusnom jedan WC-za invalide i onda se ja tamo zaključam. Nekad prođeš. Nekad zaštitari dođu, oni isto imaju ključ od tog WC-a, pa te istjeraju. Meni sad najviše odgovaraju ti vlakovi dok daju, rekli su da je to za ovu godinu. Čekam smještaj u starački dom, rekli su da će se javiti do kraja mjeseca. Ja drugog izbora nemam.”

Nema obitelji osim sestre u Daruvaru pa ponekad prespava kod nje, ovisi u kakvim su odnosima. Kaže da nisu razgovarali četiri godine jer nije njoj prodao kuću u Daruvaru nego nekom drugom pa nisu bili u dobrim odnosima. Morao je, kaže prodati kuću, jer je upao u dugove s čekovima. Pokušao se je prijaviti u Jankomir na liječenje od alkohola, ali su mu rekli da ne pije dovoljno da bi ga primili na liječenje.

“Već su dvojica riknula na autobusnom kolodvoru. Jedan u parku. Jednostavno čekaju da rikneš i nikog ne interesira. Nit je ikog briga spavaš li na cesti, samo te protjeraju”, zaključio je Nenad.

Beskućnik Nenad. (Foto: Zagreb.info)

 

 


Komentari