Strah i trepet za pojedine građane: ‘Najsmješnije situacije su kad počnu bježati’

Prometni redar (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

Koliko puta ste ljuti na prometnog redara jer vam je stavio kaznu na automobil? Ili komunalni redar ne napiše kaznu za bačeni otpad u krive spremnike? Svaka od ovih situacija vas ljuti, a kako znati za što vas mogu kazniti ili koga zvati u kojoj situaciji pitali smo pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Željka Renića.

Koji su najveći problemi pri obavljanju posla?

S obzirom na to da je u nadležnosti navedenog Sektora i njegovih službenika široki obuhvat nadležnosti kojima su im dodijeljene ovlasti na raznim područjima postupanja (npr. nepropisno parkiranje, držanje domaćih životinja, nepropisno odbacivanje otpada, kontrola površine javne namjene, dijelovi Zakona o građevinskoj inspekciji, itd.) teško je izdvojiti određene poteškoće jer svako od navedenih područja postupanja ima specifičnosti s kojima se susreću službenici koji rade na istom.

Gdje ima najviše problema?

Prometni i komunalni redari u redovnoj provedbi propisanih poslova vrše nadzor na terenu, no bez pomoći i dobre suradnje državnih službi teško mogu ispraviti sve nedostatke s kojim se susreću na terenu.

Željko Renić (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Širok krug nadležnosti i zakonski okvir postupanja

Koji je sektor teži – komunalni ili prometni?

Sektor za komunalno i prometno redarstvo dijeli se na Odjel komunalnog redarstva i Odjel prometnog redarstva. Nije moguće odrediti težinu rada u pojedinom odjelu jer se svaki službenik, odnosno prometni i komunalni redar, susreće s problematikom koja je specifična prilikom obavljanja svojih poslova. Možemo jedino napomenuti da posao komunalnih redar obuhvaća širi krug nadležnosti i širi zakonski okvir postupanja.

Ima li dovoljno prometnih i komunalnih redara?

Trenutni broj komunalnih i prometnih redara je dovoljan za obavljanje poslova iz pripadajuće nadležnosti. Unutar nadležnog gradskog ureda redovito se vrše nova zapošljavanja, a posebno se prati i dodjeljivanje novih nadležnosti kojima se proširuju ovlasti redara.

Što sve kažnjavaju komunalni redari?

Opis nadležnosti komunalnih redara je jako širok, ali možemo izdvojiti neke od češćih primjera temeljem kojih komunalni redari po utvrđivanju prekršaja izdaju prekršajne sankcije:
– oštećenje i onečišćenje javne površine te komunalno-urbane opreme, uređaja i objekata,
– nepropisno odbacivanje otpada,
– provjera legalnosti te urednosti i ispravnosti postave kioska, otvorenih ljetnih terasa, nadstrešnica…
– provjera legalnosti postave reklamnih panoa,
– kontrola manifestacija,
– kontrola parkiranja na javnim zelenim površinama,
– nadležnosti temeljem Zakona o građevinskoj inspekciji,
– kontrola kretanje pasa i držanja domaćih životinja
– kontrola Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova,
– kontrola ostalih gradskih odluka.


Komunalno redarstvo potezom ‘stalo na žulj’ Zagrepčanki: ‘Lupili su nam ogromnu kaznu bez dokaza i svjedoka’

Sustav se uvijek može poboljšati

Kažnjavaju li komunalni redari i dalje krivo bačen otpad i na koji način?

Sukladno odredbama Zakona o gospodarenju otpadom te Odluke o komunalnom redu komunalni redari Grada Zagreba redovito provode nadzore vezano za nepropisno odlaganje otpada i onečišćenja površine javne namjene. U slučaju utvrđivanja nepropisno odloženog otpada komunalni redar pokreću propisani postupak radi utvrđivanja potpunog činjeničnog stanja. Ukoliko se kroz provedeni postupak utvrdi prekršitelj/onečišćivač protiv istih se izdaju za to propisane prekršajne sankcije.

U kojim slučajevima građani zovu komunalne, a kada prometne redare?

Prometni i komunalni redari rade u Sektoru za komunalno i prometno redarstvo te se građani za sve upite ili prijave obraćaju direktno putem telefona: 01/ 610-1566 od 7.00 do 22.00 sata ili putem e-mail: [email protected]. Po zaprimanju prijava na navedeni broj ili mail, ovisno o tematici, kolege delegiraju upit nadležnom odjelu.

Može li se sadašnji sustav poboljšati i na koji način?

Sustav se uvijek može poboljšati i na tome se kontinuirano radi. Naime, resorni Gradski ured je do sada kroz ustrojstvo nadležnog Sektora u više navrata osnivao specijalizirane odsjeke koji se bave specifičnim dijelovima iz nadležnosti komunalnog redarstva te je u planu i nastavak daljnje reorganizacije s posebnim naglaskom na kontinuiranu edukaciju službenika.

Prometni redar, ilustracija (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

Posao redara se odvija u tri smjene, vikendima i praznicima

Koliko je teško obavljati posao komunalnog i prometnog redara?

Posao prometnog i komunalnog redara je specifičan s obzirom na to da se radi o velikom gradu u kojem postoji velika potreba za našim djelovanjem. Posao nije lagan jer se radi o širokom djelokrugu nadležnosti za koje smo nadležni. Posao redara je multidisciplinaran te se sastoji od rada na terenu, direktnog rada i komunikacije sa strankama, a potrebno je dobro poznavanje širokog zakonskog okvira iz područja nadležnosti kao i stručnost prilikom uredskog poslovanja. Potrebno je napomenuti da se radi o poslu koji se odvija u sve tri smjene, a uključuje rad praznicima i vikendima.

Koji su vam najveći problemi?

Postupanje redara regulirano je kroz trenutno važeće zakone, odnosno redari da bi izrekli prekršajne sankcije ili naredili ispravljanje utvrđenih nepravilnosti na terenu moraju zadovoljiti sve zakonom propisane uvjete, što u stvarnosti usporava djelovanje redara na terenu.

Kako reagiraju građani na vas?

Velika većina građana je zadovoljna našim djelovanjem, odnosno našim postupanjima jer shvaćaju da se radi o uvođenju reda što na površinama javne namjene što na privatnim površinama. Naravno da ima građana koji nisu zadovoljni jer neki smatraju kako će proći nekažnjeno za određene prekršaje, ali na to smo naviknuti.

Zagrepčanin pokazao nevjerojatnu kaznu komunalnog redara: ‘Sile me da platim’

Nitko nije sretan kada dobije kaznu

Kakve su reakcije kada im pišete kazne građanima?

Naravno da nitko nije sretan kada mu izdate novčanu kaznu, ali većina ljudi ipak shvati cilj, odnosno svrhu postojanja redara na terenu.

Jesu li vam se dogodile smiješne situacije i koje?

Najsmješnije situacije su kada građani počnu bježati kada im priđe komunalni ili prometni redar ili kada samo vide redara u blizini.


Komentari