U stanu Zagrepčanke dogodio se incident dok je bila na putu: ‘Nisu mi ni javili da se ne sekiram’

Susjedstvo, ilustracija (Foto: Guliver)

Njegovanje dobrosusjedskih odnosa je jedna od važnijih stavki u životu, ali je u današnje vrijeme često zanemarena. Brz i dinamičan životni tempo nas često spriječava da bolje upoznamo ljude koji žive u našoj neposrednoj blizini. Međutim, jedno “dobar dan” ili “kako ste” neće biti na odmet, a pomoći će nam da se osjećamo sretnije i sigurnije te unaprijediti naše odnose sa susjedima.

Na važnost dobrosusjedskih odnosa podsjetila je i zagrebačka policija pod sloganom “Dobar susjed – siguran stan”. “Gradite most tolerancije, međusobno poštivanje i zajednički pridonosite većoj sigurnosti”, pozvali su građane iz PU zagrebačke.

“Održavajte dobre odnose sa susjedima, razgovarajte s njima, budite upućeni i budite uočeni”, poručuju iz policije, a tim su povodom dali i nekoliko savjeta kako se zaštititi od provala. Između ostalog savjetuju sljedeće. “Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, posudama za cvijeće i sličnim mjestima, već ga ostavite susjedu ili osobi od povjerenja, koja će obilaziti stan, prazniti poštanski sandučić, otvarati prozore, dizati rolete”, poručuju iz policije.

‘Kad sam došla, sve je bilo popravljeno i počišćeno’

Njeguju li Zagrepčani dobrosusjedske odnose ili pak ‘ne troše’ vrijeme na to? Građani su se na društvenim mrežama raspisali imaju li susjede na čiju pomoć mogu računati u slučaju potrebe. Kako se pokazalo, većina ime susjede na koje uvijek mogu računati.

“Da, u svako doba dana i noći, i bilo koji dan i datum u godini, i mi njima i oni nama. Iako smo stariji trebaju i oni nas, a i mi njih. Obostrano pomaganje. Rijetkost danas”, “Uvijek. Imam sreću da imam izvrsne susjede. U zgradi nas je 8 obitelji i svi možemo računati jedni na druge , uvijek”, “Imam najbolje susjede samo takvi se mogu poželjeti. Hvala im od srca”, pišu Zagrepčani koji su bliski sa svojim susjedima.


A koliko je važno njegovati dobrosusjedske odnose, svjedoči i iskustvo jedne Zagrepčanke. “Moji susjedi zlata vrijede. Bila sam na putu 15 dana, na susjednoj zgradi se radio krov, pao kamen i razbio mi prozor. Kad sam došla, sve je bilo popravljeno i počišćeno. Čak mi nisu ni javili da se ne sekiram”, napisala je.

@zagrebinfo Snađi se druže 😅 Susjed Marko ostalim sugrađanima Brdovca pomogao je tako što je do njih veslao u dječjem bazenu ❤️ #zagrebinfo #poplave #brdovec ♬ original sound – zagreb.info

‘Nema puno dobronamjernih’

“Da, u svakom slučaju i u svako vrijeme”, “Da, u dobru i u zlu uvijek su mi tu. Hvala im na tome! Sretna sam što su tu”, “Imam odlične susjede… Uvijek mogu na njih računati.. Isto tako i oni na mene”, “Imam i ne bih ih mjenjala za ništa na svijetu. Kao da su moji rođeni, u dobru i zlu, uvijek smo tu. Hvala im što postoje. Zato poštujte svoje susjede”,  glase neki od komentara.

Međutim, nemaju svi tu sreću. “Na žalost postoji veliko otuđenje među ljudima i nema puno dobronamjernih! Nije lako kad ostariš i sam, kome dati povjerenje i ključ ako završiš u bolnici!”, “Ne. Izgubim ključ od ulaznih vrata, vidim susjedu gdje gleda iza zastora, pozvonim joj, ali da bi se javila”, “Oni su imali mene do trenutka kad je meni nešto trebalo. Otada sam se opametila, “Ne, jedva da poznajem susjede iz ulaza u zgradu”, “Sve je manje dobrih susjeda”, pišu Zagrepčani koji nemaju sreće sa svojim susjedima.

Tako je jedan gospodin podijelio negativno iskustvo. “Nema toga danas…. Subrat u stanu, samac, 4 dana bio mrtav… Susjedi osjetili neki smrad.. Pozvali muriju… Eto dalje ne želim”, komentirao je.

Zagrepčanka o problemu današnjice: ‘Svi žele znati sve o drugome, a o sebi nitko ne govori’


Komentari