U tunelu u Markuševcu doživio stravičan susret: ‘Smrznuo sam se’

Tuneli pod Markuševcem (Foto: Reddit screenshot)

Hrvatska, uključujući njezin glavni grad Zagreb, skriva brojne tajanstvene lokacije koje prolaznici svakodnevno zanemaruju. Usmena predaja našeg grada i okolnih sela bogata je pričama o raznim vilinskim i ukletim stvorenjima, a čak i u samom gradu i njegovoj neposrednoj okolici postoje napuštena mjesta za koja Zagrepčani pričaju da su ukleta.

Napušteni sanatorij na Medvednici i stara mrtvačnica u Zagrebu, kao i nikada izgrađena sveučilišna bolnica mjesta su koja često privlače znatiželjne urbane istraživače. Jedno takvo mjesto su i napušteni tuneli pod Markuševcem, koje je istražio jedan Zagrepčanin, a svoje iskustvo je podijelio na Redditu.

“Napušteni vojni tuneli i vojna skladišta u podsljemenskoj zoni u Markuševcu, dijelu Zagreba, dio su mreže podzemnih objekata izgrađenih u drugoj polovici 20. stoljeća, prvenstveno za vojnu svrhu. Ima ukupno 3 tunela (bar onih u kojima sam ja bio). Tuneli su uglavnom nastali u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, kada su Jugoslavenske vlasti gradile vojne bunkere i skloništa diljem zemlje zbog geopolitičke nesigurnosti i potencijalnih sukoba”, napisao je u uvodu.

Tuneli pod Markuševcem (Foto: Reddit screenshot)

Imali su stratešku ulogu u Hladnom ratu

“Povijesna svrha ovih tunela je da su izvorno izgrađeni kao dio vojne infrastrukture za obranu i zaštitu. Korišteni su kao skladišta oružja, skloništa i bunkeri, te su imali stratešku ulogu tijekom Hladnog rata, kada je Jugoslavija bila oprezna prema potencijalnim prijetnjama s Istoka i Zapada.

Danas su tuneli u zapuštenom stanju i nisu dostupni široj javnosti. Oni nisu službeno označeni kao turistička atrakcija i u mnogim slučajevima su nedovoljno istraženi. Ipak, ovi tuneli privlače znatiželjnike, uključujući urbane istraživače i ljubitelje napuštenih objekata.

Lokalitet Markuševec, smješten u sjevernom dijelu Zagreba, ispod obronaka Medvednice, predstavlja idealnu lokaciju za ovakve podzemne objekte zbog planinskog terena, koji je pružao prirodnu zaštitu”, istaknuo je.


Stari Zagrepčani su vjerovali da je ispod katedrale bio zmaj: ‘Spavao je tamo i sanjao propast grada’

‘Zauvijek su sazidani u ove tunele’

“Iako su tuneli napušteni nakon raspada Jugoslavije i gubitka njihove vojne svrhe, danas postoji interes, nažalost nedovoljan, određenih povijesnih entuzijasta i urbanih istraživača za očuvanje i istraživanje ovih objekata. Tuneli su privukli pažnju zbog svoje povijesne i arhitektonske vrijednosti.

Kako je sve obavijeno tajnovitošću svjedoči i sljedeća činjenica. Iz razgovora s lokalnim ljudima i starosjediocima ovog kvarta mi je rečeno da su tunele gradili zarobljeni domobrani, vojnici, civili i Nijemci nakon drugog svjetskog rata te da je glavni inženjer tunelske arhitekture bio Nijemac koji je za nagradu pušten iz zarobljeništva”, otkrio je priču o mračnoj prošlosti ovog mjesta.

“Jedan stariji čovjek mi je rekao da postoji tunelska mreža pod cijelom Medvednicom, te da su ovi tuneli spojeni s Pavelićevim na Gračanima tako što su komunisti preuzeli postojeću infrastrukturu. Tuneli su, navodno, prokopavani većinom ručno bez teške mehanizacije. Radilo se 15 – 16 sati dnevno, a oni koji više nisu mogli su bili likvidirani metkom u potiljak i zauvijek sazidani u ove tunele“, opisao je zastrašujuću legendu.

Tunel ispod Markuševca (Foto: Reddit screenshot)

Upozorenje za kraj

Neka ova objava bude u spomen hrvatskih vojnika i civila koji su svoje kosti ostavili u ovim tunelima!”, napisao je.

Istaknuo je i lokacije oba tunela ali je upozorio istraživačice da ne idu sami kao on jer bi mogli naići na nevolje. “!!!Ne idite sami kao ja!!! Nosite prikladne čizme, teleskopsku palicu i barem dvije ručne svjetiljke. Vidio sam dvije lisice u jednom tunelskom hangaru, smrznuo sam se na par sekundi ali su srećom otišle”, upozorio je.


Komentari