Vedran usred Zagreba doživio jezivo iskustvo: ‘Žena me zove u panici, na stropu imam što za vidjeti’

Susjedi, ilustracija (Foto: Guliver)

Zagrepčane znaju mučiti razne štetočine. Pratioci ljetnih vrućina često su komarci, koji večeras građanima ne daju mira na terasama. Također, nedavno smo pisali o štakorima koje privlači nepravilno odložen otpad te o mrežastim stjenicama koje padaju na ljude sa stabala i grizu ih.

Međutim do sad nismo čuli da bi građani imali problema sa šišmišima. Poznato je da ih ima u našem gradu, a obično ih se smatra korisnim životinjama jer se hrane komarcima i mušicama. Međutim jedan naš čitatelj je proživio neugodno iskustvo sa šišmišem koji mu je uletio u stan.

“Legao sam sinoć oko 23 sata, otvorili smo sve prozore jer više ne mogu stalno biti pod klimom. Ali bilo je toliko vruće da nikako nisam mogao zaspati. Žena je odustala i otišla u dnevni boravak gledati TV, dok sam se ja nekako uspio smiriti i utonuti u san. I onda, nedugo nakon ponoći, čujem ženu kako me doziva sva u panici”, napisao nam je Vedran iz Rudeša.

Šišmiš zamotan u deku (Foto: Oporavilište za divlje životinje Zagreb)

‘Skontam nešto čudno sklupčano ispod ormarića’

“Otvaram oči i vidim da ona stoji ispred sobe s pritvorenim vratima i govori: ‘Šišmiš, šišmiš je u sobi. Makni ga!’. Pogledam prema stropu i imao sam što za vidjeti, šišmiš leti kao lud u krug po sobi i ne staje. Uzimam ženin jastuk i s kreveta onako sumanuto počinjem mahati jastukom u nadi da ću ga pogoditi. Mašem ja tako jastukom po sobi, i nakon nekih dobrih pet minuta žustrog mahanja, konačno ga uspijem zahvatiti i odbaciti ga na pod”, ispričao je dramatičnu scenu.

‘Što ću sad’, pitam ženu, a ona, i dalje onako stisnuta uz vrata spavaće sobe, odgovara: ‘Uzmi nešto, pokupi ga i baci kroz prozor, ali nemoj ga ubiti!’. “Ja sav zbunjen, ne znam ni gdje je pao šišmiš, a nemam ni naočale i ne vidim baš najbolje, ali skontam nešto čudno sklupčano ispod noćnog ormarića, a nije čarapa. ‘Eto ga, tu je’, slavodobitno kažem ženi. ‘Dobro, sada ga pokupi i baci kroz prozor’, kaže ona, a ja: ‘pa dodaj mi nešto’, detaljno prepričava svoj susret s malim letećim stvorom.

“Dobacila mi je ručnik i ja se približavam tom malom stvorenju i na prvu, pomislim da sam ga možda nehotice ubio udarcem jastukom, no čim sam mu se približio, počeo se mrdati, a ja ga odmah poklapam s ručnikom. Lagano sam ga obuhvatio cijelim ručnikom i čim sam ga kroz prozor otresao, maleni šišmiš je odletio dalje svojim putem, a ja na kraju cijele ove noćne drame shvatim da sam kompletno mokar. Dakle, majicu u kojoj spavam sam mogao ocijediti od znoja”, ispričao je.


Udruge za zaštitu životinja često pomažu šišmišima (Foto: Azil Dumovec)

Tri ugrožene vrste šišmiša

“Kako je bilo vruće i sparno, ono moje sumanuto mahanje jastukom u krevetu potaknulo je moje znojenje koje se nikako nije moglo smiriti. Nakon svega, skidam majicu, odlazim pod tuš i oko 1 se vraćam u krevet i dalje u nevjerici što se sve upravo zbilo. Nekako uspijevam zaspati, a tri sata kasnije dobivam drugi poziv, ali to su drugi obiteljski problemi i duga priča, možda za neki drugi put”, podijelio je svoje noćno iskustvo.

Zagrepčanin usred bijelog dana snimio odvratnu scenu na Trešnjevci: ‘Samoposluga za glodavce’

Šišmiši u Zagrebu žive na napuštenim tavanima i u dupljama stabala. Noću ih se može vidjeti kako lete oko ulične rasvjete i love kukce. Bezopasne su životinje i obično se ne približavaju ljudima. U Hrvatskoj je zabilježeno 35 vrsta šišmiša, od kojih se njih 16 nalazi u Crvenoj knjizi sisavaca. Tri su navedene kao ugrožene vrste, još tri su rizične, pet ih je označeno kao potencijalno ugrožene vrste, a za još pet vrsta nema dovoljno podataka.


Komentari