Stanovnici Jakuševca o životu kao iz horor filma: ‘Bojimo se otvoriti prozore, ovdje ima svega’

Požar na Jakuševcu (Foto: Dnevnik nove TV)

U noći sa srijede na četvrtak na Jakuševcu je buknuo veliki požar glomaznog otpada u Servisno-operativnom centru (tzv. SOC), a vatrogasna vozila odmah su izašla na teren.

“Iza dva sata me probudilo pucketanje, nije blilo nalik na petarde, ali dosta se čulo, bio je otovren prozor. Išao sam pogledati i imamo sam što vidjeti! Bio je plamen barem 30 metara u zrak i veliki oblak crnog dima”, rekao je stanovnik Jakuševca za Novu TV.

Jakuševčani su zatvorili prozore jer od dima nisu mogli disati.

“Taj dim je na nas išao, morali smo stavljati majice da začepimo dišne puteve. U tom otpadu sigurno nije bilo parfema nego može biti samo štetnih tvari”, dodao je Ratko.

Sve rizičnije gospodarenje otpadom

Direktor Čistoće Davor Vić upozorio je da gospodarenje otpadom postaje sve rizičniije.


“Ono što je najbitnije za reći je da nema ozlijeđenih. Izgorjelo je 50 kubika neopasnog otpada i dio nadstrešnice koja će morati sanirati. Prošle godine bio je manji požar kada se glomazni otpad obrađivao, rekao je Vić.

Iako iz NZJZ Andrija Štampar kažu da mjerenja kvalitete zraka nisu pokazala značajnija odstupanja, mještani Jakuševca su u strahu.

“Ne brojim požare više, ali nažalost ih pamtim jako puno. Volio bih vidjeti izvješće Zavoda za javno zdravstvo i pitao ih na kojim su mjestima uzimali mjerenja…Očito ne s pravih pozicija”, smatra mještanin Damir.

Buktinja na Jakuševcu: Dok ste spavali noćas, niste ni slutili što su proživljavali stanovnici Jakuševca

S njim se složio i Bruno.

“Sve rjeđe otvaramo prozore, a to je sada smanjio i ovaj požar. Ne znamo kad ćemo ponovno otvoriti prozore, dok se smrad od paljevine i smeća ne smiri. Noću se ovdje čuju i životinje. Ima čagljeva, lisica, ima svega”, ispričao je.

Policija je na licu mjesta i vrši očevid te se utvrđuje kako je došlo do požara. Na terenu je i Državni inspektorat.


Komentari