Svećenik šokirao mladence zabranom omiljenog običaja na vjenčanju: ‘Kome se ne sviđa, ima drugih župa’

Vjenčanje, ilustracija (Foto: Pexels)

Svećenik Luka Ćosić iz Župe svetog Marka u Trnjanima neugodno je iznenadio mladence kada je u svoju župu odlučio uvesti “pravilnik crkvenog vjenčanja”, kojim je zabranio neke od mnogima omiljenih svadbenih običaja.

“Ponukan različitim nepravilnostima i nerazumijevanjima u slavlju sakramenta ženidbe izdajem sljedeće pravilnik kojim se jasno određuje kako teku priprave prije, za vrijeme i nakon vjenčanja u našoj župi”, započeo je Ćosić.

Za početak župnik naglašava kako se vjenčanje treba najaviti u župnom uredu najmanje 45 dana unaprijed, a slavi se na datum i vrijeme dogovoreno u župnom uredu, osim u Korizmi i u svetom Trodnevlju.

@zagrebinfo Što vas živcira na hrvatskim svadbama? 💃 #zagrebinfo #zagreb #vjenčanja #voxpopuli #fy #fyp #viral #tiktok #viraltiktok #croatia ♬ original sound – zagreb.info

‘Mladenci ostavljaju iznos od 100 eura’

“Vjenčanje je iz pravilu u župnoj crkvi, prema uputama župe. Biskupijske sinode, a može biti s misom ili bez mise, sa sviranjem orgulja ili bez sviranja, moguće je dovesti vlastite glazbenike, ukoliko će svirati i pjevati u skladu s crkvenim propisima o vjenčanju”, stoji u pravilniku.

“Bacanje konfeta, cvijeća, riže i sl. poslije vjenčanja pred crkvom je neprikladno, nekulturno i zabranjeno. Također i baklje. Zabranjeno je ostavljanje flaša pred Crkvi i oko nje za vrijeme vjenčanja. Mladenci pri prijavi vjenčanja ostavljaju iznos od 100 eura u slučaju da se prostor oko crkve ostavi neuredan. Novac dobivaju natrag ako je sve u redu”, upozorio je.


Naglasio je i koje sve dokumente mladenci moraju donijeti, a onda se osvrnuo i na sam obred.

“Svećenik dočekuje mladence, njihove kumove, roditelje i ostale koji ih prate. Pozdravlja ih i izražava radost cijele zajednice (Crkve). Mladenci zajedno ulaze u crkvu jer su se zajedno odlučili na sakrament ženidbe”, pojasnio je.

‘Zastave se ne stavljaju u crkvi’

Uređenje crkve i glazbu mladenci dogovaraju sa svećenikom. “Svjetovne pjesme, koliko god bile drage i lijepe, ne mogu se izvoditi u liturgiji. Nakon što mladenci sklope ženidbu i župnik otpusti narod, mladenci potpisuju dokumente. Potom se čestitaju, a zatim im čestitaju kumovi i roditelji. Ostali napuštaju crkvu i čestitaju im ispred crkve”, stoji još u pravilniku.

“Sakrament ženidbe sklapa se u crkvi, koja je za vjernike sveto mjesto. Bez obzira na vlastita uvjerenja, u crkvi se ulazi s poštovanjem. Uzvanici, kao i zaručnici, trebali bi biti primjereno odjeveni, u skladu s općim bontonom. Mladenci sakramentu ženidbe pristupaju s vjerom, i s time u sjemeništu”, napominje svećenik.

Vjenčanje, ilustracija (Foto: Unsplash)

“Uzvanici također ne bi smjeli dolaziti alkoholizirani na slavlje. U crkvi nije pristojno niti dopušteno urlikanje ili glasno razgovaranje. Zastave se ne stavljaju u crkvi. Također, ako je potrebno ponašati se u skladu s normi, podsjećamo da se ženidba može sklopiti samo pred dva svjedoka, dok ostali uzvanici mogu čekati vani dok zaputite crkvu.

U načelu, nije potrebno pretjerano zadržavanje pred crkvom. Izlazak novih supružnika podržava se pjesmom ili pljeskom, nakon čega se odlazi na mjesto predviđeno za daljnje slavlje. Parkiranje vozila nije dopušteno u župnom dvorištu; vozila se parkiraju na propisanim parkirnim mjestima, kako ispred župnog dvora. Nakon sklapanje vjenčanja, prema običaju, kumovi donose u sakristiji taksu za vjenčanje, kao i naknadu za sviranje, cvijeće i slično”, dodao je.

“Kome se ne sviđa – ima još župa”, zaključio je župnik.

Video vjenčanja šokirao regiju, kuma se izlanula pred matičarkom: ‘Kao u meksičkoj seriji’


Komentari