Zabrinuta Zagrepčanka: ‘Rekli su mi da dijete ne mogu upisati skoro ni u jednu strukovnu školu’

Koju školu može upisati? (Foto: Pixabay)

Ukoliko imate pitanje na koje ne možete od institucija nikako dobiti odgovor, javite nam se u rubriku ‘Vi pitate, mi odgovaramo’, a mi ćemo za vas pokušati doznati informacije koje vam trebaju. Pisati nam možete na mail [email protected]

Upisi u srednju školu sami po sebi su stresni, kako za učenika, tako i za roditelje. Ocjene, bodovi, koja škola, koje zanimanje, sve to u kratkom vremenu treba procesuirati i upisati školu. No, stvari nisu tako jednostavne kako se čine na prvi pogled.

Naime, javila nam se Zagrepčanka s problemom vezanim za upis djeteta u strukovnu školu. Dijete je odlučilo da želi upisati strukovnu školu, kaže nam mama, na profesionalnoj orijentaciji u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje rečeno im je da se ne može upisati u skoro niti jednu strukovnu školu jer ima – daltonizam. Iako je riječ o djelomičnom daltonizmu preporuka je bila da odabere neki gimnazijski smjer ili recimo ekonomiju.

U potrazi za odgovorima mama je zvala sve redom, no kako to obično biva telefon zvoni bez odgovora, odgovore nije dobila niti u osnovnoj školi koje dijete pohađa, liječnici kažu da mogu dijete testirati pa s tim papirima može u odabranu školu vidjeti da li ih to zadovoljava. Zvala je i resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, no nije dobila informacije.

Prošao redovni rok za prijavu državne mature: Objavljeni su i probni ispiti


Zato smo mi poslali upit ministarstvu gdje se može obratiti, saznati sve informacije i zašto se dijete ne može upisati u gotovo niti jednu strukovnu školu. Iz MZO-a su nam rekli da za upis u srednjoškolske programe obrazovanja posebnim propisima i mjerilima može biti određeno obvezno utvrđivanje zdravstvene sposobnosti učenika. Pri upisu u takav program obrazovanja učenik obvezno dostavlja potvrdu nadležnog školskog liječnika o zdravstvenoj sposobnosti za propisani program ili liječničku svjedodžbu medicine rada.

Na koja vrata pokucati?

Zanimalo nas je gdje roditelj djeteta koje ima određena medicinska ograničenja može saznati koja škola što traži, osim da obija vrata svake strukovne škole.

“Sukladno pravilima struke i važećim propisima iz područja zaštite zdravlja na radu, na nacionalnoj razini izrađen je dokument Jedinstveni popis zdravstvenih kontraindikacija srednjoškolskih obrazovnih programa za upise u 1. razred srednje škole koji je dostupan na mrežnim stranicama Ministarstva. Također, u Nacionalnom informacijskom sustavu za upis u srednje škole svakom je učeniku i roditelju javno dostupna informacija koji su to zahtjevi potrebni za upis u pojedini program obrazovanja”, kažu nam u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Iz Gradskog ureda za obrazovanje, mlade i sport također podsjećaju da se na spomenutim stranicama mogu naći informacije o potrebnim kvalifikacijama za upis u srednje škole, a temeljem spomenutog dokumenta i sukladno utvrđenim teškoćama, medicinskoj i drugoj dokumentaciji te iskazanim interesima učenika, Hrvatski zavod za zapošljavanje učenicima s teškoćama izdaje stručno mišljenje o primjerenim programima obrazovanja.

Sve više djece želi u strukovne škole (Foto: Pixabay)

Strukovna zanimanja sve popularnija

U prvi razred srednje škole za školsku godinu ’23./’24. upisao se 39.961 učenik, oko 500 učenika manje u odnosu na prošlu školsku godinu, ali više nego prije dvije godine kada ih se upisalo 38.229. Od ukupno upisanih u prvi razred srednje, 28.341 je upisao strukovne škole, 10.839 gimnazije i 781 umjetničke škole.

Interes za strukovne škole povećao se zadnjih nekoliko godina, nakon što je godinama bio mali broj onih koji su ih završavali, pa smo imali deficit raznih zanimanja, od automehaničara do keramičara.

Danas se situacija mijenja i broj djece koja upisuju strukovne škole daleko premašuje onaj broj u gimnazijama, no roditeljima i djeci je nepoznato da postoji određeni broj ograničenja koja brane upis u željenu školu. Stručno mišljenje koje izdaje HZZ sadrži najmanje tri, a u pravilu šest srednjoškolskih programa za koje HZZ procijeni da su primjereni pojedinom učeniku, poručuju iz Gradskog ureda za obrazovanje.

Dijete ima daltonizam (Foto: Pixabay)

Zdravstveni zahtjevi

To je mišljenje obvezna dokumentacija za upis učenika s teškoćama u srednju školu, obzirom da isto potvrđuje da učenik ispunjava potrebne zdravstvene zahtjeve pojedinog zanimanja. Tako iz Gradskog ureda poručuju da se majka obrati HZZ-u kao tijelu nadležnom za donošenje spomenutog stručnog mišljenja.

Osim toga dodaju da proces upisa učenika u srednje škole, uključujući učenike s teškoćama, pobliže se uređuje Pravilnikom, odnosno Odlukama o upisu učenika koje donosi resorno ministarstvo. Sve informacije o upisima u srednju školu, pritom, nalaze se na mrežnoj stranici Upisi u srednje škole resornog ministarstva.

“Profesionalna orijentacija bi trebala pomoći djetetu da se snađe u odabiru srednje škole koju bi pohađalo, no tu ima podosta uvjeta, od ocjena do zdravstvene sposobnosti za obavljanje određenih zanimanja za Hrvatski zavod za zapošljavanje, u procesu profesionalnog usmjeravanja učenika, postupa u skladu s navedenim dokumentom i preporučuje one programe obrazovanja za koje učenik ima zdravstvene i funkcionalne sposobnosti potrebne za određeni obrazovni program. Vjerujemo da će roditelj i učenik u suradnji s HZZ-om pronaći odgovarajući program obrazovanja za koji posjeduje zdravstvene sposobnosti kako bi mogao pratiti program”, poručuju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.


Komentari