Stručnjak zaziva državu: Otkrio visoku cijenu ispod koje se više neće moći kupiti stan u Zagrebu

Potražnja za stanovima raste, a ponuda ne prati potražnju (FOTO: Boris Kovacev/CROPIX)

Za džep prosječnog hrvatskog građanina cijene nekretnina u Zagrebu i dalje su previsoke. Statistički podaci pokazuju kako su u zadnjem tromjesečju 2023. godine cijene nekretnina porasle za 10,9 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije.

Stručnjak za promet nekretninama Sanjin Rastovac istaknuo je u razgovoru za Zagreb.info kako u bližoj budućnosti ne očekuje pad cijena nekretnina i najma u Zagrebu, nego naprotiv – rast.

Zagreb i dalje jeftiniji u odnosu na ostale europske metropole (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

‘Za stan u Zagrebu računajte na 3000 eura po kvadratu’

Rastovac je istaknuo kako kupac koji želi kupiti stan u Zagrebu treba računati na budžet od 3000 eura po kvadratu, ako si želi priuštiti solidan stan.

”Ako kupi stan za adaptaciju, morat će izdvojiti 2500 eura, a morat će  uložiti i dodatnih 400/500 eura po kvadratu da bi ga doveo u funkcionalno stanje.

Ako kupuje novogradnju, najmanja cifra je 2700 eura po kvadratu, ali u rubnim dijelovima grada kao što su Sveta Klara, Blato, Malešnica ili Jankomir. Kad platite sve što trebate, opet ćete doći blizu 3000 eura.

Cifra od 3000 eura ocrtava realno stanje tržišta u Zagrebu”, pojasnio je u razgovoru.


Za stan u Zagrebu izdvojit ćete u prosjeku 3000 eura po kvadratu (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Velik broj stranaca koji imaju veću platežnu moć

Potražnja je, dodaje, jača nego ponuda, isto kao i kod kupnje ili prodaje. Misli da neće padati zbog velikog broja stranaca koji imaju veću platežnu moć i u mogućnosti su plaćati takve iznose.

”Naši će sa svojim plaćama ići u manje gradove ili u rubne dijelove Zagreba kako bi si priuštili krov nad glavom. I dokle god država nešto ne napravi, cijena najma neće padati, samo je pitanje na koji način će se financirati. Ili će gradovi morati napraviti zgrade kao što Zagreb gradi 280 stanova, što je i dalje premalo.

U Zagrebu sve veća potražnja za kućama umjesto stanova i to na periferiji! Evo i koji je kvart najtraženiji!

50 tisuća slobodnih stanova u gradu treba staviti u neku funkciju, a da bi to zaživjelo država mora primorati vlasnike nekim porezima. Dokle god su prazni, falit će stanova i za prodaju i za najam.

Stranci i strani studenti s većim novcima u džepu to si mogu priušititi i cijene će ići u tom smjeru. Povećanje ponude jedino je što može donijeti balans tržištu, potražnja neće padati”, pojašnjava.

Rastovac smatra kako potražnja za stanovima neće padati ni nadalje (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Zagreb jeftiniji od ostalih europskih gradova

Zagreb je unatoč svemu znatno jeftiniji od ostalih europskih metropola, gdje su cijene nekretnina i cijene najma znatno skuplje.

”Najam stanova je duplo skuplji, a cijene stanove dvaput ili triput skuplje. Novogradnja u Münchenu ide do 20 000 eura. Sada im je kriza pa možda u ovome trenutku ne ide, ali išla je.

Kao i kod nas, i kod njih je 2022. godina bila rekordna, pa su cijene išle u nebesa. Kod njih je to stalo, ali ne očekujemo da će stati kod nas. Usporilo je, ali i da se nastavi usporavanje, doći ćemo u balans i stanje na terenu  će se normalizirati.

Nedostaje dobre novogradnje na dobrim pozicijama, malih i dvosobnih stanova. Potražnja raste, a ponuda ne prati potražnju. Nedostaje i radne snage i dokle god je tako nećemo moći stići tu potražnju ponudom”, dodao je.


Komentari