Stanovnici Sopota nezadovoljni novim prometnim rješenjem: ‘Sad će biti još više problema’

Foto: Facebook

Kružni tokovi, poznati i kao rotori, su korisni u prometu iz nekoliko razloga. Prvo, omogućuju kontinuirani protok vozila bez zaustavljanja na semaforima ili znakovima zaustavljanja. Vozila ulaze u kružni tok, prolaze kroz njega, a zatim izlaze, čime se smanjuje zastoj i gužva na cestama.

Također, u kružnim tokovima nema križanja prometnica, što smanjuje mogućnost sudara frontalno ili bočno, čime se poboljšava sigurnost. Osim toga, kružni tokovi često imaju niže stope ozljeda i smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama u usporedbi s raskrižjima s semaforima ili znakovima zaustavljanja.

To je zbog smanjenja brzine vozila, manjeg broja točaka sudara i bolje vidljivosti unutar kružnog toka. Kružni tokovi omogućuju kontinuirani protok vozila čak i u slučaju visokog prometa, jer se vozila ne zaustavljaju na semaforima ili čekaju zeleno svjetlo, što omogućuje učinkovitije kretanje prometa kroz raskrižje.

Foto: Facebook

Nisu oduševljeni

No, neki rotori, barem prema stanovnicima Zagreba, nisu potrebni, a jedan takav našao se u novozagrebačkom naselju Sopot. Na raskrižju Turinine i Ostrogovićeve ulice napravljen je novi kružni tok, ali stanovnici tog naselja smatraju da je potpuno – nepotreban. U Facebook grupi Sopot u srcu ljudi su se požalili na novi kružni, ali i lošu prometnicu u spomenutim ulicama.

“Rotor na običnom sporednim kvartovskom, ne pretjerano prometnom, križanju na kojem se križaju dvije manje / uže ulice. Zar je to zaista bilo potrebno? Jedini smisao je da možda uspori automobile koji ovdje projure. Nisam primijetio da je ovo neko kritično križanje. Osim toga postoje ležeći policajci … Sad je tu mini rotor koji automobile tjera da prođu preko pješačkih prijelaza kada voze u krug. Jako spretno i pametno”, komentirao je jedan stanovnik Sopota.

Naoružajte se strpljenjem: Kreću radovi na nekoliko gradskih lokacija


“30 metara dalje od nepotrebnog rotora u Turininoj pred skretanje na parking Konzuma ležeći policajci koji su oštećeni sa svih strana i spremni na uništenje auta …ali ….”, dodaje jedna građanka, dok drugi dodaje: “Poanta ovog je ono kao semafor na livadi”.

“Vise će problema biti s rotorom pogotovo kamionima za spar i konzum. a da ne pričam preletavanja po sredini. samo čekajte”, jedna je objasnila. “A pješački prijelazi ostali pored samog rotora, u traci za automobile…”, ukazuju i na druge probleme stanovnici Sopota.


Komentari