Zabrinjavajući broj Zagrepčana više si ovo ne može priuštiti: ‘Pohlepnijeg naroda od našeg nema’

Šetnja Maksimirom (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Ljetovanje u trajanju sedam ili deset dana već je nekoliko godina postao luksuz koji si Hrvati jedva mogu priuštiti ili si pak ne mogu uopće. Ako nemaju vikendicu na moru ili rodbinu, prosječnom Hrvatu ljetovanje na Jadranu postalo je nedostižno, pa mnogi radije biraju odmor na rijekama, gradskim bazenima, ili jednostavno ostaju kod kuće pod klimom.

Sve češća praksa je odlazak u inozemstvo gdje se za tjedan dana odmara nude “all inclusive” aranžmani povoljniji od iznajmljivanja apartmana na jadranskoj obali u istom periodu. No, ipak mnogi će prabaciti ‘iz šupljeg u prazno’ kako bi si barem jednom na godinu priuštili kvalitetan odmor od posla, gradske vreve i svakodnevnih obaveza.

Mi smo tim povodom u našoj Facebook anketi pitali građane jesu li primijetili da je ljetovanje na Jadranu ove godine skuplje nego prošle godine i koji je njihov izbor. Izdvojili smo neke od najzanimljivijih komentara.

‘Ne idem nigdje’

“Nemam pojma, nisam bila na moru prošle godine, a vjerojatno ne bum išla ni ove”, “Problem su stranci. Dok god budu govorili da je jeftino, Dalmatinci će dizati cijene. Pa to je genetski u dobrog trgovca, zar ne”, “Skuplje je nego bilo koje druge godine”, “Ma, svake godine je sve skuplje i skuplje”, pisali su čitatelji.

“Zadnje dvije godine cijene su otišle u nebo barem 30%, svi spominju ljetovanje, a malo tko spominje lokalno stanovništvo koje mora po tim bolesnim cijenama 365 dana u godini preživljavati.


Stranac dođe i bude 7-10 dana i boli ga briga, a šta je sa onih milijun ljudi koji žive uz more i ne spadaju u onih 10% privilegiranih koji jedini imaju koristi od turizma. Pohlepnijeg naroda od našeg nema na kugli zemaljskoj”, nadovezao se jedan čitatelj s mora.

Objavljena je prosječna zagrebačka plaća: Provjerite jeste li joj blizu

‘Samo ne kod nas’

U ranijoj anketi pitali smo građane gdje bi najradije voljeli otići na ljetovanje. Neki su  istaknuli kako bi išli svugdje, osim na našu obalu.

“Samo ne na more da tamo podupirem inflaciju, skupoću, nerad i iživljavanje na gostima”,  “Nema nigdje skupljeg mjesta za tako malu kvalitetu”, “U Bosnu, Neum, cijene 3-5 puta povoljnije nego u Hrvatskoj, a more k’o more”, komentirali su građani.

“Malta. Duplo jeftinije nego kod nas!”, “Južni dio Albanije, Ksamil ili Saranda”, “Španjolska,
Alicante”, “Prošle godine Lefkada i Kefalonija, a ove Pelion”, “Ljeto je počelo davno, trenutno sam u Tunisu”, “Kao i svake godine, Palma de Mallorca, upola jeftinije od Hrvatske”, zaključili su neki čitatelji.


Komentari