Tri kultna zagrebačka mjesta: Postala su urbane legende i nepovratno propala

Vila Rebar (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Medvednica je puna ljepota, ali i tajni. Koliko puta ste šetali Medvednicom i prošli pored Vile Rebar, Doma želljezničara, Brestovca i pitali se zašto te građevine propadaju? Vilu Rebar projektirao je Ivan Zemljak, a dvadesetih godina prošlog stoljeća na mjestu vile Rebar bila je lovačka kuća.

Godine 1932. grad tamo gradi vilu, a u šumi iznad današnjih ostataka vile nalazi se i staro tenisko igralište. Vila Rebar najpoznatija je po tome što ju je za vrijeme Drugog svjetskog rata za svoju rezidenciju koristio Ante Pavelić koji je oko vile izgradio nekoliko bunkera, ali i tunele ispod vile. Poslije Drugog svjetskog rata vila je postala dječje odmaralište i planinarsko-izletnički dom, da bi potkraj 50-ih prešla u vlasništvo ugostiteljskog objekta “Risnjak”. Stradala je u požaru 1979. godine.

No, vila Rebar ostat će upamćena kao simbol tužnog prekida karijere dinamovog nogometaša Stjepana Lamze. Naime, 1967. godine prilikom proslave pobjede Dinama nad Eintrachtom u polufinalnoj utakmici Kupa velesajamskih gradova Lamza je pijan pao s balkona i povrijedio glavu što je trajno utjecalo na njegovu sportsku karijeru. Lamzu su poslije par litra ruma zatvorili u sobu da malo odmori, ali je on pokušao izaći preko balkona, no pao je na glavu. Vila je izgorjela u 60-ima i dan danas stoji kao ruševina.

Vila Rebar (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Brestovac i Željezničar

Druga građevina koji sablasno stoji na Medvenici je Brestovac, koja je sagrađena kao lječilište za oboljele od tuberkuloze. Izgradnju sanatorija inicirao je liječnik, književnik, novinar i urednik lista “Obzor” Milivoj Dežman. Motiv za gradnju sanatorija bila je njegova ljubav prema zagrebačkoj ljepotici i glumici Ljerki pl. Šram, koja je bolovala od tuberkuloze i umrla Dežmanu na rukama u tom sanatoriju.

U izgradnji je sudjelovao cijeli grad: zemlju na Medvednici darovao je šestinski vlastelin Miroslav Kulmer, a novac je prikupljan na priredbama, pomoću lutrije te prodajom slika koje su darovali Bukovac, Iveković, Crnčić i Medović. Za vrijeme Prvog svjetskog rata Brestovac je postao vojna bolnica, baš kao i u Drugom svjetskom ratu, a bolnica se nastavila koristiti sve do 1968. godine kad je trajno zatvorena. Danas su ostale samo ruševine nekadašnjeg sanatorija.

‘Ukletno zdanje podno Sljemena: Misteriozna vila Ante Pavelića krije burnu prošlost i raspiruje maštu Zagrepčana


Nekadašnje omiljeno izletište planinara i skijaša Dom “Željezničar” ili Željezničko odmaralište “Sljeme” sagrađeno je 1928. godine kao Dom činovnika grada Zagreba. Kasnije izletište postaje vlasništvo ŽTP-a Zagreb. I dok se neki prisjećaju kako je izgledalo zimovanje ili ljetovanje u Željezničaru, danas je on zapušten, propao i služi uglavnom kao orjentir prema Činovničkoj livadi ili nekom ugostiteljskom objektu.

Brestovac (Foto: Ivan Klindic / CROPIX)

Strategijski interes

Sve te građevine danas su dio urbanih legendi i to je na žalost njihova sudbina, propadaju i uništavaju se. Provjerili smo u Parku prirode Medvednica hoće li se građevine obnavljati, staviti u funkciju, bilo kao domovi koji služe posjetiteljima bilo kao dio turističke ponude.

“Parkom prirode Medvednica u smislu praćenja stanja biljnog i životinjskog svijeta i nadzora obavljanja gospodarskih djelatnosti upravlja Javna ustanova Park prirode Medvednica. U porstoru djeluju brojni dionici i svaki od njih djeluje u svom djelokrugu. Javna ustanova od objekata upravlja sa tri objekta koji su stavljeni u funkciju posjećivanja: Rudnik Zrinski, špilja Veternica, Centar za posjetitelje Medvedgrad“, rekli su nam u Parku prirode Medvednica.

No, što je sa Vilom Rebar, Brestovcem, Željezničarom? Velik dio objekata na Medvednici nije rješenih imovinsko-pravnoih statusa, dio njih je zbog toga devastiran, odnosno propada, kažu u Parku Prirode.

@zagrebinfo A znate li vi ove rute? 🚋 #zagrebinfo #tramvaj #zagreb #promet #tram #croatia #fy #fyp #anketa #voxpopuli #viral #viraltiktok ♬ original sound – zagreb.info

Vlasništvo Grada

Dio imovinsko-pravnih odnosa je jasniji. Recimo Brestovac je vlasništvo gradske bolnice Srebrnjak, dok su ostale dvije nekretnine u vlasništvu Grada Zagreba. „Vila Rebar vlasništvo je Grada Zagreba, a odnedavno je Grad kao vlasnik upisan i na Dom željezničara. Grad Zagreb upisao se kao vlasnik nekretnina označenih kao z.k.č. 678 k.o. Gračani (Vila Rebar) i z.k.č. 715/2 k.o. Gračani (Dom željezničara).

Međutim, za predmetne nekretnine vođen je postupak povodom zahtjeva za povrat imovine, temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, koji je okončan 2022. godine“, kažu nam iz Grada.

Kako je postupak povrata u međuvremenu pravomoćno okončan, Grad Zagreb je u procesu razmatranja prijedloga kako bi donio odluku koji je strategijski interes Grada u pogledu predmetne nekretnine. Mi se nadamo da će barem dio biti obnovljen na veselje svih Zagrepčana koji svoje vrijeme provode na Medvednici.


Komentari