Zagrebačka umirovljenica o odnosu s vlastitom djecom: ‘To je danas nemoguća misija’

Sve teži život zagrebačkih umirvljenika (Foto: Unsplash)

Početkom svibnja ove godine, spisateljica i kolumnistica Vedrana Rudan šokirala je javnost objavivši kako joj je dijagnosticiran karcinom. Podrobnije o ovoj dijagnozi piše na svom blogu, a sad je otkrila u kakvim je odnosima sa svojom djecom.

“Djeca su naša najveća sreća i smisao života. Pa ipak, to moje dijete koje volim u četiri mjeseca moje bolesti ne može naći petnaest minuta vremena za mene i posjetiti me?! Ruku na srce, bit ću sasvim iskrena, da li me to žalosti? Iskreno, najiskrenije, ne. I telefon je susret”, nastavila je spisateljica, a na njezin tekst nadovezala se i poznata novinarka Mirjana Hrga.

“Ne možeš dijete spremiti u putnu torbu kao stvari za sljedeći teren. Raditi to što sam radila ja i imati dijete, bilo bi krajnje sebično. Dijete treba odgajati. To ne radi ni ulica ni škola. To su glupe zablude lijenih roditelja i glupog društva. Ključ je u obitelji. E, da sam ih imala, a da sam oboljela i da ne brinu o meni – pljunula bih ih u lice”, zaključila je Hrga.

‘Nije stvar novaca’

Povodom odnosa djece i roditelja, ali i sve većih troškova života, mi smo u našoj Facebook anketi pitali Zagrepčane trebaju li djeca financijski pomagati roditelje. Evo koje smo komentare izdvojili.

“Svakako. Oni su nama davali kad smo bili djeca, hranili nas, školovali, sad je vrijeme da se i mi njih sjetimo i pomognemo koliko tko može, to je najmanje što za njih možemo napraviti”, “Tko bi normalan mogao gledati svoje roditelje da su gladni i u potrebi, a da im ne pomogne. Isto tako i obrnuto”, pisali su čitatelji.


“Nama je naše mlađe dijete itekako pomoglo i na tome ćemo joj biti vječno zahvalni. Bolest ne pita imaš li novaca ili ne. I nije sve u novcu, bili su tu u svakoj našoj teškoj situaciji”, nadovezali su se drugi.

Objavljeno koliko iznosi prosječna plaća u Zagrebu: Evo i gdje se najbolje zarađuje

‘Nemoguća misija’

“Imamo tri puta manje mirovine nego u drugim Europskim zemljama, a niti naša djeca nemaju velike plaće i ne znam što reći. Treba napraviti reda, a ne da očekujemo od djece”, “Za svoju prvu plaću sam platila režije, kupila i tati i mami poklon, te počastila u firmi. Danas je to nemoguća misija. Bitno je da djeca imaju za sebe. Mi,roditelji ćemo se snaći”, neki su od komentara.

“S obzirom na današnje plaće, sretna sam ako mi njima ne moramo pomagati. Krediti za stan, djeca, režije, ne znam, od kuda bi nam trebali pomagati”. “Zašto smo onda radili cijeli svoj vijek da bi na kraju pali da nas neko mora uzdržavati ili pomagati, samo vi nama dajte naše teško zarađene mirovine ostalo sve suvišno”, zaključili su Zagrepčani.


Komentari